Η επιχειρηματική κίνηση έξι γυναίκων αναδεικνύει τη γαστρονομία των Σερρών


 

Ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών στα Άνω Πορρόϊα του νομού Σερρών

Έξι δυναμικές, δημιουργικές και τολμηρές γυναίκες, έστησαν στα γραφικά Άνω Πορρόϊα του νομού Σερρών, έναν Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών, που φέρει το ευφυές όνομα «Νιβιάστα».

Νιβιάστα στα βλάχικα σημαίνει νύφη, και οι ιδρύτριες του Συνεταιρισμού ήρθαν μεν νύφες στα Πορρόϊα, αλλά αγάπησαν τόσο τον τόπο, που έβαλαν στοίχημα να αναδείξουν την ομορφιά του, τη γαστρονομία του και τη μοναδικότητά του.

Οι τρεις εξ αυτών, που μένουν μόνιμα στο χωριό και τρέχουν από κοντά το πρότζεκτ, σήκωσαν μανίκια, ζώστηκαν ποδιές, φόρεσαν γαλότσες, έφτιαξαν και ένα ωραιότατο business plan και εγένετο η Νιβιάστα.

Ένα παραμυθένιο καφέ με θέα

Κατ’ αρχήν, σε χρόνο dt, έφτιαξαν ένα πανέμορφο μικρό καφέ, σκαρφαλωμένο στην ανατολική πλαγιά του χωριού, με μαγευτική θέα τη λίμνη της Κερκίνης, τα Κρούσια όρη και την μικρή κοιλάδα που απλώνεται στην ποδιά του Μπέλες.

Καρέκλες φερ φορζέ και τα χρώματα της φθινοπωρινής φύσης (photo/xinomavri)

Φτάσαμε στο χωριό μία καθημερινή. Παρκάραμε στο κέντρο του χωριού και περπατήσαμε το μονοπάτι που οδηγεί στο ορμητήριο της Νιβιάστα. Το έντονο μωβ από τα τσάπουρνα, τα κατακόκκινα μούρα και όλοι οι τόνοι του κίτρινου από τα πλατανόφυλλα, έκαναν το μονοπάτι παραμυθένιο.

Φτάνοντας, ένα ταψί με πλέσκα αναχωρούσε για ένα σπίτι του χωριού. «Παραγγελία για μια γιορτή» μας λέει η Δανάη και ρωτάμε αγχωμένοι αν έχει μείνει λίγη και για μας.

οι τρεις πρωταγωνίστριες του Συνεταιρισμού Γυναικών στα Άνω Πορρόϊα (photo/Νιβιάστα)

Πλέσκα, καβουρμαδόπιτες και λικέρ κράνο

Η πλέσκα είναι ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα της γαστρονομίας του χωριού. Ανήκει στην μεγάλη κατηγορία «πίτες χωρίς φύλλο», και γίνεται με καλαμποκίσιο αλεύρι, ζεματισμένα πράσα και τυρί. Η σωστή πλέσκα είναι λεπτή, χωρίς πολύ λάδι και ξεροψήνεται τόσο όσο. Street food από τα λίγα!

Στο μικρό αυλιδάκι του καφέ, οι άσπρες φερ φορζέ καρέκλες, υπενθυμίζουν το αστικό παρελθόν του χωριού και συνυπάρχουν με μοναστηριακά ξύλινα τραπέζια, ιδανικά για να απλωθούν όλες οι νοστιμιές που φτιάχνονται στο μικρό παρασκευαστήριο.

Λικέρ κράνο, συμπυκνωμένη γέυση του δάσους (photo/xinomavri)

Η Δανάη μας έφερε μερακλίδικους ελληνικούς καφέδες, αρωματισμένους με μαστίχα Χίου και λίγα κουλουράκια που μοσχοβολούσαν πορτοκάλι, και άρχισε να μας μιλάει για υφάδια και στημόνια. Έμαθε υφαντική εδώ στα Άνω Πορρόϊα, συνέχισε με σεμινάρια στην Κρήτη και την Κύπρο και τώρα ετοιμάζεται να εκπαιδεύσει επισκέπτες και ντόπιους που ενδιαφέρονται για την τέχνη του αργαλειού. «Για πολύ καιρό επισκεπτόμουν τις παλιές υφάντρες του χωριού για να μπορέσω να διασώσω σχέδια, τεχνικές ύφανσης αλλά και χρωματισμού των κλωστών». Αυτές οι επισκέψεις ήταν αφορμή «για ν’ ανοίξουν πολλά μπαούλα και να βγουν από τη ναφθαλίνη μικρά έργα τέχνης», μας λέει Δανάη, ενώ μας σερβίρει μία πίτα με φύλο ζυμωμένο με παντζάρι.

Αν η Δανάη είναι επί των αλμυρών, η Αθηνά είναι σίγουρα επί των γλυκών. Μια σοκολατένια φουντουκόπιτα και ένα κέικ λεμονιού, ετοιμαζόταν στο φούρνο για να νοστιμέψουν ένα παιδικό απογευματινό πάρτι.

μαρμελάδες σύκο, η γλυκά του καλοκαιριού σε ένα βάζο (photo/xinomavri)

«Το αντιμετώπισα από την αρχή με ενθουσιασμό. Τα παιδιά μου μεγάλωσαν και αν και δουλεύω τα πρωινά, βρίσκω χρόνο για το Συνεταιρισμό τα απογευματινά και τα Σαββατοκύριακα. Τα σχέδια μας είναι πολλά και είμαι αισιόδοξη με την αρχή που κάναμε», μας λέει η Αθηνά όσο πλάθει τα πρώτα δοκιμαστικά μελομακάρονα για τις γιορτές.

Εκτός από πλέσκα, δοκιμάσαμε μικρά πιτάκια με βουβαλίσιο καβουρμά από την γειτονική Κερκίνη, και μια τραγανή μοσχοβολιστή τυρόπιτα.

Οι Νιβιάστες ήδη έχουν αρχίσει και τυποποιούν τα πρώτα προϊόντα τους. Το διάσημο λικέρ κράνου και οι μοσχοβολιστές μαρμελάδες από τις συκιές του χωριού, φιγουράριζαν στην ξύλινη προθήκη. Τσάι του βουνού, μέντα και ρίγανη, τοποθετημένα σε χάρτινα σακουλάκια, μοσχοβολούσαν μέσα στο χώρο και δύο πανέρια με κυδώνια, ετοιμαζόταν να μεταμορφωθούν και αυτά σε γλυκό.

φρεσκοψημένη πλέσκα, η πιο διάσημη πίτα των Άνω Πορροιών (photo/xinomavri)

Πικ νικ με τοπικές νοστιμιές

Εκτός από τη λειτουργία του καφέ, μία από τις βασικές δραστηριότητες των γυναικών Συνεταιρισμού είναι η διοργάνωση πικ νικ στο δάσος του Μπέλες. Καταπράσινες πλαγιές, μικρά οροπέδια σε υψόμετρο, μαγευτικές τοποθεσίες μέσα στα πλατάνια και τα ρυάκια, γίνονται καμβάς για να στρωθεί το καρό τραπεζομάντηλο, να ανοίξει το καλάθι του πικ νικ και να δοκιμάσει ο επισκέπτης τοπικές νοστιμιές με τη φροντίδα της Νιβιάστας.

τα άλογα είναι έτοιμα για την βόλτα (photo/Νιβιάστα)

Μια γαλλικού μας μαθαίνει ιππασία

Την τρίτη της παρέας, την Άννα, η οποία είναι μεταξύ άλλων και υπεύθυνη επικοινωνίας του Συνεταιρισμού, τη συναντήσαμε στην καρδιά του δάσους, παρέα με καμιά δεκαριά άλογα Πίνδου. Η Άννα, με πτυχίο γαλλικής φιλολογίας, εδώ και χρόνια, μαζί με τον άντρα της, διατηρούν μια φάρμα με άλογα και διοργανώνουν μικρές ή και μεγαλύτερες βόλτες, μέσα στο δάσος του Μπέλες. Μια εμπειρία ιππασίας σ’ ένα τοπίο που η φύση γιορτάζει κάθε εποχή, ανάμεσα σε ρυάκια, ποτάμια και ένα πυκνό δάσος από πλατάνια.

«Τώρα πια οι Νιβιάστες, οργανώνουν συνδυαστικές δραστηριότητες με άλογα, μικρές πεζοπορίες και πικ νικ. Θέλουμε να μοιραστούμε με τους επισκέπτες τις ομορφιές του τόπου, να τους ξεναγήσουμε και να βιώσουν το χωριό και τη μοναδικότητά του, όπως ένας ντόπιος», λέει η Άννα, καθώς περιποιείται ένα μικρό πουλαράκι.

Την συντροφιά των γυναικών - μελών του Συνεταιρισμού, συμπληρώνει η εκπαιδεύτρια ενηλίκων, Χρύσα Γρηγορίου, με την έμπνευση και την καθοδήγηση της οποίας, δημιουργήθηκαν τα πρώτα βήματα της Νιβιάστα.

Οι λέξεις της ιστορίας

Κάθε λεπτομέρεια έχει τη σημασία της και δημιουργεί τους συνειρμούς της. Νιβιάστα είναι το παλιό όνομα του Νυμφαίου, αυτού του εμβληματικού χωριού της Δυτικής Μακεδονίαςαπό το οποίο, επί Τουρκοκρατίας, αναχώρησαν αρκετές οικογένειες Βλάχων και εγκαταστάθηκαν στα Άνω Πορρόϊα. Έτσι με το όνομα του Συνεταιρισμού, ξαναζωντανεύει μετά από δύο σχεδόν αιώνες, αυτός ο ιστορικός δεσμός. Ειδικά το Νυμφαίο, αλλά σε μεγάλο βαθμό και τα Άνω Πορρόϊα, ήταν χωριά με έντονο εμπορικό χαρακτήρα. Το Νυμφαίο μεταπολεμικά ερήμωσε, και τα Άνω Πορρόϊα από χωριό - πέρασμα επί οθωμανικής αυτοκρατορίας, βρέθηκε στις εσχατιές του χάρτη και φυσικά απώλεσε σταδιακά το εμπορικό του χαρακτήρα. Σήμερα, η ήπια τουριστική ανάπτυξη ξαναδίνει ζωή και στους δύο τόπους, κρατάει νέους δημιουργικούς ανθρώπους στο χωριό τους και προσφέρει αξέχαστες βιωματικές εμπειρίες στους επισκέπτες.

Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών όρους Μπέλες «Νιβιάστα»:

Τηλ.: 6973901746 (Δανάη) & 6981602365 (Άννα)

info@niviasta.gr - instagram

Πηγή - travel.gr (xinomavri)

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال