Έντονες προσβολές από μονίλια διαπιστώθηκαν σε καλλιέργειες με αμυγδαλιές

 


Έντονες προσβολές από μονίλια διαπιστώθηκαν σε καλλιέργειες με αμυγδαλιές στα Κανάλια Μαγνησίας ,στο Καλαμάκι, Συκούριο, στο Δομένικο Ελασσόνας καθώς και σε περιοχές των Νομών Καρδίτσας και Φθιώτιδας όπου καλλιεργείται η Αμυγδαλιά. 

Ο μύκητας διαχειμάζει στα έλκη, στους μουμιοποιημένους καρπούς και στους αποξηραμένους κλάδους. Η είσοδος του παθογόνου στο δένδρο γίνεται από οποιοδήποτε μέρος του άνθους , από τους καρπούς, και από τους ξυλοφόρους οφθαλμούς όταν η άνοιξη παραμείνει υγρή μέχρι την αρχή του καλοκαιριού. 
 
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Βροχερός, υγρός, και νεφοσκεπής καιρός είναι ευνοϊκός για την μόλυνση των ανθέων μέσα σε λίγες ώρες

Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες από 5-270C με άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης 10-15oC και υψηλή σχετική υγρασία 90%. Oι χαμηλές θερμοκρασίες επιμηκύνουν την διάρκεια και το χρονικό διάστημα που τα δένδρα είναι ευπαθή στις μολύνσεις. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Τα προσβεβλημένα άνθη και οι βλαστοί μοιάζουν σαν ζεματισμένοι ή καμένοι. Ο μύκητας εξαπλώνεται και στο φλοιό των παλαιοτέρων κλάδων, όπου σχηματίζει έλκη στα οποία εμφανίζεται έκκριση κόμεος.

 ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ: 
1. Κλάδευμα και καταστροφή με φωτιά των προσβεβλημένων κλαδίσκων, κλάδων και μουμιοποιημένων καρπών του δένδρου. 
2. Σε περίπτωση έντονης προσβολής από μονίλια συνίσταται ,αμέσως η απομάκρυνση των προσβεβλημένων βλαστών και κλάδων, έστω και αν με το πρώιμο αυτό κλάδεμα χαθεί και μέρος της παραγωγής. 
3. Παράχωμα της αυτοφυούς βλαστήσεως για την μείωση της υγρασίας που ευνοεί την ασθένεια. 
4. Να γίνει ψεκασμός με εκλεκτικά και εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. σε συνδυασμό με τη αντιμετώπιση της φώμοψης και πολυστίγμωσης Σε περίπτωση βροχερού καιρού επιβάλλεται η επανάληψη του ψεκασμού. Για να είναι αποτελεσματική η χημική καταπολέμηση θα πρέπει να εφαρμόζεται από το σύνολο των παραγωγών διότι τα σπόρια του μύκητα μεταφέρονται με τον αέρα σε μεγάλες αποστάσεις. 
Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال