Aνατροπές για τα ποσά άμεσων ενισχύσεων και το πριμ της αναδιανεμητικής


 

Σε έξι άξονες κινείται η τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ, µε τον φάκελο ακόµη να µην έχει φύγει για Βρυξέλλες, καθώς ακόµη δεν έχουν ξεκαθαρίσει ορισµένα ζητήµατα που αφορούν κυρίως τις προβλέψεις για τους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας

Έξι πινελιές αλλάζουν το σχέδιο της ΚΑΠ με ανατροπές για τα ποσά άμεσων ενισχύσεων και την αναδιανεμητική

Σε έξι άξονες κινείται η τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ, µε τον φάκελο ακόµη να µην έχει φύγει για Βρυξέλλες, καθώς ακόµη δεν έχουν ξεκαθαρίσει ορισµένα ζητήµατα που αφορούν κυρίως τις προβλέψεις για τους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας. Ένα θέµα που απασχολεί ιδιαίτερα έχει να κάνει µε την πρόβλεψη της έκτακτης ενίσχυσης στα πρότυπα των Μέτρων 21 και 22, κάτι που προς το παρόν δεν «πατάει» σε ευρωπαϊκούς κανονισµούς, οπότε πρέπει να βρεθεί κάποια φόρµουλα σε συννενόηση µε την ευρωπαϊκή επιτροπή. Παράλληλα, ζήτηµα έχει προκύψει και µε την επιλεξιµότητα των αγροτεµαχίων για την ενεργοποίηση δικαιωµάτων και γενικότερα άµεσων ενισχύσεων, τα οποία δεν θα µπορέσουν να καλλιεργηθούν καθώς θα µείνουν πληµµυρισµένα.

Αναλυτικότερα, οι αλλαγές που αναµένεται να περάσουν στο στρατηγικό σχέδιο είναι

-  Πρόβλεψη Μέτρου για την έκτακτη ενίσχυση των παραγωγών που έχουν πληγεί από τις πληµµύρες στο θεσσαλικό κάµπο, στα πρότυπα του Μέτρου 21 (ελιά) και 22 (κτηνοτροφία) του ΠΑΑ. 

-  Πρόβλεψη Μέτρου για την ενεργοποίηση των εργαλείων διαχείρισης κινδύνου της παραγωγής, προϋπολογισµού 200 εκατ. ευρώ. Αφορά την ασφάλιση των παραγωγών για ζηµιογόνους κινδύνους εκτός ΕΛΓΑ. 

-  Τον επαναϋπολογισµό της µέσης µοναδιαίας αξίας δικαιωµάτων για τη βασική ενίσχυση και τη σύγκλιση από το 2024 και µετά, όπως και για τη συµπληρωµατική ενίσχυση νεαρών αγροτών η οποία είναι στα 7 ευρώ το στρέµµα. 

-  Επαναϋπολογισµό των ορίων της αναδιανεµητικής ενίσχυσης για τις βοσκοτοπικές εκτάσεις, ύστερα από την προσθήκη επιπλέον επιλέξιµων βοσκοτόπων. Τα όρια σήµερα είναι 10 -170 στρέµµατα και αναµένεται να αυξηθούν. 

-  Όλες οι ενισχύσεις των eco-schemes αναµένεται να επαναϋπολογιστούν µε βάση τις τιµές εισροών και εκροών του 2022. Αύξηση θα υπάρξει σε πολλές δράσεις. Ενδεικτικά η αντικατάσταση βάµβακος από το βίκο από τα 11 ευρώ θα αυξηθεί στα 26 ευρώ ανά στρέµµα στα πλαίσια της ∆ράσης 1 των eco-schemes. Επιπλέον η επανεξέταση των ενισχύσεων για την ειδική θρέψη και τα βιολογικά θεωρείται βέβαιη. 

-  Οι επιδοτήσεις στα αγροπεριβαλλοντικά προγράµµατα του ΠΑΑ θα επαναεξεταστούν. Αναµένονται αλλαγές κυρίως στη Βιολογική Γεωργία αλλά και σε µέτρα όπως είναι η ορνιθοπανίδα.

Επιπλέον, υπάρχει πρόταση από τους γεωπόνους - γεωτεχνικούς της Λάρισας να αλλάξουν οι όροι επιλεξιµότητας αγροτεµαχίων για τις άµεσες ενισχύσεις ώστε να µπορούν να ενεργοποιούν δικαιώµατα και επιδοτήσεις όσα στρέµµατα µείνουν κάτω από νερό και δεν θα µπορέσουν να καλλιεργηθούν. 

Παράλληλα, εξετάζεται και η πρόταση για τη δηµιουργία eco-scheme ή αγροπεριβαλλοντικού µέτρου που θα προσφέρει ενίσχυση ύψους 180 ευρώ το στρέµµα για τα συγκεκριµένα αγροτεµάχια για όσο χρονικό διάστηµα µείνουν ακαλλιέργητα. Ουσιαστικά για τη βοήθεια αυτή θα απαιτηθούν πόροι ύψους 23 µε 32 εκατ. ευρώ από τη νέα ΚΑΠ. Σηµειώνεται πως µε βάση τον κανονισµό, πλέον δεν ισχύει το µέγιστο όριο ενίσχυσης για τα αγροπεριβαλλοντικά που ήταν 60 ευρώ για τις αροτραίες και 90 ευρώ για τις δενδρώδεις την περασµένη προγραµµατική περίοδο. 

(Γιώργος Κοντονής - agronews.gr)

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال