Πως να φτιάξω μόνος μου θειασβέστιο;

 


Τα χημικά σκευάσματα τα οποία επιτρέπονται στη βιολογική γεωργία είναι ενώσεις θείου και χαλκού. Από αυτές, οι ενώσεις του θείου θεωρούνται πιο φιλικές στο περιβάλλον σε σύγκριση με αυτές του χαλκού.

Ένα από τα πιο δραστικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση πολλών εχθρών και ασθενειών  (ακάρεα, κοκκοειδή (λεκάνιο), βαμβακάδα, ωίδιο κ.λ.π) και σε αντικατάσταση του χαλκού είναι το θειασβέστιο το οποίο μπορούμε να αγοράσουμε σε έτοιμα σκευάσματα ή να το παρασκευάσουμε οι ίδιοι. 

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε κυκλοκόνιο, γλοιοσπόριο και βακτήρια σε συνδυασμό με χαλκό. Το θειασβέστιο έχει και ακαρεοκτόνο δράση ενάντια στους τετράνυχους και εντομοκτόνο δράση ενάντια σε κοκκοειδή. 

Έχει και άλλες δράσεις όπως: 

  • είναι πηγή ασβεστίου για την προστασία των φρούτων από το σχίσιμο και την αύξηση της διατηρησιμότητας τους στα ψυγεία
  • μειώνει το θερμικό στρες
  • με το λεπτό φιλμ που δημιουργεί στα φύλλα και τους καρπούς αποτρέπει τα έντομα στην εναπόθεση αυγών
Απαιτούμενα υλικά

2 κιλά ασβεστοπολτού
4 κιλά θειάφι
16 κιλά νερό
1 καζάνι από γαλβανισμένη λαμαρίνα και όχι από χαλκό

Οδηγίες παρασκευής

Ρίχνουμε στο καζάνι τη μισή ποσότητα του νερού και όλο τον ασβέστη και με ένα ξύλο ή με τον αναδευτήρα ενός δράπανου ανακατεύουμε τον πολτό.

Όταν λιώσει ο ασβέστης προσθέτουμε σταδιακά το θειάφι και το υπόλοιπο νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ενώ στον πυθμένα ανάβουμε φωτιά.

Το υγρό έχει γίνει κίτρινο. Συνεχίζουμε το σταδιακό ανακάτεμα και όταν αρχίσει να βράζει το αφήνουμε στη φωτιά για 45 λεπτά.

Το υγρό σταδιακά αλλάζει χρώμα και από κιτρινωπό παίρνει το βαθύ καφέ χρώμα της σοκολάτας. Απώλεια νερού κατά το βράσιμο αποκαθίσταται ώστε να παραμείνει η αρχική αναλογία.

'Οταν κρυώσει, το βάζουμε σε πλαστικά δοχεία έτοιμο για χρήση.

Η δοσολογία εφαρμογής είναι στην περίοδο ληθάργου των δέντρων από 4% μέχρι 6%. Σε ραντίσματα με το φύλλωμα η δοσολογία μειώνεται δραστικά από 2 - 3 τοις χιλίοις σε 0,5 - 1 τοις χιλίοις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Προσοχή στις δοσολογίες εφαρμογής. Σε μερικά δέντρα μπορεί να έχουμε σοβαρά προβλήματα φυτοτοξικότητας κα γήρανση. Να αποφεύγεται σε νεαρά ελαιόδεντρα και να προηγείται δοκιμή πριν από τη γενική χρήση του.

Βιβλιογραφία
''Ελιά - Βιολογική καλλιέργεια της ελιάς'' ( Ά έκδοση 2019) (σελ. 148 - 149)
Γιώργος Δαουτόπουλος - Τάκης Χαραντώνης, Γεωπόνοι Α.Π.Θ


Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال