Τη δυνατότητα να βγουν στη σύνταξη εισπράττοντας το 40% του ποσού που δικαιούνται θα έχουν οι αγρότες με χρέη από 6.000 έως 10.000 ευρώ από απλήρωτες εισφορές, σύμφωνα με το σχέδιο στο οποίο, ύστερα από τις απαραίτητες… ασκήσεις κοστολόγησης, έχει καταλήξει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Σύμφωνα με πληροφορίες της ypaithros, η σχετική διάταξη έχει ήδη κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές γινόταν αγώνας δρόμου προκειμένου να ενσωματωθεί εγκαίρως στο νομοσχέδιο για την κύρωση της κοινοτικής οδηγίας περί διαφάνειας στην αγορά εργασίας, το οποίο κατατέθηκε την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου στη Βουλή.
Υπενθυμίζεται ότι με το ισχύον καθεστώς, όσοι ασφαλισμένοι του π. ΟΓΑ χρωστούν στον e-ΕΦΚΑ πάνω από 6.000 ευρώ μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μόνο εφόσον καταβάλουν εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό, ενώ το χρέος που υπολείπεται εξοφλείται με μηνιαία παρακράτηση από τη σύνταξή τους σε έως 60 δόσεις.
Με την προωθούμενη διάταξη, όσοι αγρότες έχουν οφειλές μεταξύ 6.000 και 10.000 ευρώ θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λαμβάνοντας το 40% της σύνταξής τους, με το υπόλοιπο 60% να παρακρατείται μέχρι η οφειλή να πέσει κάτω από τα 6.000 ευρώ.
Από το σημείο αυτό και μετά, θα ισχύει κανονικά η ρύθμιση των 60 δόσεων, με το αντίστοιχο ποσό να αφαιρείται κάθε μήνα από τη σύνταξή τους μέχρι η οφειλή να μηδενιστεί, οπότε θα λαμβάνουν το 100%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική σκέψη ήταν το όριο οφειλών να διαμορφωθεί στα 8.000 ευρώ, ωστόσο αποφασίστηκε τελικά να διαμορφωθεί στα 10.000 ευρώ, ώστε να καλυφθεί το 70% των αγροτών που χρωστούν μέχρι αυτό το ποσό.
Με όριο καταθέσεων τα 12.000 ευρώ
Βασική προϋπόθεση, πάντως, για να «ξεμπλοκάρει» η συνταξιοδότηση του οφειλέτη είναι η εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση να μην επιτρέπει την εξόφληση των χρεών. Στο πλαίσιο αυτό, οι καταθέσεις του θα πρέπει να μην υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ, καθώς σε αντίθετη περίπτωση το αίτημα θα απορρίπτεται. Προκειμένου αυτό να επιβεβαιωθεί και να γίνουν οι σχετικές διασταυρώσεις, θα πρέπει ο αγρότης, μέσω της σχετικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί, να συναινέσει στην άρση του τραπεζικού απορρήτου.
Όπως έχει κατ’ επανάληψη τονισθεί από το υπουργείο Εργασίας, οι δικλείδες αυτές έχουν ως σκοπό να διασφαλίσουν ότι η νέα διάταξη θα διευκολύνει και θα αξιοποιηθεί μόνο από όσους ασφαλισμένους βρίσκονται σε πραγματική οικονομική αδυναμία και όχι από τους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές».
Βάσει των παραπάνω, ένας αγρότης που έχει, για παράδειγμα, χρέος στον e-ΕΦΚΑ 7.500 ευρώ και δικαιούται σύνταξη 500 ευρώ, θα λαμβάνει για πέντε μήνες 200 ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα 300 ευρώ θα παρακρατούνται, ώστε να μειωθεί η οφειλή του στα 6.000 ευρώ. Στη συνέχεια, το εναπομείναν χρέος θα μπορεί να ρυθμιστεί, όπως και σήμερα, σε 60 δόσεις των 100 ευρώ. Επομένως, για τα επόμενα πέντε χρόνια, ο συνταξιούχος του παραδείγματός μας θα εισπράττει 400 ευρώ μηνιαίως.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το αντίστοιχο πλαφόν οφειλών θα ανέβει από τα 20.000 στα 30.000 ευρώ και, όπως και στην περίπτωση των αγροτών, θα γίνεται παρακράτηση του 60% της σύνταξής τους μέχρι η οφειλή να πέσει στα 20.000 ευρώ και να μπορεί πλέον να ρυθμιστεί σε έως 60 δόσεις. Κι εδώ βασική προϋπόθεση θα είναι ο οφειλέτης να μην έχει καταθέσεις που υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ.
Βάσει ασφαλιστικής κατηγορίας η εισφορά για όσους εργάζονται
Eξάλλου, στο Ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκεται και η διάταξη που αφορά την απασχόληση των συνταξιούχων, με στόχο να προσαρτηθεί και αυτή το συντομότερο δυνατόν στο κατατεθέν νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
Το πέναλτι του 30% προβλέπεται να αντικατασταθεί από έναν «ειδικό πόρο υπέρ ΕΦΚΑ» με τη μορφή εισφοράς που, για τις περιπτώσεις μη μισθωτής απασχόλησης, θα ανέρχεται στο 50% της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχει επιλέξει ο εργαζόμενος συνταξιούχος. Ο τελευταίος, από 1/1/2024 θα λαμβάνει τη σύνταξή του στο ακέραιο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διατηρηθούν οι εξαιρέσεις που ισχύουν σήμερα για τους αγρότες και τους «ετεροσυνταξιούχους».
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα κληθούν να καταβάλουν τον ειδικό πόρο οι αγρότες που έχουν απασχόληση υπαγόμενη σε ασφάλιση του π. ΟΓΑ, ούτε οι συνταξιούχοι άλλων ταμείων με εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα που δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ.
Σε περίπτωση που ο συνταξιούχος με μη μισθωτή απασχόληση έχει και επικουρική ασφάλιση, η εισφορά θα ανέρχεται στο 40% της ασφαλιστικής κατηγορίας για κύρια ασφάλιση συν ένα 40%για την επικουρική. Τέλος, για τους συνταξιούχους με μισθωτή απασχόληση, ο ειδικός πόρος θα ανέρχεται στο 10% του ακαθάριστου ετήσιου εισοδήματος από την εργασία τους.
Πηγή - ypaithros.gr