Icarus: Το Ελληνικό drone που επιβλέπει τα χωράφια. Και θέλει να κάνει την δουλειά των αγροτών ευκολότερη


Ένα drone το οποίο δίνει την δυνατότητα στον αγρότη να επιβλέπει το χωράφι του εξ αποστάσεως και να λαμβάνει παράλληλα χρήσιμες πληροφορίες. 

Αυτό είναι το Icarus. Αλλά δεν σταματά εκεί. «Συνεισφέρει σημαντικά στην προώθηση σημαντικών μεγεθών όπως Θερμοκρασία, υγρασία κ.α. Η αιχμή του δόρατος στο συγκεκριμένο project είναι η πρόβλεψη που μπορεί να κάνει το συγκεκριμένο Drone. Με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Ο αγρότης θα μπορεί λοιπόν να προβλέπει την ασθένεια πριν ακόμα εμφανιστεί και να ψεκάζει τοπικά σε σημεία οπού καλείται απαραίτητο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της ετήσιας δόσης λιπάσματος αλλά και της αποφυγής νόσησης των φυτών» εξηγεί ο Κωνσταντίνος Λιάγκης, συνιδρυτής της εταιρίας LGK Constructions & Projects που είναι πίσω από το project. 

Ο ίδιος μιλά στο It’s Possible και παραθέτει τα βασικά χαρακτηριστικά του drone που έχει δημιουργήσει μαζί με την ομάδα του, το πρώτο feedback που έχει πάρει από τους αγρότες, ενώ μιλά και για το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ξεκινήσει κάτι τέτοιο από την Ελλάδα.

Πως προέκυψε η ιδέα για το project σας;

Χρονολογικά το project ξεκίνησε το 2021 κατά την εκπλήρωση της διπλωματικής μου εργασίας. Προερχόμενος από μια παραδοσιακά αγροτική οικογένεια στα Σπάτα η οποία είχε αποδεσμευτεί πρόσφατα από τις καλλιέργειες. Αναρωτήθηκα τι οδήγησε έναν αγρότη ετών να αλλάξει πορεία. Αφουγκράζοντας τον πατέρα μου κατάλαβα τα προβλήματα της αγροτικής κοινωνίας. Η αύξηση τιμών στα φυτοφάρμακα συνεπώς και στα έξοδα του μέσου αγρότη είναι το νούμερο 1. Ταυτόχρονα το διαχρονικά μεγάλο ρίσκο σε περίπτωση νόσησης μιας καλλιέργειας είναι ικανό στην οικονομική κατάρρευση του μέσου αγρότη. έτσι θέλοντας να δώσω μια λύση ως μηχανικός εμπνεύστηκα και υλοποίησα τον ΙΚΑΡΟ. Στη δημιουργία του συνεργαστήκαμε 3 μηχανικοί που δεν θα μπορούσα να παραλείψω. Ο κ. Ιορδανίδης ηλεκτρολόγος μηχανικός στον προγραμματισμό και ο κ. Λιαγκης Ιωάννης στον σχεδιασμό και στην αντοχή υλικών συνέβαλαν στο συνολικό βέλτιστο αποτέλεσμα.


Με απλά λόγια τι δυνατότητες έχει το drone σας και ποιο είναι το πρόβλημα στο οποίο δίνει λύση;

Ουσιαστικά η χρήση των μη επανδρωμένων στην γεωργία και πιο συγκεκριμένα του ίκαρου δίνει την δυνατότητα στον αγρότη την απομακρυσμένη επίβλεψη της καλλιέργειας σε οποιαδήποτε μορφή της π.χ. πλημμυρά. Ακόμα συνεισφέρει σημαντικά στην προώθηση σημαντικών μεγεθών όπως Θερμοκρασία, υγρασία κ.α. Η αιχμή του δόρατος στο συγκεκριμένο project είναι η πρόβλεψη που μπορεί να κάνει το συγκεκριμένο Drone.Με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Ο αγρότης θα μπορεί λοιπόν να προβλέπει την ασθένεια πριν ακόμα εμφανιστεί και να ψεκάζει τοπικά σε σημεία οπού καλείται απαραίτητο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της ετήσιας δόσης λιπάσματος αλλά και της αποφυγής νόσησης των φυτών. Επιπλέον έχει δυνατότητα αποθήκευσης 16 διαφορετικών καλλιεργειών δεν περιορίζεται σε μια.

Έχετε κάνει επαφές/ συζητήσεις με αγρότες; Και ποιο είναι το πρώτο feedback που παίρνετε;

Εννοείται! Ο ΙΚΑΡΟΣ έχει περάσει από αρκετά στάδια δοκιμών και ελέγχων με αρκετές ώρες επιχειρήσεων, σε διαφόρων ειδών καλλιέργειες πιλοτικά, τα τελευταία 2 χρόνια. Η πρώτη εντύπωση είναι συνήθως θετική αν και υπάρχουν περιπτώσεις που, ως νέα μορφή τεχνολογίας, κάποιοι αγρότες να δηλώνουν αρκετά σκεπτικοί στην πιθανότητα αγοράς ενός τέτοιου μηχανήματος.

Παρ’ όλ’ αυτά, η επαφή με τους αγρότες και κάθε feedback που λαμβάνουμε από αυτούς μας βοηθάει στην βελτίωση του μη επανδρωμένου Drone μας, και επί τη ευκαιρία, θα ήθελα να καλέσω τους νέους αγρότες να δοκιμάσουν τον ΙΚΑΡΟ αλλά και διάφορες άλλες μορφές έξυπνης γεωργίας.

Ξεκινήσατε την προσπάθεια σας από την Ελλάδα. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ξεκινήσει ένα τέτοιο τεχνολογικό project από εδώ; Τι θετικά και αρνητικά έχετε δει στην πράξη;

Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα πλέον στρέφει τα φώτα της περισσότερο στον τουρισμό και στην ναυτιλία. Οι περισσότεροι συνάδελφοι καταφεύγουν σε μια μεταναστευτική λύση κυρίως στις σκανδιναβικές χώρες. Το εγχείρημα ενός ατομικού project πρέπει να διασφαλίζεται από χρήματα και μεράκι για αυτό που κάνεις. Η χρηματοδότησή από δημόσιους φορείς μαστίζεται από την γραφειοκρατία και οι ιδιώτες θέλουν διασφάλιση του κέρδους. Κανένα από τα δυο μοντέλα δεν συνάδει με την επιστημονική έρευνα. Ωστόσο η κουλτούρα μας έχει τα θετικά της όπως για παράδειγμα η ξαφνική εμφάνιση αρκετών επιστημόνων που ενδιαφέρθηκαν να συμβάλουν αφιλόκερδως για την γεωπονική μελέτη. Καλώ τους νέους να αποφεύγουν το brain drain και να εφαρμόζουν τις καινοτομίες τους με ομοϊδεάτες.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα που σχεδιάζετε;

Στο στάδιο που βρισκόμαστε πλέον αποφασίσαμε με τους συνεργάτες μου την ίδρυση της νέας μας εταιρείας LGK Constructions & Projects που σκοπό έχει αφενός την ανάδειξη του Icarus και αφετέρου την προώθηση νέων ιδεών στο τεχνολογικό αλλά και κατασκευαστικό τομέα στην Ελλάδα. Όπως λέει και το moto της εταιρείας “ Building dreams, One project at a time: your vision, our expertise”

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال