Ρεκόρ, ξεπερνώντας το ''ταβάνι'' όλων των εποχών, έχει πλέον πετύχει το κρητικό ελαιόλαδο, αφού εμπορική πράξη από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζάκρου ανέβασε τώρα την τιμή στα … 8,30 ευρώ το κιλό, σε προϊόν με ποιοτικά χαρακτηριστικά υψηλού επιπέδου.
Όπως αποκάλυψε στο neakriti ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Νομού Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης, δεν αποκλείεται να πάμε και στα 9 ευρώ το κιλό σύντομα, ενώ ήδη στα 8,50 ευρώ το κιλό έχουν γίνει εμπορικές πράξεις στη Λακωνία!
«Κανείς μας δεν μπορούσε καν να φανταστεί ότι θα είχαμε φέτος τέτοιες τιμές… Και μη σας φανεί παράξενο να δούμε το λάδι να πηγαίνει ακόμα και στα 10 ευρώ το κιλό», λέει με νόημα ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης. Μάλιστα, με τις τιμές αυτές το κρητικό λάδι έχει ''σπάσει'' όλα τα ρεκόρ, δεδομένου ότι το ''νήμα'' των 1.100 δραχμών του 1991 το έχει ''κόψει'' προ πολλού και έχει μια ανοδική πορεία που δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε σε ολόκληρη τη χώρα. «Οι τιμές αυτές πράγματι κλείνονται σε κάποια λάδια πολύ καλά. Και βέβαια να ξεκαθαρίσουμε ότι τα λάδια είναι πολύ λίγα τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο»…
Μάλιστα, στο σημείο αυτό ο πρόεδρος των ελαιουργών αναφέρεται στη νέα ελαιοκομική περίοδο και λέει πως η Ελλάδα δε θα έχει φέτος καθόλου αξιόλογη παραγωγή ελαιολάδου, ενώ η Κρήτη, παρά την αρχική ανθοφορία της ελιάς στο νησί μας, θα έχει πολύ μεγάλη μείωση της παραγωγής της, που σε σχέση με πέρυσι θα είναι – σύμφωνα με τον Βαγγέλη Πρωτογεράκη – ακόμα και στο 75%! Συγκεκριμένα, περισσότερους από 150.000 τόνους ελαιολάδου εκτιμάται ότι έβγαλε πέρυσι η Κρήτη, μέσα από μια υπερβεντέμα αλλά και μια ''χρυσή'' χρονιά, με πολύ υψηλές τιμές παραγωγού, που σηματοδότησαν μια νέα εποχή για το κρητικό ελαιόλαδο. Όμως, φέτος, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, με τις βροχές που είχαμε κυρίως στις αρχές Ιουνίου, οι οποίες και “βρήκαν” στον ανθό ένα μεγάλο μέρος της κρητικής ελαιοκαλλιέργειας, δεν αναμένεται να βγάλουμε πάνω από 40.000 τόνους και αυτή η ποσότητα θεωρείται μάλιστα η πιο … αισιόδοξη εκτίμηση …
Αξίζει να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι στο ''άλλο άκρο'' των τιμών είχαμε φτάσει στο νησί μας μόλις πριν από λίγα χρόνια. Ήταν η χρονιά 2019-2020, όταν η Κρήτη έπαθε μεγάλες καταστροφές από το γλοιοσπόριο, τους άλλους μύκητες αλλά και τον δάκο. «Είχαμε φτάσει τότε σε τόσο χαμηλά επίπεδα, που η τιμή είχε πέσει κάτω από τα 2 ευρώ το κιλό και κάποια στιγμή φτάσαμε και κάπου στα 1,65 ευρώ το κιλό, εξαιτίας της υποβάθμισης που είχε η παραγωγή της Κρήτης από το γλοιοσπόριο», όπως θυμάται ο πρόεδρος των ελαιουργών Βαγγέλης Πρωτογεράκης.
Η Ζάκρος έκανε ''χρυσή'' συμφωνία
Και στο μεταξύ, η φετινή τιμή- ''μαμούθ'' για το κρητικό ελαιόλαδο κλείστηκε σε δημοπρασία από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό της Ζάκρου. Πρόκειται για διαγωνισμό πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου, οξύτητας 0,37% και 0,32%, που έγινε την περασμένη Παρασκευή.
Η οργάνωση δε δυσκολεύτηκε να βρει αγοραστή, αφού η ζήτηση του προϊόντος έχει χτυπήσει “κόκκινο” παρά τις υψηλές τιμές, λόγω των μειωμένων ποσοτήτων στην αγορά.
Η οργάνωση ήρθε σε συμφωνία με τυποποιητική επιχείρηση κλείνοντας την ενιαία τιμή των 8,326 ευρώ το κιλό και για τα δύο φορτία (60 συν 60 τόνοι), που αφορούσαν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητείας Λασιθίου.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας Γιώργος Τσιφετάκης, «αυτές είναι εξωπραγματικές τιμές, που έχουν σχέση με το λίγο λάδι που έχει μείνει απούλητο αλλά και τις χαμηλές παραγωγές ελαιολάδου που περιμένουμε ότι θα έχουμε κατά τη νέα ελαιοκομικό περίοδο. Επειδή πάντως πάντα οι υψηλές τιμές δημιουργούν προβλήματα, ελπίζουμε να μην έχουμε παρενέργειες στο μέλλον», λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τσιφετάκης.
Στο μεταξύ, στη Σητεία έχει γίνει μια δακοκτονία από τη ΔΑΟΚ. Αλλά ο τελευταίος καύσωνας φαίνεται πως ήταν αυτός που έχει πραγματικά καθηλώσει τον δάκο, με την πορεία της δακοκτονίας φυσικά να είναι ακόμα σε ένα αρχικό στάδιο.
Λίγοι ελαιοπαραγωγοί ''κρατούν'' λάδι
Στο μεταξύ, ελάχιστα είναι πλέον τα αποθέματα στην Κρήτη. Στο ερώτημα της εφημερίδας μας αν φέτος οι παραγωγοί που έχουν από πέρυσι άκοπο λάδι θα το πληρωθούν ως έξτρα παρθένο ή όχι, ο πρόεδρος των ελαιουργών του νομού Ηρακλείου ξεκαθαρίζει τα εξής: «Το λάδι το περυσινό δεν μπορεί να διατηρηθεί. Έτσι οι παραγωγοί εκείνοι δε θα πληρωθούν στο μάξιμουμ της τιμής. Θα το πληρωθούν σαν παρθένο ελαιόλαδο», λέει συγκεκριμένα ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης. Τέλος, στο ερώτημα «γιατί να μην εισπράττει και ο παραγωγός την τιμή του κατά λίτρο, όπως κάνει ο έμπορος, που το αγοράζει όμως με το κιλό», ο πρόεδρος των ελαιουργών του νομού Ηρακλείου δίνει την ακόλουθη απάντηση: «Το λάδι για να το αποθηκεύουμε και να το συντηρήσουμε έχουμε κάποιο κόστος. Πρέπει να το επεξεργαστούμε, να το καθαρίσουμε. Δεν υπάρχει μηχάνημα που να μας δίνει το λάδι καθαρό στο 100%. Έτσι, ο έμπορος πουλάει σε λίτρα για να καλύψει την προβλεπόμενη ζημιά»…