Εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, εάν δηλαδή η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη των 9 - 10oC και εφόσον δεν βρέχει, οι ελαιοπαραγωγοί αυτήν την περίοδο θα πρέπει να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα θωρακίσουν τα ελαιόδεντρα. Ειδικότερα, συνιστάται να προβούν σε ψεκασμό με κάποιο εγκεκριμένο σκεύασμα για την προστασία της νέας βλάστησης από το κυκλοκόνιο.
Στα ελαιοκτήματα που έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται προσβολές, προτείνεται να γίνει ψεκασμός όταν το μήκος της νέας βλάστησης φτάσει στα 2 - 5 cm. Εφόσον συνεχίσουν να επικρατούν συνθήκες αυξημένης υγρασίας, ο ψεκασμός θα πρέπει να επαναληφθεί και μετά από 20 - 30 ημέρες.
Το κυκλοκόνιο είναι μυκητολογική ασθένεια του φυλλώματος που ενδημεί. Ο μύκητας προσβάλλει τα φύλλα, τους κλαδίσκους και τις ταξιανθίες. Όταν υπάρξουν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της ασθένειας, προκαλείται έντονη και πρόωρη φυλλόπτωση των ελαιόδεντρων, που πολλές φορές έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής που μπορεί να φθάσει έως και ολική ακαρπία.
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του παθογόνου και την πραγματοποίηση μολύνσεων. Η ένταση της ασθένειας επηρεάζεται από το ύψος της βροχής αλλά και από την πολύ υψηλή πρωινή υγρασία (διαβροχή φυλλώµατος δρόσου ή οµίχλης) σε συνδυασµό µε την ύπαρξη µολύσµατος.
Συστάσεις: Αραίωµα του φυλλώµατος στα πυκνά δένδρα για τη δηµιουργία συνθηκών αερισµού και φωτισµού που δεν ευνοούν την ανάπτυξη του κυκλοκονίου.
Ψεκασµός: Χρειάζεται καλό λούσιµο των δένδρων και επανάληψη µετά από βροχή. Συνιστάται να γίνει καλή διαβροχή της κόμης του δένδρου (απαιτούνται περίπου 200 λίτρα ψεκαστικού υγρού ανά στρέμμα για ελαιόδεντρα ηλικίας δέκα ετών και άνω) εφόσον χρησιμοποιηθεί ο χαλκός.
Φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα: χαλκούχα σκευάσµατα όπως βορδιγάλειος πολτός, υδροξείδιο του χαλκού κ.ά.
Ο βορδιγάλειος και ο οξυχλωριούχος χαλκός προκαλούν φυλλόπτωση των προσβεβλημένων φύλλων. Όμως, σε αυτή την περίπτωση η φυλλόπτωση είναι επιθυμητή διότι μειώνει τα μολύσματα από τα οποία γίνεται έναρξη των προσβολών και μετάδοση της ασθένειας.
Οι μολύνσεις λαμβάνουν χώρα όλο το χρόνο, εφόσον επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες θερμοκρασίας (10 - 20 οC) και υγρασίας (διαβροχή του φύλλου τουλάχιστον για 24 ώρες). Τα φύλλα που προσβάλλονται την άνοιξη θα αποτελέσουν πηγή μολυσμάτων για το φθινόπωρο.
Η εποχή για τις κατάλληλες προληπτικές ενέργειες είναι αυτή που τώρα διανύουμε και το ίδιο ισχύει και για το γλοιοσπόριο, καθώς βρισκόμαστε λίγο πριν τις πρώτες εφαρμογές κι οι παραγωγοί θα πρέπει να προετοιμάζονται.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις υγρές – ανήλιες περιοχές που υπάρχει παρατεταμένη διαβροχή του φύλλου το πρωί (πρωινή δροσιά) και οι φυτείες δεν αερίζονται (πυκνοφυτεμένοι και ακλάδευτοι ελαιώνες).
Για το περιορισμό της υγρασίας του φυλλώματος επιβάλλεται κατάλληλο κλάδεμα των ελαιοδένδρων.
Επίσης, αυτή την εποχή πρέπει να δοθεί προσοχή στις ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς (πράσινη) για την αντιμετώπιση των ακάρεων της οικογένειας Eriophyidae.
Προκαλούν ζημιές σε φύλλα, άνθη και καρπούς. Όπου σημειώθηκαν ζημιές κατά την περυσινή καλλιεργητική περίοδο και μόνο για τις επιτραπέζιες ελιές συνιστάται ψεκασμός με θερινό λάδι όταν η ελιά βγάλει το δεύτερο ζευγάρι νέων φύλλων.
Ο συγκεκριμένος ψεκασμός πρέπει να επαναληφθεί στην έναρξη της άνθησης.