Νέα χαμηλά τεστάρει το βαμβάκι, κάτω από τα 60 λεπτά το σύσπορο


Σε αναζήτηση νέων σημείων αντίστασης βρίσκεται το Χρηματιστήριο Βάμβακος μετά και την κατάρρευση του «φράγματος» των 80 σεντς/λίμπρα, που έχει συμπαρασύρει και τις εγχώριες τιμές του σύσπορου κάτω από τα 60 λεπτά/κιλό.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η αγορά «έγραψε» χαμηλά έξι μηνών, φτάνοντας να διασπά την Τετάρτη ακόμα και τα 75 σεντς. Πρόκειται για επίπεδα που «μεταφράζονται» σε νούμερα της τάξης των 56-57 λεπτών/κιλό (δίχως να λαμβάνονται υπόψη τυχόν ποιοτικά πριμ) στην πύλη των περισσότερων εκκοκκιστηρίων, τα οποία, φυσικά, φαντάζουν απαγορευτικά για κλεισίματα από την πλευρά των παραγωγών.

Μάλιστα, ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις κάποιων αναλυτών ότι, μετά τη μακρά παραμονή στη ζώνη των 82-90 σεντς, τα 75-80 σεντς φαντάζουν ως το πλέον πιθανό εύρος τιμών στο οποίο θα κινηθεί η αγορά για το επόμενο δίμηνο, τεστάροντας ενίοτε το άνω άκρο του φάσματος. Στον πυρήνα του προβλήματος βρίσκεται, φυσικά, η ασθενική παγκόσμια ζήτηση που συνδέεται με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Στην εξίσωση έρχονται να προστεθούν και οι γεωπολιτικές αναταραχές, οι οποίες βαραίνουν έτι περαιτέρω το κλίμα.

Στη χώρα μας, η συγκομιδή δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, με κάποια υπόλοιπα από το δεύτερο χέρι να έχουν μείνει στις περισσότερες παραγωγικές περιοχές όπου εξακολουθεί να κυριαρχεί το μοτίβο των χαμηλών αποδόσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι παραγωγοί αναμένουν να εγκριθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το αίτημα της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για μείωση 30% του ελάχιστου πλαφόν (ηρτημένης).

Ρεκόρ αποδόσεων στον Έβρο

Εξαίρεση στον γενικό κανόνα των χαμηλών παραγωγών (λόγω καιρικών συνθηκών, έκτακτων φαινομένων και προσβολών) φαίνεται ότι αποτελεί φέτος ο Νότιος Έβρος, όπου οι φετινές αποδόσεις βαμβακιού ξεπερνούν κάθε προσδοκία, αλλά και τα προβλήματα που προκάλεσε το λεγόμενο «φαινόμενο του σεσουάρ», το οποίο μείωσε σημαντικά τις αποδόσεις στη Θράκη. Ο βαμβακοπαραγωγός Κώστας Αλεξανδρής μεταφέρει ότι στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, με εξαίρεση αυτή των Λουτρών-Απαλού, η παραγωγή είναι πάρα πολύ καλή. «Ενδεχομένως να έχουμε και ρεκόρ εικοσαετίας. Οι αποδόσεις ξεκινούν από τα 400 κιλά/στρέμμα και φτάνουν μέχρι τα 650 κιλά/ στρέμμα σε ποτιστικά χωράφια. Τη φετινή χρονιά είναι εξαιρετική και η ποιότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αυτή την εβδομάδα, η συγκομιδή ολοκληρώθηκε και για το δεύτερο χέρι. Ως προς τις τιμές, ο κ. Αλεξανδρής εξηγεί ότι ο κάθε παραγωγός κάνει τη δική του συμφωνία με το εκκοκκιστήριο. «Οι περισσότεροι επέλεξαν να κλείσουν μια συμφωνία με μια τιμή βάσης και να αφήσουν ανοιχτή την τιμή, περιμένοντας αύξηση», εξηγεί, λέγοντας ότι η τρέχουσα ανοιχτή τιμή είναι στα 50 λεπτά/κιλό.

Το «φαινόμενο του σεσουάρ» πλήγωσε τη Θράκη

Στη Ροδόπη, οι καλλιεργητές μετρούν πληγές και απώλειες στην παραγωγή, αλλά και στην τσέπη τους. Ο πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου, Νίκος Μποτρότσος, αναφέρει ότι πρόκειται για τη χειρότερη χρονιά που θυμάται και το ίδιο μεταφέρουν συνάδελφοί του, οι οποίοι καλλιεργούν 30 χρόνια τον «λευκό χρυσό» της Θράκης.

«Μετρημένοι είναι οι παραγωγοί που έχουν μέτρια έως καλή χρονιά. Είναι όσοι έτυχε να έχουν πολλά νερά και λίγα στρέμματα και μπόρεσαν να τα φροντίσουν ιδιαίτερα. Η πολύ χαμηλή παραγωγή οφείλεται στο λεγόμενο ‘‘φαινόμενο του σεσουάρ’’. Οι πολύ ισχυροί βόρειοι ξηροί άνεμοι, που έπνεαν από το τέλος Ιουλίου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες αγγίζαν τους 35 έως και 40 βαθμούς, οδήγησαν το φυτό σε ένα υδατικό στρες, με αποτέλεσμα από τη μέση και πάνω να ρίξει όλα τα καρποφόρα όργανά του», τονίζει ο κ. Μποτρότσος .

Ο ίδιος κάνει λόγο και για το πρόβλημα που αντιμετώπισαν με το ρόδινο σκουλήκι, το οποίο τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν πολύ έντονο, με αποτέλεσμα να το έχουν «παραμελήσει». Όπως εξηγεί, το αντιλήφθηκαν στη συγκομιδή του προϊόντος, οπότε διαπίστωσαν ότι τα ανώτερα καρύδια δεν άνοιγαν, επειδή είχαν προσβληθεί από το ρόδινο. Αντίθετα με την εξαιρετική εικόνα στον Νότιο Έβρο, ο κ. Μποτρότσος αναφέρει ότι, στη Ροδόπη τα χωράφια που απέδιδαν 400-450 κιλά, φέτος έπεσαν στα 250-300 κιλά, ενώ αυτά που έδιναν 300-400 κιλά, φέτος βρέθηκαν στα 200-250 κιλά. Επομένως, η μείωση της παραγωγής κυμαίνεται στο 30%-40%, παρά τις υψηλές εισροές.

Ανησυχία εκφράζουν οι παραγωγοί και για τις τιμές. Ο κ. Μποτρότσος λέει ότι η τιμή ήταν σταθερή, στα 60 με 65 λεπτά στο σύσπορο και στην πλειονότητά τους δεν αποφάσιζαν να την κλείσουν. «Τις τελευταίες, όμως, δέκα μέρες, το χρηματιστήριο παρουσιάζει σημαντική πτώση. Από τα 85-90 σεντς η λίμπρα, έπεσε στα 76 σεντς και δεν γνωρίζουμε πού θα σταματήσει», καταλήγει.


Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال