Στεγνώνουν τα οινοποιεία: Η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 60 ετών- «Καθίζηση» της οινοπαραγωγής


 

Αιτία οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες - Σε Ευρώπη και Νότιο Ημισφαίριο οι μεγαλύτερες απώλειες- Μειωμένη στο μισό η παραγωγή στην Ελλάδα - Περιορίζεται παγκοσμίως και η κατανάλωση

«Μία από τις χώρες που δείχνει τη μεγαλύτερη αρνητική διακύμανση σε σχέση με το 2022 είναι η Ελλάδα, με αναμενόμενη παραγωγή κρασιού 1,1 mhl το 2023. Αυτή η ποσότητα συνιστά σημαντική μείωση όχι μόνο σε σχέση με πέρυσι (-45%) αλλά και συγκρινόμενη με το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας (-50%).

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποδοθεί στις έντονες βροχοπτώσεις την άνοιξη που προκάλεσαν ασθένειες των σταφυλιών (κυρίως περονόσπορος) και στις αυξημένες θερμοκρασίες και την ξηρασία τους καλοκαιρινούς μήνες που επηρέασε έντονα τα αμπέλια.»

Το απόσπασμα προέρχεται από την έκθεση «World Wine Production Outlook- OIV First Estimates» του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου ( International Organization of Vine and Wine, OIV) που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Η έκθεση με τις πρώτες εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή οίνου σκιαγραφεί μία σκοτεινή εικόνα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για μεγάλο μέρος της Ευρώπης και του Νοτίου Ημισφαιρίου.

Οι ακρές καιρικές συνθήκες οδήγησαν σε νέα πτώση της παραγωγής, που πλέον διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 60 ετών.

Με βάση τις πληροφορίες που συλλέχθηκαν από 29 χώρες, που αντιπροσώπευαν το 94% της παγκόσμιας παραγωγής το 2022, η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2023 υπολογίζεται μεταξύ 241,7 mhl και 246,6 mhl, δηλαδή μειωμένη κατά 7% σε σύγκριση με τον ήδη χαμηλό μέσο όρο του 2022.

Πρόκειται για την μικρότερη παραγωγή από το 1961 (214 mhl). Αιτία η μείωση της παραγωγής στις μεγάλες οινοπαραγωγικές χώρες και στα δύο ημισφαίρια.

Οι μεγάλοι χαμένοι σε βόρειο και νότιο ημισφαίριο

Στο βόρειο ημισφαίριο, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα είναι οι χώρες που υπέστησαν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από τις κακές κλιματολογικές συνθήκες (παγετός, ισχυρές βροχοπτώσεις, ξηρασία) κατά την καλλιεργητική περίοδο.

Στο νότιο ημισφαίριο, η Αυστραλία, η Αργεντινή, η Χιλή, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία κατέγραψαν διακυμάνσεις από -10% έως -30% σε ετήσια βάση.

Πιο συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από όπου προέρχεται το 61% της παγκόσμιας παραγωγής, οι φετινές ποσότητες οίνου αναμένεται να είναι κατά 7% μικρότερες σε σχέση με πέρυσι και κατά 8% μικρότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Στην ευρωπαϊκή ήπειρο εξελίχθηκε ένα αρκετά ετερογενές σενάριο, με διαφορετικές κλιματικές συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Σε ορισμένες χώρες, η βροχερή άνοιξη οδήγησε σε μυκητιακή πίεση, ενώ οι καταιγίδες και το χαλάζι προκάλεσαν πλημμύρες, ζημιές και απώλειες στα αμπέλια.

Αντίθετα, σε άλλες περιοχές, κυρίως στο νότο της ΕΕ, σοβαρές ξηρασίες προκάλεσαν υδρική καταπόνηση στα αμπέλια.

Μόνο οι ΗΠΑ και μερικές χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Ρουμανία, γνώρισαν ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες που οδήγησαν σε μέσους ή άνω του μέσου όρου όγκους

www.newmoney.gr

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال