Η χοιροτροφία είναι ο πιο αδικημένος κλάδος της κτηνοτροφίας


 Ο κ. Θανάσης Σεΐτης δεν είναι ένας απλός χοιροτρόφος. Είναι εκ των μεγαλύτερων χοιροτρόφων στην Ελλάδα, γεγονός που το μαρτυρά το μέγεθος - δυναμικότητα της μονάδας του, στην οποία εκθρέφει 1.200 χοιρομητέρες. Εκτός από την παραγωγική του μονάδα, δηλαδή το χοιροτροφείο, το οποίο βγάζει στην αγορά περί τα 600 μεγάλα χοιρινά σε εβδομαδιαία βάση, διαθέτει και κρεοπωλείο, μέσω του οποίου έχει τη δυνατότητα να διαθέτει στο καταναλωτικό κοινό το χοιρινό της μονάδας του. «Κάνω τη διάθεση του χοιρινού μου, μέσω του κρεοπωλείου, γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Από τα 600 χοιρινά εβδιομαδιαίως, τα 120 περίπου, φεύγουν μέσω του κρεοπωλείου μου. Τα υπόλοιπα τα δίνω σε εμπόρους. Στα σούπερ μάρκετ απευθείας δεν συμφέρει να δώσω, γιατί οι τιμές είναι πολύ χαμηλές κι εκτός αυτού, μας πληρώνουν με επιταγές μετά από 5 και 6 μήνες. Σε εποχές, κατ' επέκταση, όπως η σημερινή, με μεγάλες ανάγκες σε ρευστότητα, λόγω των ακριβών ζωοτροφών, δεν συμφέρει σε καμιά περίπτωση η απευθείας πώληση από μας σε μεγάλα μάρκετ. Αυτά αγοράζουν κρέας από το εμπόριο με δημοπρασίες», τονίζει.

Η αγορά τις γιορτές δεν πήγε καλά

Στην συνέχεια, ο έμπειρος χοιροτρόφος αναφέρεται στην κατάσταση της αγοράς τις γιορτινές ημέρες, οπότε και η ζήτηση για χοιρινό παραδοσιακά ανεβαίνει λόγω της προτίμησης του κοινού για τέτοιο είδος κρέας αυτές τις ημέρες. Όπως μας λέει όμως ο κ. Σεΐτης «εμείς πουλάμε τα μεγάλα χοιρινά, τα οποία όμως δεν κινήθηκαν όσο θα θέλαμε στις γιορτές. Αυτό οφείλεται στις εισαγωγές χοιρινών που έγιναν σε πολύ χαμηλές τιμές (2,40 και 2,50 ευρώ το κιλό), όταν τα βαριά (100 κιλά ζων βάρος) γουρούνια εδώ πιάνουν έως και 3,70 ευρώ το κιλό. Οι εισαγωγές αποτελούν μεγάλη πληγή για τον κλάδο μας και εμείς οι μονάδες καλούμαστε να ανταγωνιστούμε το φθηνό προϊόν από Ισπανία, Βουλγαρία, Ολλανδία, Κύπρο, Ιρλανδία, ακόμα και την... Αγγλία. Στην Κύπρο για παράδειγμα φέτος παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι χοιροτρόφοι που σημειωτέον εκεί ασχολούνται και με άλλα πράγματα (π.χ. με τον τουρισμό για 7 μήνες το χρόνο), να δίνουν σε εξευτελιστικές τιμές, για να ξεφορτωθούν την παραγωγή τους. Όλο αυτό επέδρασε στην αγορά και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές».

Στο ... απροχώρητο η κατάσταση με τις ζωοτροφές

Ο κ. Σεΐτης είναι εκ των μεγαλύτερων χοιροτρόφων στη χώρα, οπότε λογικό είναι η μονάδα του η χοιροτροφική, να έχει πολύ μεγάλη ανάγκη για ζωοτροφές, ενώ απασχολεί όπως μας είπε συνολικά 15 άτομα. «Έχουμε ως μονάδα ανάγκες σε καλαμπόκι που έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη περί τους 4.500 τόνους σε ετήσια βάση, ενώ σε κριθάρι περίπου 2.000 τόνους. Οι τιμές σε αυτά τα είδη έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με 2 χρόνια πριν, άρα αντιλαμβάνεστε τι επιβαρύνσεις καλούμαστε να διαχειριστούμε, ξέχωρα την ενέργεια, το ρεύμα, τα πετρέλαια κ.λπ. Ακόμα και η σόγια που ανέβηκε, μπήκε ο νέος χρόνος και παραμένει στα 610 ευρώ τον τόνο. Αν δεν υποχωρήσουν οι τιμές εδώ στην αγορά, όπως συμβαίνει διεθνώς στα μελλοντικά συμβόλαια, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα», αναφέρει.

Ο πιο αδικημένος κλάδος της κτηνοτροφίας, η χοιροτροφία

«Με την κατάσταση που επικρατεί με τα ρεύματα και τις ζωοτροφές, με το γεγονός ότι δεν πουλάμε γάλα, δεν έχουμε επιδότηση και οι ενισχύσεις που μας δίνονται για ζωοτροφές είναι ελάχιστες, αλλά και τον ανταγωνισμό από το εξωτερικό στα... ύψη, μπορώ να πω με βεβαιότητα, ότι ως κλάδος, η χοιροτροφία, είναι η πιο αδικημένη, της κτηνοτροφίας. Και να σκεφτείτε ότι τα περιθώρια ανάπτυξης είναι μεγάλα, μόνο και μόνο γιατί η αυτάρκειά μας στη Λάρισα σε χοιρινό είναι μόλις γύρω στο 20% και ο κόσμος καταναλώνει εισαγόμενα».

Να δοθούν κίνητρα άμεσα

Εν κατακλείδι, για το αν και πώς μπορεί η χοιροτροφία να ... διευκολυνθεί, ο κ. Σεΐτης, σημειώνει πως το κράτος οφείλει να δώσει κίνητρα για αύξηση των κοπαδιών, να δώσει ενισχύσεις για τις τροφές και να τρέξει και προγράμματα, όπως αυτό της ευζωίας, που έχει ανακοινώσει και ακόμα, το περιμένει ο κλάδος...

(Μπίκας Αλέξανδρος - agrotypos.gr)
Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال