Στον αέρα παραγωγοί από ασφαλιστήρια που δεν αποζημιώνουν απώλειες από πλημμύρες
Δεν είναι μόνο το περιβαλλοντικό και το ανθρώπινο κεφάλαιο που παρασύρθηκε στα νερά του θεσσαλικού κάμπου που γράφει την νέα εθνική τραγωδία των φυσικών καταστροφών στη χώρα μας.
Ανυπολόγιστες εμφανίζονται οι ζημιές και στα φωτοβολταϊκά πάρκα καθώς τα ξεχειλισμένα ποτάμια της Θεσσαλίας και οι χείμαρροι βούτηξαν στις λάσπες και τα νερά εκατοντάδες σταθμούς ηλιακής ενέργειας. Επίσημη καταγραφή δεν έχει γίνει ακόμη, καθώς τα νερά δεν έχουν απομακρυνθεί από τα χωράφια που σκέπασε η ορμή της κακοκαιρίας Daniel. Όμως παράγοντες του κλάδου μιλούν για πλήγμα στην παραγωγή και σοβαρές βλάβες, που προκαλούν δυσλειτουργίες στο ηλεκτρικό σύστημα καθώς βγάζουν από το πρίζα έργα που λειτουργούν και έχουν καθημερινή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
«Ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την έκταση του φαινομένου καθώς στα έργα που πλημμύρισαν έπεσαν οι ασφάλειες και πλέον δεν λειτουργούν. Αφού τραβηχτούν τα νερά θα φανούν οι επιπτώσεις, όμως το πλήγμα εκτιμούμε ότι θα είναι μεγάλο» λέει παράγοντας του κλάδου.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ, οι τέσσερις νομοί της Θεσσαλίας, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Μαγνησία διαθέτουν εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών πάρκων περί τα 1.050 MW και 2.500 σταθμούς.
Στελέχη της αγοράς μιλούν για σοβαρές ζημιές εκτός από την περιοχή της Μαγνησίας που φιλοξενεί έργα συνολικής δυναμικότητας περίπου 100 MW, σε έργα στην περιοχή των Σοφάδων και του Παλαμά στη Καρδίτσα αλλά και στο νομό Λάρισας. Το νερό όπως αναφέρουν είναι πάνω από 1,6 μέτρα.
Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για βλάβες στους inverters που είναι ο εγκέφαλος των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και από τα πιο ευπαθή στοιχεία των ηλιακών συστημάτων αλλά και σε σειρά πανέλων που είναι χαμηλά στο ύψος του εδάφους. «Τα πάνελ είναι πιο ανθεκτικά στο νερό αφού είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες είναι όμως άλλο να βρέχονται και άλλο να είναι βυθισμένα στη λάσπη και το νερό» λένε στην αγορά.
Μόνο στην ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων, αναφερόταν χθες ότι 80 μέλη έπεσαν θύματα της φονικής καταιγίδας, με ζημιές σε πανέλα, inverters, λύγισμα βάσεων και περιφράξεις.
Τα ψιλά γράμματα των ασφαλιστικών
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) κ. Στέλιος Λουμάκης, υπογραμμίζει ότι μεγάλος προβληματισμός υπάρχει στην αγορά και για κάποια ασφαλιστήρια συμβόλαια, τα οποία ενώ αποζημιώνουν την ζημιά, εξαιρούν την απώλεια εισοδήματος για περιπτώσεις καταστροφών από πλημμύρα. Όπως αναφέρει αν και όλα τα έργα είναι ασφαλισμένα (σ.σ είναι βασική προϋπόθεση και για να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες), διαπιστώνεται ότι μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία εξαιρεί από τις αποζημιώσεις παραγωγή που έχει επηρεαστεί από τις πλημμύρες.
Τα πάρκα της Θεσσαλίας που δέχτηκαν την βίαιη επίθεση της Daniel είναι ήδη για μια εβδομάδα εκτός λειτουργίας και μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα και να γίνει η πραγματογνωμοσύνη για τις αποζημιώσεις θα χρειαστεί χρόνος ενδεχομένως και άνω του ενός μηνός
Οι φυσικές καταστροφές, ο μεγάλος κίνδυνος
Στην αγορά υποστηρίζουν ότι πρώτα οι πυρκαγιές και τώρα οι πλημμύρες δημιουργούν μεγάλα ρίσκα για τα φωτοβολταϊκά έργα. «Πρώτα περάσαμε τον ΙΑΝΟ, μετά ήρθαν οι πυρκαγιές του ΄21 και τώρα η νέα κακοκαιρία. Όταν συμβαίνουν όλα αυτά μέσα σε μια τριετία και μάλιστα σε μεγαλύτερη κλίμακα για μια επένδυση που είναι τουλάχιστον για μια 20ετία, αρχίζεις να βλέπεις τα πράγματα διαφορετικά αλλά και τις ταρίφες που θέλεις για να κάνεις το πάρκο» λένε παράγοντες του κλάδου.
Στην αγορά επισημαίνουν τους τεράστιους κινδύνους που φέρνουν και οι φωτιές. «Κάθε φορά που άκουγα για μια εστία φωτιάς πήγαινα και κοίταγα στο χάρτη που είναι, προς τα που φυσάει ο αέρας και που είναι το δικό μου πάρκο» λέει παραγωγός που έζησε τον εφιάλτη των πυρκαγιών όλο το καλοκαίρι.
Όπως σημειώνει μαζί με τις φωτιές έχει αυξηθεί και το κόστος της αποψίλωσης της γης από τα ξερόχορτα που βρίσκονται περιμετρικά του φωτοβολταϊκού ως προληπτικό μέτρο για την αντιμετώπιση των κινδύνων από φωτιές. Στις νέες υποχρεώσεις θα είναι σύντομα και το «πρασίνισμα» των πάρκων, ρύθμιση που φέρνει άμεσα στην βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για έργα άνω του 1 ΜW.
Πηγή newmoney.gr