Το αμερικανικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια των Αυτοκινητοδρόμων («IIHS») πραγματοποίησε δοκιμές πρόσκρουσής σε τετράθυρα pickup οχήματα με σκοπό να διαπιστωθεί η ασφάλεια για τους πίσω επιβαίνοντες.
Τα ονομαζόμενα «διπλοκάμπινα» pickup μοντέλα είναι η αυξανόμενη τάση σε πολλές αγορές αυτοκινήτου.
Την τελευταία πενταετία, η κατασκευαστική και εξοπλιστική αναβάθμισή τους είναι τέτοια που προκαλεί μεγάλη εντύπωση και έχει απωθήσει την εικόνα του παλαιού «αγροτικού», με το οποίο o πλανόδιος πωλητής προσπαθούσε καθημερινά για το μεροκάματο.
Πλέον, τα διπλοκάμπινα pickups δεν υστερούν σε ευρυχωρία, τεχνολογία, εξοπλισμό και συστήματα ασφάλειας για τους λοιπούς χρήστες του δρόμου αλλά και για τους επιβάτες τους.
Το επίπεδο αυτής (ασφάλεια) για τους τελευταίους θέλησαν να διαπιστώσουν τα στελέχη του Ινστιτούτου για την Ασφάλεια των Αυτοκινητοδρόμων («IIHS», «Insurance Institute for Highway Safety»), στις ΗΠΑ.
Αυτό, είναι αντίστοιχο του ευρωπαϊκού Euro NCAP και διενεργεί δοκιμές πρόσκρουσης στα καινούρια μοντέλα που προορίζονται για την αμερικανική αγορά, βάσει των κανόνων και του Πρωτοκόλλου που έχει ορίσει.
Αυτή τη φορά οι άνθρωποι του Ινστιτούτου έκαναν δοκιμές για να διαπιστώσουν την παθητική ασφάλεια που προσφέρουν στους πίσω επιβάτες πέντε νέα διπλοκάμπινα pickups τα οποία διατίθενται εκεί.
Συγκεκριμένα, τα Chevrolet Colorado, Ford Ranger, Jeep Gladiator, Nissan Frontier (όπως ονομάζεται το Navara στις ΗΠΑ) και Toyota Tacoma (το αντίστοιχο του Hilux, εκεί).
Πέρυσι, τα στελέχη του Ινστιτούτου αποφάσισαν να θέσουν πιο αυστηρά όρια στη διαδικασία αξιολόγησης και οι συγκεκριμένες δοκιμές πρόσκρουσης έγιναν βάσει των νέων δεδομένων.
Σε αυτές, την καλύτερη επίδοση συνολικά σημείωσε το Nissan Frontier το οποίο κατετάγη ως «Αποδεκτό», σύμφωνα με τα αυστηρότερα κριτήρια του («IIHS»). Το Ford Ranger χαρακτηρίστηκε ως «Οριακό» και τα υπόλοιπα τρία ως «Ανεπαρκή», πάντα βάσει των καινούργιων δεδομένων (φωτογραφία κάτω).
Ο Ντέιβιντ Χάρκι, Πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Ασφάλεια των Αυτοκινητοδρόμων, δήλωσε ότι «η διαδικασία αποδείχτηκε πρόκληση για τα μικρά pickups», όπως θεωρούνται αυτά στις ΗΠΑ ως κατηγορία οχημάτων.
Τέλος, από τις συγκεκριμένες δοκιμές πρόσκρουσης εξήχθη το συμπέρασμα ότι οι πίσω επιβάτες σε αυτά τα αυτοκίνητα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να τραυματιστούν, καθώς το κεφάλι και το σώμα τους πλησιάζει «επικίνδυνα κοντά», όπως χαρακτηρίστηκε, στο εμπρός κάθισμα.
Αυτό σημαίνει ότι για τους πίσω επιβάτες στα διπλοκάμπινα pickups είναι αυξημένη η πιθανότητα τραυματισμού τους στον αυχένα και το στήθος τους, σε περίπτωση σύγκρουσης.
Το Ινστιτούτο, για τους πίσω επιβαίνοντες χρησιμοποιεί κούκλες δοκιμών («dummies») οι οποίες έχουν τις διαστάσεις και το βάρος μιας γυναίκας μετρίου αναστήματος ή ενός παιδιού 12 ετών.
Ωστόσο, ο Χάρκι, επισήμανε ότι το ασφαλέστερο μέρος για τη μετακίνηση των παιδιών είναι το πίσω κάθισμα, εφόσον αυτά βρίσκονται δεμένα στο παιδικό κάθισμα, είτε φορούν τη ζώνη ασφαλείας (τα μεγαλύτερης ηλικίας).