Ακτινίδια | Γραφειοκρατικά ζητήματα καθυστερούν τις εξαγωγές προς Κίνα


 

Χαμένα κυλάει μέχρι στιγμής ο χρόνος για τις εξαγωγές ακτινιδίων από την Ελλάδα στην Κίνα την τρέχουσα σεζόν, καθώς δεν έχει εγκριθεί ακόμα το μητρώο των ελληνικών συνεταιρισμών/εταιρειών που μπορούν να στείλουν ακτινίδια στην Κίνα. Υπενθυμίζουμε πως κανονικά το μητρώο αυτό εγκρίνεται κάθε χρόνο από τον Μάιο, αλλά φέτος οι Κινέζοι ζήτησαν να πραγματοποιηθεί ειδική τηλεπιθεώρηση στα ελληνικά κτήματα και συσκευαστήρια που αφορούσε τα μέτρα προφύλαξης από τη διάδοση του covid. Η τηλεπιθεώρηση αυτή πραγματοποιήθηκε πριν δύο εβδομάδες, αλλά ακόμα οι κινεζικές υπηρεσίες δεν έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση των στοιχείων για να δοθεί έγκριση του καταλόγου εξαγωγέων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από Έλληνες διακινητές, αυτή η καθυστέρηση έχει κοστίσει ήδη την απώλεια σημαντικού τονάζ των εξαγωγών που θα μπορούσαν να γίνουν στην Κίνα αν δεν είχε προκύψει αυτό το πρόβλημα, κίνδυνος υπάρχει να χαθούν ιδιαίτερα σημαντικές χρονικές περίοδοι για την κινέζική ζήτηση και μερικοί από τους εξαγωγείς σκέφτονται μήπως φορτώσουν ακτινίδια για την Κίνα με την ελπίδα η ανάρτηση του καταλόγου εκ μέρους των Κινέζων να βρει τα προϊόντα τους εν πλω.

Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του Incofruit Hellas, κ. Γιώργο Πολυχρονάκη, το ζήτημα βρίσκεται εξ ολοκλήρου στα χέρια των Κινέζων και ο εμπορικός ακόλουθος της Ελλάδας στο Πεκίνο βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές της Κίνας και τις υπηρεσίες της Κίνας πιέζοντας καθημερινά για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, αλλά προειδοποιεί πως εν τω μεταξύ δεν πρέπει κανένας εξαγωγέας να προβεί σε μια τέτοια βιαστική κίνηση, όπως αυτή που περιγράφτηκε πως εξετάζουν μερικοί εξαγωγείς, καθώς η εμπειρία από αντίστοιχες βεβιασμένες κινήσεις στο παρελθόν είναι αρνητική με τα προϊόντα να απορρίπτονται οριστικά.

Πηγή froutonea.gr 

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال