Πολύ λίγα απέμειναν για να δηλωθούν στο ΟΣΔΕ, οι πλημμύρες στον κάμπο ανεβάζουν το αγροτικό ζήτημα
Ανατροπή άνευ προηγουµένου έχει επέλθει στα στοιχεία αγροτικής παραγωγής για την τρέχουσα χρονιά, µετά το τετραήµερο καταστροφών που άφησε πίσω της η θεοµηνία στη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα και οι οποίες δεν έχουν αναδειχθεί επαρκώς, µέχρι αυτή την ώρα, ούτε από τα µέσα ενηµέρωσης.
Οι όγκοι νερού και λάσπης τα τελευταία 24ωρα δεν επέτρεπαν ούτε στα σωστικά συνεργεία να κάνουν τη δουλειά τους, πολλώ δε µάλλον στις αρµόδιες αρχές, πράγµα που σηµαίνει ότι το µέγεθος της καταστροφής θα αργήσει να φανεί και να αποτιµηθεί. Η θεοµηνία Ιανός, τον Σεπτέµβριο του 2020, µοιάζει µε ασήµαντο υποσύνολο, µπροστά στην έκταση και την ένταση του φαινοµένου κατά την τελευταία εβδοµάδα και στο µέγεθος των καταστροφών που έχει αφήσει πίσω του.
Μέσα σ’ αυτό το κλίµα παρατείνονται, όπως είναι φυσικό, όλες οι προθεσµίες για κάλυψη υποχρεώσεων, µεταξύ των οποίων βέβαια και η καταληκτική για τις 11 Σεπτεµβρίου, ηµεροµηνία για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023.
Το θέµα είναι τι έχει αποµείνει, µετά απ’ όλα αυτά για να δηλωθεί στο ΟΣΔΕ και πως θα µπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Αυτό που δεν έχει καταλάβει κανείς είναι το µέγεθος της ανατροπής που επέρχεται στις λεπτές -ούτως ή άλλως- ισορροπίες που επικρατούσαν εδώ και καιρό στον αγροτικό χώρο.
Η Θεσσαλία και ένα µέρος της Στερεάς Ελλάδος δεν είναι απλά µια αγροτική περιοχή. Πρόκειται για την ατµοµηχανή της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Κι αυτή τη φορά δεν είναι µόνο οι καλλιέργειες ή κάποιες µεµονωµένες κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις. Η καταστροφή επεκτείνεται σε ένα πολύ µεγάλο µέρος των υποδοµών και του εξοπλισµού, υποστήριξης της παραγωγικής διαδικασίας, όπως σε εκκοκκιστήρια, τυροκοµεία αλλά και σε εκατοντάδες αγροτικές κατοικίες σε µικρά και µεγάλα χωριά των πεδινών τµηµάτων.
Ένα άλλο βέβαια θέµα που δεν έχει σ’ αυτή τη φάση επισηµανθεί, είναι οι ευθύνες τις οποίες φέρουν οι αρµόδιες αρχές, όχι για την ένταση των φαινοµένων αλλά για την έλλειψη µέριµνας, πρόληψης και υποστήριξης των αποστραγγιστικών έργων σε µια ευρεία κλίµακα του κάµπου. Αγρότες και κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν υπογραµµίζουν την παντελή εγκατάλειψη από πλευράς αρµόδιων αρχών και κυρίως από τις περιφερειακές υπηρεσίες, του έργου καθαρισµού των χειµάρρων και παραποτάµων του Πηνειού, στην εκχείλιση των οποίων οφείλονται στις περισσότερες των περιπτώσεων τα πληµµυρικά φαινόµενα και οι πρωτοφανείς καταστροφές.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι για πολλές ώρες είχαν χαθεί από το προσκήνιο ... οι υποψήφιοι των ΟΤΑ.
με πληροφορίες agronews.gr (Γιάννης Πανάγος)