Από τα απρόσμενα που συναντά κανείς στην πόλη η εμφάνιση ενός γανωτή στη Λάρισα, με την πρόχειρη ταμπέλα του να ξυπνά μνήμες άλλων εποχών, όταν το επάγγελμα του γανωτή ή καλαϊτζή ανθούσε στη χώρα μας, με τους τεχνίτες της εποχής να γανώνουν τα μπακιρένια σκεύη, ώστε να προστατεύσουν τον χρήστη τους από τα δηλητηριώδη οξείδια του χαλκού.
![]() |
το επάγγελμα του γανωτή ή καλαϊτζή ανθούσε στη χώρα μας, με τους τεχνίτες της εποχής να γανώνουν τα μπακιρένια σκεύη, ώστε να προστατεύσουν τον χρήστη τους από τα δηλητηριώδη οξείδια του χαλκού |
«Γανωτής Κώστας» μας ενημερώνει η … βιτρίνα του υπαίθριου εργαστηρίου του, με τους πρώτους ενδιαφερόμενους να κάνουν την εμφάνισή τους και τα χέρια του κυρ – Κώστα, μαζί και τα σύνεργά του, να παίρνουν φωτιά.
«Καλά τα ανοξείδωτα, μα σα το μπακιρένιο δεν έχει, αρκεί να γανωθεί σωστά ώστε να είναι ασφαλές για το νοικοκυριό», σχολιάζει ο συνομιλητής της, την ώρα που τα πρώτα αντικείμενα αρχίζουν να «μεταμορφώνονται» στα χέρια του, με την οξείδωση να εξαφανίζεται και τη λάμψη να επανέρχεται στις επιφάνειές τους.
![]() |
εικόνες άλλης εποχής, με τον κυρ – Κώστα και την τέχνη του να δείχνουν «ανοξείδωτοι» στο χρόνο… |
![]() |
αντικείμενα «μεταμορφώνονται» στα χέρια του, με την οξείδωση να εξαφανίζεται και τη λάμψη να επανέρχεται στις επιφάνειές τους |
Ε.Π.
ΦΩΤΟ: Λεωνίδας Τζέκας
Πηγή - larissapress.gr