Από βιομηχανικός σχεδιαστής στο Παρίσι, επιστροφή στην Κέρκυρα για ποιοτικό ελαιόλαδο

 Ο παππούς γιατρός και η επιμονή για ποιοτικό ελαιόλαδο

Αντλώντας έµπνευση από τον παππού του και ορθοπεδικό γιατρό, Καββαδία, ο οποίος έζησε στην Κέρκυρα αρκετά χρόνια πριν και είχε πάθος για την καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή ελαιολάδου, ο Απόστολος Πορσανίδης αποφάσισε να επιστρέψει το 2010 από στο νησί των Φαιάκων, αφήνοντας πίσω την καριέρα του βιοµηχανικού σχεδιαστή στο Παρίσι.

ο Απόστολος Πορσανίδης αποφάσισε να επιστρέψει το 2010 από στο νησί των Φαιάκων, αφήνοντας πίσω την καριέρα του βιοµηχανικού σχεδιαστή στο Παρίσι

Αναγέννησε το κτήµα του παππού του στην Κέρκυρα µε τη βοήθεια των καλογριών από το µοναστήρι της Καµαρέλας Αγίων Δούλων. Το κτήµα γεννήθηκε κατά την δεκαετία του 1950 όταν ο εκ Κεφαλονιάς ορµώµενος γιατρός, Καββαδίας, αποφάσισε µε τη γυναίκα του, Κερκυραία στην καταγωγή, να µετοικίσει στο νησί. Εκεί αγόρασε γη, την οποία παρέλαβε αρκετά χρόνια αργότερα ο εγγονός του, δηµιουργώντας ένα επισκέψιµο κτήµα βιολογικής καλλιέργειας ελιάς και έκθλιψης έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Αφοσιώθηκε σε δύο σπάνιες ποικιλίες, τη Λιανέλια και το Θιακό, όντας από τους πρώτους που ξεκίνησε να τρέχει τις δύο αυτές ποικιλίες στο νησί. Το Κτήµα µέσα από τη προσπάθεια που έκανε, επικεντρώνοντας στην ποιότητα, κατάφερε να αποσπάσει χρυσά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισµούς στη Νέα Υόρκη και το Τόκιο, αναδεικνύοντας τις δύο συγκεκριµένες ποικιλίες.

Από πλευράς αποδόσεων η Λανελιά προσφέρει 10-14% ελαιόλαδο ανά κιλό καρπού ελιάς κατά την πρώιµη συγκοµιδή και το Θιακό αποδόσεις 14-16% ανά κιλό καρπού. Το Θιακό µαζεύεται αρχές Οκτωβρίου και η Λανελιά συλλέγεται επίσης πρώιµα στα µέσα Οκτωβρίου στα πιο ορεινά κτήµατα και στα υπόλοιπα περί τα µέσα Νοεµβρίου.

Αναγέννησε το κτήµα του παππού του στην Κέρκυρα µε τη βοήθεια των καλογριών από το µοναστήρι της Καµαρέλας Αγίων Δούλων

Η επιστροφή στις ρίζες και η βοήθεια από τις καλόγριες της Καμαρέλας

«Ήµουν βιοµηχανικός σχεδιαστής στο Παρίσι, ένα επάγγελµα που δεν υφίσταται στην Ελλάδα. Επιθυµία µου ήταν να µεγαλώσω τα παιδιά µου στην Ελλάδα. Είχαµε το εξοχικό µας στην Κέρκυρα, εκεί που είχε το κτήµα του ο παππούς µου. Ο ελαιώνας ήταν εγκαταλειµµένος για αρκετά χρόνια. Παρόλ’ αυτά αποφάσισα να µείνω στο νησί και να παράγω έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Κάποια στιγµή είχα δοκιµάσει λάδι από τη Σλοβενία, το οποίο ήταν πολυβραβευµένο. Μετά από αυτό, σκέφτηκα, ότι εφόσον κάνουν καλό λάδι στη Σλοβενία, θα µπορούσα και εγώ να κάνω καλό λάδι στην Κέρκυρα. Ξεκίνησα να παράγω το 2012, όταν δεν υπήρχε κανένας άλλος που να ασχολείται µε το ποιοτικό λάδι στο νησί», λέει ο Απόστολος Πορσανίδης. Αυτή τη στιγµή έχει στη διάθεσή του περίπου 300 στρέµµατα γης στις περιοχές Τζάβρο, Πουλάδες και Σκριπερό στην Κεντρική Κέρκυρα.

«Όταν ήρθαµε στο Κτήµα στην περιοχή του Τζάβρου, όπου βρίσκεται η βάση µας, δηµιουργήσαµε την πρώτη αγροτουριστική µονάδα συνδυάζοντας την παραγωγή µε τον τουρισµό. Στην πορεία ανακαλύψαµε κάποιες ρίζες που είχε φυτέψει το 1970 το Ινστιτούτο Ελιάς. Ήταν 200 ρίζες Θιακό, ωστόσο κανείς δεν γνώριζε τη συγκεκριµένη ποικιλία στην Κέρκυρα. Οι περισσότεροι πίστευαν ότι ήταν Κορωνέικη. Οι ελιές βρίσκονταν αρχικά σε κακή κατάσταση, ενώ µέσα από έρευνα διαπίστωσα ότι πρόκειται για την ποικιλία Θιακό µε προέλευση από Ιθάκη και Κεφαλονιά. Ξεκίνησε η πιστοποίηση των δέντρων, τα οποία άρχισαν σταδιακά να δίνουν παραγωγή».

Το Κτήµα µέσα από τη προσπάθεια που έκανε, επικεντρώνοντας στην ποιότητα, κατάφερε να αποσπάσει χρυσά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισµούς στη Νέα Υόρκη και το Τόκιο, αναδεικνύοντας τις δύο συγκεκριµένες ποικιλίες

Οι τιµές και οι αποδόσεις

Η συνολική παραγωγή ετησίως για το Κτήµα Dr Kavvadia ανέρχεται σε 5 έως και 8 τόνους. Εξάγει στην Κορέα, την Αµερική, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, th Γερµανία, την Αγγλία, τη Δανία, ενώ ξεκινάει πωλήσεις σε Ντουµπάι και Εµιράτα. Κυκλοφορεί σε συσκευασίες των 100, 250 και 500 ml. Η τιµή λιανικής στο µισό λίτρο είναι 30 ευρώ, στα 250 ml είναι στα 15 ευρώ και τα 100 ml στα 8 ευρώ.

Όταν ήρθαµε στο Κτήµα στην περιοχή του Τζάβρου, όπου βρίσκεται η βάση µας, δηµιουργήσαµε την πρώτη αγροτουριστική µονάδα συνδυάζοντας την παραγωγή µε τον τουρισµό''

(Γιώργος Λαμπίρης - elaiaskarpos.gr)
Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال