Το «μαγικό» βότανο που ρυθμίζει χοληστερόλη, σάκχαρο και ενισχύει την λίμπιντο


 

Η τριγωνέλλα είναι ένα άγνωστο για πολλούς βότανο, που όμως κερδίζει σταθερά έδαφος τα τελευταία χρόνια, χάρη στις ευεργετικές του ιδιότητες για τον οργανισμό.

Μοιάζει με τριφύλλι και απαντάται πιο συχνά στη νότια Ευρώπη και τη δυτική Ασία.

Τα μπαχαρικά που παρασκευάζονται από τα φύλλα και τους σπόρους του έχουν μια γλυκόπικρη γεύση, που θυμίζει το σιρόπι σφενδάμου ή την καμένη ζάχαρη.

Αν θέλετε να γνωρίσετε τα θαυμαστά της οφέλη, μπορείτε να αναζητήσετε την τριγωνέλλα σε μορφή μπαχαρικού ή συμπληρώματος διατροφής.

Οι ευεργετικές της ιδιότητες αγγίζουν πολλά διαφορετικά πεδία της υγείας μας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ρυθμίζει τη χοληστερόλη στο αίμα, αλλά και αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άντρες.

Σημαντική είναι, επίσης, η συμβολή της στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα για τα οφέλη της τριγωνέλλας βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο ορισμένες επιστημονικές μελέτες αποκάλυψαν τις εξής ευεργετικές ιδιότητες:

♦ Βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη

Η ιδιότητα αυτή αποτυπώθηκε σε μια μετα – ανάλυση 12 μελετών που δημοσιεύθηκε στο Journal of Ethnopharmacology.

Ο έλεγχος του επιπέδου σακχάρου στο αίμα είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, καθώς υψηλό σάκχαρο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα ισοδυναμεί με πολλαπλούς κινδύνους για την υγεία τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι κυριότερες απειλές είναι:

  • Καρδιακό νόσημα
  • Νεφρική Νόσος
  • Διαβητική νευροπάθεια
  • Φθορά δοντιών, τερηδόνα και νόσος των ούλων
  • Απώλεια ακοής και όρασης

Στην ίδια έρευνα διαπιστώθηκε, επιπλέον, ότι, ενώ τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν προβλήματα στα νεφρά και το ήπαρ, στην περίπτωση της τριγωνέλλας δεν διαπιστώθηκαν αντίστοιχες παρενέργειες. Αντιθέτως, το συχνότερο σύμπτωμα που διαπιστώθηκε ήταν η πεπτική δυσφορία.

♦ Μπορεί να ρυθμίσει τη χοληστερόλη

Η τριγωνέλλα έχει συνδεθεί με τη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, που σημαίνει πρακτικά ότι μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μια μετα-ανάλυση του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Phytotherapy Research διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα τριγωνέλλας μείωσαν τα επίπεδα ολικής και «κακής» LDL χοληστερόλης και ενίσχυσαν τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης.

♦ Μπορεί να ενισχύσει το μητρικό γάλα

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας (NCCIH), η τριγωνέλλα χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως τρόπος αύξησης του μητρικού γάλακτος σε θηλάζουσες γυναίκες σε περιοχές όπως η νότια Ευρώπη, η Ασία και η βόρεια Αφρική.

Στα οφέλη του βοτάνου στο μητρικό γάλα συγκλίνουν πλέον και ορισμένες σύγχρονες έρευνες. Παράλληλα, όμως, διαπιστώθηκε ότι άλλα φυτά, όπως η χουρμαδιά, ήταν πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με την τριγωνέλλα.

Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι ενδέχεται να προκαλέσει και ορισμένες παρενέργειες. Σεμελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Evidence Based Complementary and Alternative Medicine

οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από 65 θηλάζουσες γυναίκες και 56 παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων με τριγωνέλλα μπορούσε να προκαλέσει αυξημένη δίψα, εφίδρωση και άλλα.

♦ Μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες

Μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Phytotherapy Research αποκάλυψε ότι η τριγωνέλλα λειτουργεί ευεργετικά στην αύξηση του επιπέδου τεστοστερόνης στους άνδρες.

Η ιδιότητα αυτή είναι σημαντική, καθώς χαμηλή τεστοστερόνη ισοδυναμεί με ευερεθιστότητα, κακή συγκέντρωση και αυξημένο κίνδυνο κατάγματος των οστών.

Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, καθώς οι άνδρες γερνούν, τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται περίπου 1% έως 2% κάθε χρόνο.

Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των ανδρών άνω των 45 ετών έχει χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τα κανονικά.

Σε μελέτη του 2017, η οποία ωστόσο χρηματοδοτήθηκε από εταιρεία παραγωγής φυτικών συμπληρωμάτων και δημοσιεύθηκε στο International Journal of Medical Sciences, αξιολογήθηκε η αποτελεσματικότητα ενός συμπληρώματος τριγωνέλλας σε 50 άνδρες  35- 65 ετών.

Όπως διαπιστώθηκε, τα επίπεδα τεστοστερόνης αυξήθηκαν έως και 46% σε 45 από τα 50 άτομα.

Στην ίδια μελέτη αναδείχθηκαν και άλλα οφέλη, όπως βελτίωση της διάθεσης, ψυχική εγρήγορση, σεξουαλική ορμή και αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, ένας δείκτης που σχετίζεται με τη γονιμότητα

από το ygeiamou.gr

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال