Αξιοποίηση των φύλλων της ελιάς


 

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για την αξιοποίηση των φύλλων της ελιάς χρησιμοποιώντας βιώσιμες τεχνικές, οι οποίες βασίζονται στη χρήση υψηλής πίεσης, καταθέτει η Κριστίνα Μπαστάντε, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Κάντιθ, Ισπανία.

'' Το κύριο υποπροϊόν κατά τη διαδικασία κλαδέματος των ελαιόδεντρων είναι τα φύλλα, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 25% του βάρους του δέντρου. Στην πραγματικότητα, οι χρήσεις των φύλλων ελιάς δεν προσθέτουν σημαντική αξία στη αλυσίδα παραγωγής ελαιολάδου. Χρησιμοποιούνται στη διατροφή ζώων, παραγωγή θερμικής ενέργειας και παραγωγή κομπόστ. 

Ωστόσο, αυξάνονται οι μελέτες που απαριθμούν τις βιοενεργές ιδιότητες των χημικών ενώσεων που βρίσκονται στα φύλλα της ελιάς, κάτι το οποίο δίνει τη δυνατότητα για πολλαπλές εφαρμογές  σε τομείς όπως η κοσμετολογία, η ιατρική και τα τρόφιμα.

Το εκχύλισμα φύλλων ελιάς παρουσιάζει ιδιότητες αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αντι-ιικές και αντικαρκινικές όπως επίσης και θετικές επιδράσεις στην καρδιαγγειακή λειτουργία λόγω των συγκεντρώσεων σε απλές φαινόλες και φλαβονοειδή, ουσίες που απαντώνται και στο ελαιόλαδο. Η εξαγωγή αυτών των συστατικών και η μετέπειτα χρήση τους σε τομείς πέραν των τροφίμων, ανοίγει την πόρτα και σε άλλες περιοχές της αγοράς και συνεπάγεται μία ανατίμηση του σημαντικού αυτού υποπροϊόντος της ελαιοκαλλιέργειας.

Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να εφαρμοστούν τεχνικές οι οποίες σέβονται το περιβάλλον, βασίζονται στη χρήση διαλυτών μη επιβλαβών για την υγεία και να μεταχειρίζονται την πρώτη ύλη με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χάνεται η βιο-δραστικότητα των ουσιών κατά τη διαδικασία της εκχύλισης. Υπό αυτή την έννοια η μέθοδος της εκχύλισης με υψηλή πίεση και προσαρμοσμένη θερμοκρασία είναι μία μεθοδολογία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. ''

* Της Κριστίνα ΜπαστάντεΑναπληρώτριας Καθηγήτριας, Τμήμα Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Κάντιθ, Ισπανία

Πηγή - olivenews.gr

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال