''Τσάμπα'' παίρνουν τα αγγούρια της Μεσαράς σήμερα οι έμποροι αλλά και οι ξενοδόχοι του νησιού, όπως και ο χώρος της μαζικής εστίασης, σύμφωνα με τα παράπονα των ίδιων των παραγωγών. Η μέση τιμή παραγωγού δεν ξεπερνάει τα 0,15 ευρώ το κιλό, όταν στο ράφι το … ένα αγγούρι το αγοράζει στην τιμή αυτή ο καταναλωτής πληρώνοντάς το μέχρι και στο 0,20 ευρώ …
Άρα στο κιλό, η τιμή στο ράφι είναι πολλαπλάσια …
«Όσα χρόνια ασχολούμαι με τα θερμοκήπια, αλλά και ως πρόεδρος παλιότερα στον Συνεταιρισμό του Τυμπακίου, θυμάμαι ένα σωρό προσπάθειες συνεργασίας μας με τους ξενοδόχους, αλλά χωρίς αποτέλεσμα», είπε στο neakriti ο αγρότης Βαγγέλης Τσιμπραγάκης.
«Όταν τα ντόπια προϊόντα πιάσουν μια καλή τιμή, τα ξενοδοχεία μάς γυρίζουν την πλάτη. Αντιθέτως, τώρα που το αγγούρι δεν πουλιέται, έχουν απορροφήσει τις μεγαλύτερες ποσότητες. Τα ίδια γίνονται γενικότερα στον χώρο της εστίασης», σύμφωνα με τον παραγωγό θερμοκηπιακών προϊόντων, που τόνισε ότι… από τα πιάτα της σαλάτας που σερβίρουν στους πελάτες τους “φαίνεται” και ποιο προϊόν είναι φτηνότερο στη δεδομένη χρονική στιγμή!
«Εάν η ντομάτα είναι ακριβή, όπου και να πας να παραγγείλεις μια χωριάτικη θα έχει μέσα λίγη ντομάτα. Και αν είναι το αγγούρι φτηνό, θα έχει αγγούρι φουλ. Ή αν οι πιπεριές είναι φτηνές, θα έχει πολλές πιπεριές και λιγότερα σε άλλα είδη», λέει χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης. «Είναι δυσάρεστο αυτό που έχει γίνει εδώ στον τόπο μας, γιατί έρχεται ο ξένος να δοκιμάσει τα τοπικά προϊόντα. Κι ενώ έχουμε άριστη ποιότητα και σε γεύση και σε θέματα ασφάλειας στα προϊόντα που παράγουμε στον τόπο μας, παρ’ όλα αυτά σερβίρουν στους ξένους ό,τι βρουν για να προκύψει κέρδος. Και όλα ξεκινούνε βέβαια και από τις προσφορές που κάνουν. Όταν ο ξενοδόχος κάνει προσφορά για διανυκτέρευση με 10 ευρώ στον ξένο, θα τον ταΐσει κιόλας; Σιγά μην τον ταΐσει», είπε στo neakriti ο παραγωγός από το Τυμπάκι.
Οι ξενοδόχοι δεν ανταποκρίνονται …
Στο μεταξύ, ειδικά για τα ξενοδοχεία, ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης, που και ως πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου παλιότερα είχε καταβάλλει πολύ μεγάλες προσπάθειες, λέει πως «ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος και δεν ανταποκρίνονται στην ανάγκη απορρόφησης της ντόπιας παραγωγής. Πολλές προσπάθειες έχουν γίνει. Δυστυχώς, οι ξενοδόχοι ψάχνουν τα πιο φτηνά προϊόντα και δεν τους ενδιαφέρει από πού είναι. Κοιτάνε τα προϊόντα μειωμένης ποιότητας, αρκεί να έχουν πολύ χαμηλή τιμή. Και τα αγοράζουν σε μεγάλες ποσότητες, προκειμένου να επωφεληθούν από τη μείωση της τιμής. Ουσιαστικά ο στόχος τους είναι η τιμή και όχι το προϊόν. Πολλές προσπάθειες έχουν γίνει, αλλά δυστυχώς οι ξενοδόχοι είναι εταιρείες, οι οποίες αντιμετωπίζουν την κατάσταση μόνο μέσα από την εικόνα του κόστους. Και παρά την προσπάθεια της Περιφέρειας Κρήτης και των αγροτικών φορέων να υπάρξει διασύνδεση της τοπικής παραγωγής με τον τουρισμό, δυστυχώς αυτό δε γίνεται. Ακόμα και στο ελαιόλαδο, δεν υπάρχει κατανάλωση κρητικού ελαιολάδου στα ξενοδοχεία. Ούτε σταγόνα δεν παίρνουν»…
Δε φταίνε οι ξενοδόχοι …
Ωστόσο, απαντώντας στα παράπονα αυτά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης Μανόλης Τσακαλάκης καλεί σε διάλογο τους αγροτικούς φορείς της Μεσαράς, λέγοντας πως την ευθύνη δεν την έχουν τα ξενοδοχεία, αλλά οι μεσάζοντες που μεσολαβούν ανάμεσα στους παραγωγούς και τους ξενοδόχους για να τροφοδοτήσουν τα ξενοδοχεία.
«Είδατε κανένα ξενοδόχο να έχει ένα αυτοκίνητο και να πηγαίνει στην αγορά να ψωνίζει οπωροκηπευτικά; Αυτά τα φέρνουν οι μανάβηδες. Σε αυτούς να απευθυνθούν. Εμείς θέλουμε τα ελληνικά προϊόντα. Τώρα, αν κάποιες φορές μας φέρνουν ξένα, εγώ πώς να το γνωρίζω;», λέει χαρακτηριστικά αναφερόμενος βέβαια στο φαινόμενο των ελληνοποιήσεων. Μάλιστα, ο Μανόλης Τσακαλάκης προτείνει και κάτι άλλο: «Να απαγορεύονται οι εισαγωγές σε ένα προϊόν, τη στιγμή που υπάρχει στην εγχώρια παραγωγή αφθονία. Εφόσον υπάρχει αφθονία και είναι και στη σωστή τιμή, οι έμποροι θα πάρουν τα ντόπια προϊόντα, γιατί και το κόστος να φέρουν προϊόντα από το εξωτερικό είναι μεγάλο»…
Στο ερώτημά μας για το αν είναι επιλογή των ξενοδόχων να παίρνουν τα φτηνότερα προϊόντα ανεξάρτητα αν αυτά είναι εισαγόμενα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης έδωσε αρνητική απάντηση.
«Οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν τα ντόπια προϊόντα. Και προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε οτιδήποτε ντόπιο υπάρχει. Από ’κει και πέρα, αν δε βρίσκουμε ντόπιο, τότε θα πάμε και στο εισαγόμενο».
Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι «οι παραγωγοί μπορούν αν θέλουν να φτιάξουν έναν συνεταιρισμό, να φύγει από τη μέση ο μεσάζοντας και να φέρνουν τα προϊόντα τους απευθείας σε μας. Εννοείται πως σε οποιαδήποτε συζήτηση μαζί τους σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε ανοιχτοί».
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές: Στα αζήτητα και οι πιπεριές
Πώς όμως διαμορφώνονται σήμερα οι τιμές στο αγγούρι; «Εμείς πουλάμε με 15 λεπτά το κιλό. Και στην αγορά πουλιέται με το κομμάτι γύρω στα 15 με 20 λεπτά το κομμάτι! Υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις, αλλά δε διορθώνεται τίποτα».
Στο μεταξύ, στο ντοματάκι ''βελανίδι'' η τιμή παραγωγού είναι στα 3,50 ευρώ το κιλό. Και η ντομάτα στο 0,80 ευρώ το κιλό. Στα αγγούρια και στις πιπεριές υπάρχει το πρόβλημα στους παραγωγούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αγγούρι πέρυσι τέτοιο καιρό είχε τιμές από το ένα ευρώ και πάνω …
«Στο αγγούρι η κατάσταση αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχει σταματήσει η εξαγωγή, γιατί δεν υπάρχει ζήτηση στο εξωτερικό. Όσο κάναμε εξαγωγές, πουλούσαμε σε πολύ καλές τιμές, ξεπερνώντας και το 1,80 ευρώ το κιλό», κατέληξε ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης.
Πηγή - neakriti.gr