Σημαντική απώλεια εισοδήματος που υπερβαίνει το 25% καταγράφει ένας στους έξι αγρότες την τελευταία διετία εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Τέσσερις στους 10 δηλώνουν ότι θα αλλάξουν καλλιέργεια ακριβώς λόγω της κλιματικής αλλαγής και 1 στους 3 αναμένει να συνεχιστεί η έντονη μεταβλητότητα στις τιμές. Τέσσερις στους 5 αγρότες λαμβάνουν ήδη μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ προσδοκούν πολλά από την καινοτομία και την ψηφιακή γεωργία.
Σύμφωνα με την έρευνα, την τελευταία διετία η απώλεια εισοδήματος στους αγρότες λόγω της κλιματικής αλλαγής υπολογίζεται κατά μέσο όρο στο 15,7%, ενώ το 73% των αγροτών παρατηρεί αυξημένες εντομολογικές προσβολές και περισσότερες ασθένειες στις καλλιέργειές τους.
Όσον αφορά στα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρούν:
- το 70% των παραγωγών αναφέρει μεγάλες περιόδους ζέστης σε συνδυασμό με ξηρασία,
- το 45% πολύ υψηλές θερμοκρασίες,
- το 35% μεγάλες περιόδους υψηλών θερμοκρασιών,
- το 33% ξηρασία,
- το 31% ραγδαίες αλλαγές του καιρού σε σύντομο χρονικό διάστημα,
- το 30% αλλαγή στην αρχή και το τέλος κάθε εποχής του χρόνου,
- το 27% πολύ ισχυρούς ανέμους,
- το 24% έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες
- το 14% πολύ χαμηλές θερμοκρασίες
- και το 12% μεγάλες περιόδους χαμηλών θερμοκρασιών.
4 στους 10 αγρότες θα αλλάξουν καλλιέργεια
Οι αγρότες σε πολύ μεγάλο ποσοστό (76%) είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι και για το μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής. Το 40% αναμένει να καλλιεργεί πιο ανθεκτικές ποικιλίες, το 39% εκτιμά ότι θα αλλάξει καλλιέργειες, το 37% αναμένει μειωμένες αποδόσεις, το 34% μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις τιμές, το 30% αυξημένες εντομολογικές προσβολές, το 28% μεγαλύτερη απώλεια παραγωγής. Καταγράφεται, πάντως, κι ένα 3% που αναμένει αυξημένο εισόδημα από τα δικαιώματα άνθρακα.
Ανησυχία για κόστος λιπασμάτων και ενέργειας
Πέραν της κλιματικής αλλαγής, οι αγρότες ιεραρχούν τέσσερις μεγάλες προκλήσεις για την επόμενη τριετία:
- το 55% τις τιμές των λιπασμάτων,
- το 47% το κόστος της ενέργειας,
- το 37% τη μεταβλητότητα στις τιμές και το εισόδημά τους
- και το 36% το κόστος της φυτοπροστασίας.
4 στους 5 παραγωγούς συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος
Η κλιματική κρίση ενεργοποιεί, πάντως, τους αγρότες να συμβάλλουν στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Το 80% των ερωτηθέντων απαντά ότι είτε έχει ήδη πάρει μέτρα είτε προτίθεται να πάρει προς αυτήν την κατεύθυνση. Το 43% χρησιμοποιούν ή προτίθεται να χρησιμοποιήσουν καλλιέργειες κάλυψης (cover crops),το 37% χρησιμοποιεί «καθαρή» ενέργεια ή βιοκαύσιμα και το 33% καινοτόμο πολλαπλασιαστικό υλικό για να μειώσει τη χρήση λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Επιπρόσθετα, το 54% εφαρμόζει ή πρόκειται να εφαρμόσει μέτρα για να προστατέψει τα ωφέλιμα έντομα στη γη του.
Περιμένουν πολλά από καινοτομία και ψηφιακή γεωργία
Οι αγρότες αξιολογούν ως ιδιαίτερα σημαντική την καινοτομία στο μέλλον. Πάνω από τους μισούς (53%) εκτιμούν ότι οι καλλιέργειές τους θα ωφεληθούν από βελτιωμένους σπόρους και ποικιλίες που θα προσαρμόζονται καλύτερα στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Το 50% κρίνει αναγκαία την καινοτομία στα προϊόντα φυτοπροστασίας και το 42% στην άρδευση. Η αποτελεσματική χρήση της γης, η διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των καλλιεργειών και η καλύτερη υγεία του εδάφους θεωρούνται οι πιο σημαντικοί δρόμοι για την επιτυχία.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν στη ψηφιακή γεωργία καθώς στο σύνολό τους είτε χρησιμοποιούν ήδη είτε προτίθεται να χρησιμοποιήσουν στο μέλλον τουλάχιστον μία εφαρμογή ψηφιακής γεωργίας:
- το 54% εστιάζει στην αξιοποίηση εικόνων από drones και δορυφόρους καθώς και τη χρήση ψηφιακών χαρτών και ηλεκτρονικών εργαλείων οργάνωσης της καλλιέργειας,
- το 50% στην ψηφιακή διαχείριση εισροών και εκροών
- και το 45% στις ηλεκτρονικές αγορές εφοδίων και πωλήσεις προϊόντων.
Καταλύτης για στροφή στην αναγεννητική γεωργία
«Οι αγρότες βιώνουν ήδη τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα χωράφια τους και ταυτόχρονα έχουν ρόλο - κλειδί στο να αντιμετωπιστεί αυτή η τεράστια πρόκληση. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να ακούσουμε τη φωνή τους», σχολίασε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bayer AG και πρόεδρος του πρόεδρος του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας, κ. Rodrigo Santos και υπογράμμισε: «Οι απώλειες που καταγράφονται σ’ αυτήν την έρευνα αναδεικνύουν ξεκάθαρα τους κινδύνους που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή για τη διατροφική ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο. Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να αυξάνεται, τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να αποτελέσουν τον καταλύτη για τη στροφή στην αναγεννητική γεωργία».
(Γιώργος Μακρής - powergame.gr)