Νέα μέθοδος φωτογράφισης των ελαιοκαλλιεργειών σε διαφορετικά μήκη φωτός, δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τα επίπεδα των θρεπτικών στοιχείων στα δέντρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού Mercacei
Οι σχετικές μελέτες πραγματοποιήθηκαν στο Alentejo της Πορτογαλίας, από ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου της Ουέλβα και του πορτογαλικού ινστιτούτου Αγροτικής και Κτηνιατρικής Έρευνας. Χρηματοδοτήθηκαν μετά από σχετική έγκριση από το Πρόγραμμα Interreg VA Ισπανία - Πορτογαλία (POCTEP) 2014-2020.
Η μέθοδος αυτή μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη, στοχευμένη λίπανση των δέντρων και κατ’ επέκτασιν στην διατήρηση της καλής υγείας των ελαιοκομικών καλλιεργειών. Βασίζεται στην σάρωση ελαιώνων με drone, εξοπλισμένο με πολυφασματική κάμερα η οποία εκτελεί λήψη στιγμιοτύπων. Τα φάσματα φωτός που εκπέμπει κάθε ελαιόδεντρο, αναδεικνύουν τις ποσότητες καλίου, φωσφόρου και αζώτου που έχει.
Μέσα από τις εικόνες αυτές, φαίνεται αρχικά η γενική κατάσταση κάθε τομέα ελαίων. Η συνολική δειγματοληψία ευνοεί μάλιστα την εξατομικευμένη παρέμβαση, καθώς ο αγρότης μπορεί εύκολα να δει ποια ελαιόδεντρα χρειάζονται λίπασμα και σε τι ποσότητα. Αυτό επιτρέπει την εξισορρόπηση τυχόν ανεπαρκειών στα συστατικά των δέντρων, προκειμένου να μην αλλοιωθεί ο καρπός τους.
Η πρόσθετη λίπανση στα δέντρα γίνεται βάσει των δεδομένων που κατεγράφησαν από την πτήση drone. Συνεπώς είναι κρίσιμο να μην μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα από την δειγματοληψία έως την εξαγωγή των αποτελεσμάτων της. Διότι σε άλλη περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος να μην ανταποκρίνεται η λίπανση στην ακριβή κατάσταση των δέντρων.
Οι αντίστοιχες αναλύσεις πεδίου απαιτούν περισσότερο χρόνο. Για την εκτέλεσή τους, οι αγρότες προσλαμβάνουν εξειδικευμένες εταιρίες, οι οποίες παίρνουν τυχαία φυτικά δείγματα. Τα αποτελέσματα αυτού του είδους ανάλυσης συχνά καθυστερούν αρκετά. Eπιπροσθέτως, η ανάλυση ολόκληρης ελαιοκαλλιέργειας με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ δαπανηρή.
Με βάση αυτά, φαίνεται λοιπόν ότι η νέα μέθοδος συμφέρει περισσότερο, τόσο από άποψη χρόνου όσο και κόστους.
Πηγή - elaiaskarpos.gr