Η Ελλάδα, μια από τις μόλις τρεις χώρες της ΕΕ που καλλιεργούν βαμβάκι, διαθέτει το 80 % των ευρωπαϊκών εκτάσεων βαμβακοκαλλιέργειας. Με εκατομμύρια τόνους να καλλιεργούνται, να επεξεργάζονται και να μετατρέπονται στα πράγματα που φοράμε και χρησιμοποιούμε, το βαμβάκι έχει σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.
Στόχος της παραγωγής βιολογικού βαμβακιού είναι η ελαχιστοποίηση αυτού του αντικτύπου με υιοθέτηση νέων μεθόδων καλλιέργειας και επεξεργασίας της πρώτης ύλης, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Βαγγέλης Χατζηγιαννάκης Ερευνητής στο Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων – ΕΛΓΟ.
Το βιολογικά καλλιεργούμενο βαμβάκι καλλιεργείται σε ειδικές εκτάσεις, από καλλιεργητές που χρησιμοποιούν τεχνικές με λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από ό,τι το συμβατικά καλλιεργούμενο βαμβάκι.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι για την παραγωγή του δεν χρησιμοποιούνται συνθετικά λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα και φυτοφαρμακα που αποδεδειγμένα βλάπτουν το υπέδαφος.
Επίσης, γίνεται τακτικός έλεγχος της ποιότητας του νερού και προωθούνται οι αρχές της εξοικονόμησης ενέργειας, της βιοποικιλότητας και του υγιούς εδάφους, πρόσθεσε ο κ. Χατζηγιαννάκης.
Μία από τις εκτάσεις που χρησιμοποιείται για την παραγωγή οργανικού βαμβακιού βρίσκεται στα Τρίκαλα Ημαθίας όπου τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν εκπρόσωποι μεγάλων οίκων μόδας, παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως η Louis Vuitton, η Diesel αλλά και η ελληνική Parthenis, προκειμένου να δουν από κοντά τον νέο τρόπο παραγωγής βαμβακιού σύμφωνα με τις αρχές τις βιώσιμης ανάπτυξης, κατέληξε ο κ. Χατζηγιαννάκης.
Με πληροφορίες από ertnews.gr