Η ασυνήθιστη καλοκαιρία των τελευταίων μηνών, απόρροια της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με την έλλειψη βροχοπτώσεων αποτελεί κίνδυνο υψίστης σημασίας


 

Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες του φετινού χειμώνα απειλούν τη νέα εσοδεία


v

Από την Ήπειρο μέχρι την Κρήτη οι παραλίες είναι γεμάτες από κολυμβητές της λιακάδας. Κατά την περίοδο των φετινών γιορτών η παντελής έλλειψη κρύου δεν θύμισε σε τίποτα Χριστούγεννα και οι περισσότεροι επωφελήθηκαν από αυτό, είτε βγαίνοντας περισσότερο είτε χουχουλιάζοντας σπίτι τους στα ζεστά χωρίς να κάψουν πετρέλαιο. Όμως, αν αντιληφθεί κανείς τους κινδύνους που εγκυμονούν εξαιτίας ουσιαστικά της μη ύπαρξης χειμώνα κάθε άλλο παρά χαρούμενος μπορεί να είναι. Ας το εξετάσουμε πιο αναλυτικά.

Η ασυνήθιστη καλοκαιρία των τελευταίων μηνών, απόρροια της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με την έλλειψη βροχοπτώσεων αποτελεί κίνδυνο υψίστης σημασίας για την φετινή ελαιοπαραγωγική περίοδο.

Καταρχάς, η παρατεταμένη καλοκαιρία επιφέρει σοβαρά προβλήματα στη φυσιολογία και στην καρποφορία των καρποφόρων δένδρων. Οι υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν το φθινόπωρο που μας πέρασε αλλά και κατά τον Δεκέμβρη, αν συνεχιστούν κατ’ αυτόν τον τρόπο θα οδηγήσουν σε πρώιμη ανθοφορία των καρποφόρων δένδρων, στα οποία συγκαταλέγεται και η ελιά. Έτσι, ελλοχεύει ο κίνδυνος καταστροφής των ανθέων και των μικρών καρπών από τις επερχόμενες πιθανές χαμηλές θερμοκρασίες.

Επιπρόσθετα, οι υψηλές θερμοκρασίες θα προκαλέσουν μείωση του αριθμού των γόνιμων ανθέων, ανομοιομορφία στην άνθηση, μείωση της καρπόδεσης και της καρποφορίας. Το πρόβλημα θα είναι εντονότερο στη Νότια Ελλάδα, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται με τις πολύ χαμηλές βροχοπτώσεις. Ακόμη, η έλλειψη βροχοπτώσεων κατά τον χειμώνα έως τον Μάρτιο οδηγεί στη μείωση του αριθμού των ανθέων και του ποσοστού των γόνιμων ανθέων με αποτέλεσμα τη μείωση της καρπόδεσης και της καρποφορίας.

Συνοψίζω, αναφέροντας ότι οι ανωτέρω συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη εχθρών και ασθενειών της ελιάς, όπως μυκητολογικές ασθένειες (π.χ. γλοιοσπόριο), αλλά και την εμφάνιση του δάκου στις καλλιέργειες εξαιτίας της μείωσης της καρποφορίας και της έντασης του φαινομένου της παρενιαυτοφορίας.

Αξίζει λοιπόν να χαίρεται κανείς με τη φετινή χειμερινή καλοκαιρία;

Ας το ξανασκεφτούμε… γιατί δεν είναι μόνο η ελιά αλλά και τα απολύτως στοιχειώδη: το νερό, που δεν θα έχουμε να πιούμε αν δεν χιονίσει στα βουνά.

Πηγή www.olivenews.gr


Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال