Οι υψηλές θερμοκρασίες ''πλήγωσαν'', αλλά δεν ''τέλειωσαν'' το επικίνδυνο για τις ελιές έντομο


 

''Πληγωμένος'' αλλά ''όχι τελειωμένος'' φαίνεται ότι είναι σήμερα ο δάκος, όπως ξεκαθαρίζει στο neakriti ο γεωπόνος από τη Βιάννο Μανόλης Γελασάκης, που συμβουλεύει τους ελαιοπαραγωγούς να μην εφησυχάζουν και να βρίσκονται σε επιφυλακή, ενόψει της αλλαγής του καιρού, αφού μετά τον καύσωνα οι θερμοκρασίες που επικρατούν εξακολουθούν να κάνουν… ''δύσκολη'' τη ζωή του δάκου, κάτι όμως που δε θα κρατήσει για πάντα.

«Ακόμα και τώρα, δάκος σε κάποιες ορεινές περιοχές υπάρχει. Όχι πολύς όμως. Περιμένουμε την έξαρση του δάκου σε ένα μήνα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γελασάκης, κάνοντας λόγο για μια χρονιά που, επειδή έχουμε μειωμένη παραγωγή, θα πρέπει να δείξουμε πολύ μεγάλη προσοχή!

«Μόλις αρχίσουν οι υγρασίες και οι δροσεράδες, θα φανεί», εκτιμά ο Μανόλης Γελασάκης, που ήταν και ο πρώτος φέτος ο οποίος είχε μέσω της εφημερίδας μας μιλήσει για τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή του νομού Ηρακλείου, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

«Ο κόσμος δεν πρέπει να εφησυχάζει, διότι, επειδή η παραγωγή είναι μικρή, ο δακοπληθυσμός που θα υπάρξει θα δημιουργήσει θέματα. Δηλαδή ο κόσμος θα πρέπει να προστατεύσει τις ελιές του μέχρι τη συγκομιδή. Διότι, μόλις υποχωρήσουν οι θερμοκρασίες, που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, και με την αύξηση της υγρασίας, θα έχουμε δακοπληθυσμούς», όπως λέει στο neakriti.gr ο γεωπόνος Μανόλης Γελασάκης, που για σειρά ετών ήταν υπεύθυνος δακοκτονίας στη Βιάννο και σε περιοχές της Μεσαράς, μέσω της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Ο δάκος, για να κάνει τον κύκλο του, θέλει περίπου ένα μήνα. Είχαμε τον μεγάλο καύσωνα. Ύστερα είχαμε μερικές δροσερές μέρες. Τώρα έχουμε πάλι καύσωνα. Αλλά τώρα που θα ομαλοποιηθούν τα πράγματα, θα έχουμε άλλες εξελίξεις με τον δάκο», λέει ο Μανόλης Γελασάκης. Μάλιστα, εκτός από το γεγονός ότι ο ελαιοπαραγωγικός κόσμος της Κρήτης θα πρέπει να προχωρήσει σε ψεκασμούς κάλυψης στα λιόφυτα που έχουν ''λιγατάρια'', καλό θα είναι να γίνει και πρώιμα η συγκομιδή της ελιάς. «Διότι ο δάκος δε σταματάει να ''δουλεύει'' όλο το χρόνο. Στο μεταξύ, η δακοκτονία γίνεται και είναι σε εξέλιξη. Είναι καταγεγραμμένο, όμως, ότι οι μικρές καρποφορίες δύσκολα προστατεύονται. Οι παραγωγοί πρέπει να παρακολουθούν. Να μη βγουν να ψεκάσουν τώρα με τις συνθήκες αυτές. Αλλά μόλις δροσερέψει θα πρέπει να έχουν τον νου τους», λέει χαρακτηριστικά.

Η χειρότερη χρονιά εδώ και δεκαετίες

Στο μεταξύ, η παραγωγή ελαιολάδου στον δήμο Βιάννου, σύμφωνα με τον Μανόλη Γελασάκη, θα είναι η πιο χαμηλή των τελευταίων… 60 χρόνων! «Συνολική εικόνα για όλη την Κρήτη δεν έχουμε. Αλλά σε μας εδώ, στον δήμο Βιάννου, θα καταγραφεί η φετινή χρονιά ως το χαμηλότερο ρεκόρ τουλάχιστον της τελευταίας 60ετίας».

Στο σημείο αυτό επισημαίνει ότι ο ίδιος δε βλέπει με καλό μάτι τις σημερινές υπερβολικά υψηλές τιμές στο ελαιόλαδο. «Και οι πολύ χαμηλές τιμές δημιουργούν θέματα, αλλά και οι πολύ υψηλές τιμές δημιουργούν θέματα»…

Ο Μανόλης Γελασάκης φοβάται μήπως και του χρόνου έχουμε παρόμοιες καιρικές συνθήκες και δεν καρποφορήσουν ούτε την επόμενη χρονιά τα δέντρα στην Κρήτη, όπως λέει. Σημειώνει μάλιστα ότι φέτος, στη δική του περιοχή, θα υπάρχουν ελαιοπαραγωγοί που δε θα βγάλουν λάδι για τα σπίτια τους «ούτε για σαλάτα», παρότι είχαν τα προηγούμενα χρόνια μεγάλες παραγωγές.

«Υπάρχει πολύς κόσμος που δε θα μπει στις ελιές καθόλου φέτος», σύμφωνα με τον ίδιο.

«Αν έχουμε και τον επόμενο χειμώνα υψηλές θερμοκρασίες, που να μη βοηθήσουν στη διαφοροποίηση των ανθοφόρων οφθαλμών, αν δεν έχουμε πάλι βροχές, θα έχουμε μία από τα ίδια. Κι εγώ που είχα προβλέψει από νωρίς τη φετινή κατάσταση, κάτι που δεν ήταν για μένα δύσκολο λόγω της εμπειρίας που έχω στην ελιά, θα ήθελα πραγματικά να έχω πέσει έξω… Αλλά δυστυχώς», τονίζει ο κ. Γελασάκης.

Πηγή giorgoskatsadonis.blogspot.com

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال