Βορδιγάλειος πολτός για της ελιές


 

Ο βορδιγάλειος πολτός ή αλλιώς Bordeaux (ονομάζεται επίσης Bordo Mix) είναι ένα μείγμα θειικού χαλκού (II) (CuSO4) και άσβεστου ασβέστη (CaO) που χρησιμοποιείται ως μυκητοκτόνο. Χρησιμοποιείται σε αμπελώνες, οπωροκαλλιέργειες και κήπους για την πρόληψη των προσβολών από περονόσπορο, ωίδιο και άλλους μύκητες. Ψεκάζεται στα φυτά ως προληπτική θεραπεία. Ο τρόπος δράσης του είναι αναποτελεσματικός αφού έχει δημιουργηθεί ένας μύκητας. Εφευρέθηκε στην περιοχή του Μπορντό της Γαλλίας στα τέλη του 19ου αιώνα. Εάν εφαρμόζεται σε μεγάλες ποσότητες ετησίως για πολλά χρόνια, ο χαλκός στο μείγμα γίνεται τελικά ρύπος. Ως εκ τούτου, η πώληση και η χρήση του είναι παράνομη στη Μεγάλη Βρετανία και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κύριες χρήσεις

Εκτός από τη χρήση του για τον έλεγχο της μυκητιασικής λοίμωξης στα αμπέλια, το μείγμα χρησιμοποιείται επίσης ευρέως για την καταπολέμηση του μυρμηγκιού της πατάτας, της μπούκλας των φύλλων της ροδακινιάς και της ψώρας της μηλιάς. Αν και μπορεί να είναι κακό για το περιβάλλον, ορισμένοι υποστηρικτές της βιολογικής γεωργίας επιτρέπουν τη χρήση του, επομένως χρησιμοποιείται συχνά από βιολογικούς κηπουρούς σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

Επειδή τα ιόντα χαλκού συσσωρεύονται στο έδαφος, η συνεχής χρήση θα προκαλέσει ρύπανση από βαρέα μέταλλα. Ο χαλκός βιοσυσσωρεύεται επίσης στους οργανισμούς. Ως εκ τούτου, είναι παράνομη η χρήση του στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εξαίρεση το Βέλγιο, την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία.

Τρόπος δράσης

Το βορδιγάλειο μείγμα επιτυγχάνει την επίδρασή του μέσω των ιόντων χαλκού (Cu2+) του μείγματος. Αυτά τα ιόντα επηρεάζουν τα ένζυμα στα σπόρια των μυκήτων με τέτοιο τρόπο ώστε να εμποδίζουν τη βλάστηση. Αυτό σημαίνει ότι ο βορδιγάλειος πολτός πρέπει να χρησιμοποιείται προληπτικά, πριν εμφανιστεί η μυκητιακή ασθένεια. Είναι απαραίτητη η σχολαστική κάλυψη του ψεκασμού στα φυτά. Το σπρέι βορδιγάλειου πολτού συνεχίζει να προσκολλάται καλά στο φυτό κατά τη διάρκεια της βροχής, αν και μακροπρόθεσμα ξεπλένεται από τη βροχή. Συνήθως στην πράξη, εφαρμόζεται μόνο μία φορά το χρόνο, το χειμώνα.

Ελιά

Στην ελιά έχει βρεθεί πως η χρήση του βορδιγάλειου πολτού και γενικά των χαλκούχων σκευασμάτων είναι πολύ αποτελεσματική για την καταπολέμηση του κυκλοκόνιου, γλιοσπόριου και της καρκίνωσης. Συνιστάται η εφαρμογή ενός ψεκασμού με βορδιγάλειο πολτό στις αρχές του Φθινοπώρου πριν την έναρξη των βροχών (την χρονιά που δεν έχουμε παραγωγή) και ένας δεύτερος μετά το κλάδεμα στο τέλος του Χειμώνα με αρχές της Ανοιξης.
Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال