Με αξιώσεις για υψηλή τιμή παραγωγού και φέτος τα ακτινίδια, Ιταλοί βλέπουν κτήματα


 

Είναι νωρίς ακόμα για να αρχίσει το παζάρι των τιμών με τους εμπόρους

Μετά τις 15-20 Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή των ακτινιδίων. Παραγωγοί και γεωπόνοι κάνουν μετρήσεις ήδη για τα σάκχαρα και βλέπουν πού κυμαίνονται οι αποδόσεις και η ποιότητα. Την ίδια ώρα, έχουν ξεκινήσει να επισκέπτονται κτήματα με ακτινίδια έμποροι από Ελλάδα και εξωτερικό και ιδίως από Ιταλία.

Ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με κατάστημα εφοδίων στο Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι στο νομό Πέλλας γενικότερα θα είναι μια καλή χρονιά από την άποψη του μεγέθους του ακτινιδίου, παρά το γεγονός μάλιστα ότι οι καιρικές συνθήκες δεν στάθηκαν σύμμαχοι των αγροτών. Όπως εξηγεί ο ίδιος, καλά εμπορικά μεγέθη θεωρούνται τα ακτινίδια με βάρος από 100 γραμμάρια και άνω, αν και όπως λέει υπάρχουν πλέον κτήματα που δίνουν καρπό με βάρος που φθάνει και τα 150 γραμμάρια. Σύμφωνα τέλος με τον έμπειρο γεωπόνο, υπάρχει ήδη μεγάλη ζήτηση για τα καλά μεγέθη.

Στα 100-150 γραμμάρια είναι το μέγεθος στα ακτινίδια και στην περιοχή της Καρίτσας στην Πιερία, τονίζει από την πλευρά του ο παραγωγός και πρόεδρος στον τοπικό Αγροτικό Συνεταιρισμό κ. Διονύσης Φόλιος. Η ποιότητα στην περιοχή, προσθέτει, είναι ασυναγώνιστη, ενώ τα ακτινίδια αυτά έχουν και καλές ανθεκτικότητες στα ψυγεία.

Τέλος, ο κ. Νίκος Δημητρίου, παραγωγός ακτινιδίων πρώιμων, αλλά και Hayward στη Νάουσα μας είπε πως υπάρχει καλή παραγωγή στην περιοχή και ποιότητα, ενώ η κίνηση από τους εμπόρους είναι ιδιαίτερα έντονη και οι Ιταλοί έχουν για μια ακόμα φορά ζωηρή παρουσία. Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, τα παζάρια μεταξύ παραγωγών και εμπόρων δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, αλλά οι αγρότες ευελπιστούν σε καλές τιμές.

Μπίκας Αλέξανδρος -agrotypos.gr, λένε χαρακτηριστικά οι παραγωγοί.


Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال