Αιγοπρόβειο γάλα | Φουντώνει το παζάρι για την τιμή γάλακτος - Τι ζητούν οι κτηνοτρόφοι

 


Φωτιά έχουν πάρει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κτηνοτρόφων και τυροκόμων για τη διαμόρφωση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος, εν όψει της νέας γαλακτοκομικής χρονιάς, η οποία έχει «σημαδευτεί» και από τις καταστροφικές ζημιές στη Θεσσαλία και την απώλεια ενός σημαντικού μέρους του ζωικού κεφαλαίου

Τον τελευταίο μήνα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν καθίσει από την μία πλευρά οι τυροκόμοι - μεταποιητές, μερίδα των οποίων ασκούν ισχυρές πιέσεις ώστε να μειωθεί η τιμή του αιγοπρόβειου και από την άλλη οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι με τη σειρά τους δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν πίσω στις απαιτήσεις τους, διεκδικώντας καλύτερες τιμές για το γάλα από τις περσινές.

Η πρώτη συμφωνία με τιμή παραγωγού στο 1,65 ευρώ/κιλό για το συμβατικό πρόβειο γάλα και στο 1 ευρώ/κιλό για το συμβατικό γίδινο γάλα (με προσαύξηση κατά 0,02 λεπτά αντίστοιχα για το βιολογικό) «κλείδωσε» για τους κτηνοτρόφους της ομάδας παραγωγών του Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ένωση αγροτών», η οποία θα παραδώσει τις ποσότητες στην «Ήπειρος».

Κρίσιμο όμως, παραμένει το επόμενο 10ήμερο για τα συμφωνητικά που θα κλειστούν και στις υπόλοιπες περιοχές, με τις συμφωνίες ορόσημο να θεωρούνται αυτές που θα προκύψουν και από τη Θεσσαλία.

Χάθηκαν 85.000 αιγοπρόβατα - «Πνίγηκαν» οι καλλιέργειες κτηνοτροφικών προϊόντων

Η κακοκαιρία Daniel πήρε μαζί της σχεδόν 85.000 αιγοπρόβατα από τη Θεσσαλία, ενώ ήδη από το 2019 τα κοπάδια με αναπαραγωγικά ζώα έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 25%. Τα λιγότερα κοπάδια, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των κτηνοτρόφων, θα επιφέρει και μια μείωση της φετινής παραγωγής, η οποία όμως ακόμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί.

Όμως εκτός από την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου, οι κτηνοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τον βραχνά του αυξημένου κοστολογίου, καθώς ο Daniel «έπνιξε» και το μεγαλύτερο μέρος των κτηνοτροφικών καλλιεργειών (τριφύλλι, καλαμπόκι) εκτινάσσοντας την τιμή των ζωοτροφών. Χαρακτηριστικό είναι ότι η τιμή του τριφυλλιού φέτος αυξήθηκε κατά 50% και από τα 0.30 ευρώ/κιλό έφτασε τα 0,44 ευρώ/κιλό.

Οι απώλειες που έφεραν οι καταστροφές στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, θα έπρεπε να ανησυχούν και τους μεταποιητές, οι οποίοι θα αναγκαστούν να ψάξουν περισσότερο για να εξοικονομήσουν τις απαιτούμενες ποσότητες για τις παραγγελίες τους.

Διαπραγματεύεται αύξηση 8% ο «Γάλα Ελαςς»

Την ίδια στιγμή που η ζήτηση από τους μεταποιητές για την εξεύρεση της πρώτης ύλης είναι ιδιαίτερα έντονη, καθώς η φέτα καταγράφει καλά νούμερα στις εξαγωγές, το όλο θέμα «σκοντάφτει» στην τιμή του παραγωγού.

«Ενώ υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για γάλα συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια με τους  μεταποιητές να ζητούν να αυξήσουμε τις ποσότητες κατά 20%, η κατάσταση δυσκολεύει σε ότι αφορά την τιμή», επισημαίνει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «Γάλα Ελάςς» Γιώργος Μηλιώνης.

Ο Συνεταιρισμός «Γάλα Ελάςς» το τελευταίο 10ήμερο βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τους μεταποιητές για το κλείσιμο συμφωνίας τη νέα σεζόν. «Αυτή τη στιγμή σαν Συνεταιρισμός ζητάμε μια αύξηση της τάξης του 8%, η οποία δικαιολογείται τόσο από την ζήτηση όσο και από την αύξηση του κόστους παραγωγής. Όμως οι μεταποιητές αντιστέκονται και ζορίζουν ώστε να υπάρξει πτώση της τιμής», εξηγεί ο κ. Μηλιώνης.

Πέρσι οι τιμές που εξασφάλισε ο Συνεταιρισμός για τους κτηνοτρόφους του ήταν στο 1,70 ευρώ/κιλό για το πρόβειο γάλα, 1,05 ευρώ/κιλό για το κατσικίσιο και 1,78 ευρώ/κιλό για το βιολογικό πρόβειο γάλα.

«Όχι» στις παραδόσεις χωρίς συμφωνητικά

Στις προσπάθειες που γίνονται από μερίδα μεταποιητών να εκμεταλλευτούν τους κτηνοτρόφους και να παραλάβουν ποσότητες χωρίς να κλειστούν οι σχετικές συμφωνίες, αναφέρθηκε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Γιάννης Γκουρομπίνος.

«Οι συμφωνίες έχουν αργήσει σχεδόν ένα μήνα, καθώς τα προηγούμενα χρόνια ως καταληκτική ημερομηνία θεωρούσαμε τις 22 Σεπτεμβρίου, όπου στο παζάρι της Λάρισας κοβόταν οι τιμές γάλακτος για τη νέα σεζόν. Φέτος οι γαλακτοβιομηχανίες εκμεταλλευόμενοι τις συγκυρίες αλλά και το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι είναι μουδιασμένοι μετά τις πρωτοφανείς καταστροφές, κωλυσιεργούν», λέει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ανέφερε ότι στο γενικότερο κλίμα των ημερών ανήκει και η τακτική μεταποιητών, οι οποίοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν ποσότητες γάλακτος μεμονωμένα από παραγωγούς, δίνοντας προκαταβολές. «Είχαμε καταφέρει τα τελευταία 2 χρόνια να μην δίνει κανείς κτηνοτρόφος γάλα χωρίς να υπάρχει συμφωνητικό τιμών. Δυστυχώς, φέτος αυτό ατονεί, καθώς πλευρίζουν μεμονωμένα έναν - έναν τους κτηνοτρόφους για να τους δώσουν προκαταβολές, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στον κλάδο», τονίζει ο κ. Γκουρομπίνος.

Εκτίμηση του ίδιου είναι ότι από την στιγμή που υπάρχει ζήτηση για την πρώτη ύλη, μια ικανοποιητική τιμή παραγωγού θα ήταν στο 1,70 ευρώ/κιλό, προκειμένου οι κτηνοτρόφοι να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα αυξημένα κοστολόγια και να συνεχίσουν να παράγουν.

Η αντίστοιχη τιμή πέρσι για τους κτηνοτρόφους στην Καρδίτσα ήταν στα 1,63 ευρώ/κιλό το συμβατικό πρόβειο και 1 ευρώ/κιλό το γίδινο.

Σταθερές οι παραδόσεις στην ΕΕ

Σχεδόν σταθερές αναμένεται να παραμείνουν οι παραδόσεις γάλακτος στην ΕΕ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμά ότι θα σημειώσουν μικρή αύξηση της τάξης του 0,3% το 2023.

Όπως επισημαίνεται στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκότερες σε σχέση με το δύσκολο 2022, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του κόστους των ζωοτροφών και στη βελτίωση της ποιότητάς τους, αυξάνοντας έτσι την περιεκτικότητα του γάλακτος σε στερεά (+0,2 %) και στηρίζοντας την αύξηση κατά 1 % της απόδοσης γάλακτος.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, αν και η παγκόσμια ζήτηση για γαλακτοκομικά προϊόντα παραμένει σχετικά περιορισμένη, οι χαμηλότερες τιμές των γαλακτοκομικών στην ΕΕ αναμένεται να στηρίξουν την ανάκαμψη ορισμένων εξαγωγών, ιδίως του γάλακτος σε σκόνη. Η παραγωγή τυριών και ορού γάλακτος στην ΕΕ είναι πιθανό να επωφεληθεί από τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα γάλακτος και τις ανταγωνιστικές τιμές.

Και στις δύο περιπτώσεις, η παραγωγή θα μπορούσε να στηρίξει αύξηση των εξαγωγών της ΕΕ κατά 1,5% και 4,5%, αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, παρά τη μείωση των κοπαδιών γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων και υπό κανονικές καιρικές συνθήκες, η προσφορά γάλακτος στην ΕΕ προβλέπεται από την Επιτροπή να παραμείνει σχετικά σταθερή και το 2024 (+0,2 % σε ετήσια βάση).

Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά, ότι μολονότι οι τιμές της ενέργειας και των λιπασμάτων δεν βρίσκονται πια στην κορύφωση του 2022 και παρουσιάζουν πτωτική τάση, εξακολουθούν να είναι υψηλές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, πράγμα που, σε συνδυασμό με τις μειούμενες τιμές του νωπού γάλακτος, τον ακόμη υψηλό πληθωρισμό στην ΕΕ και παγκοσμίως, και την αύξηση των επιτοκίων, προκαλεί αβεβαιότητα για τα περιθώρια κέρδους των κτηνοτρόφων στον γαλακτοκομικό τομέα το 2024.

Πηγή (Ανθή Γεωργίου - Οικονομικός Ταχυδρόμος)

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال