Βάψιμο των κορμών με βορδιγάλειο πολτό . Είναι μια σωστή τεχνική ;


 

Τo βάψιμο των κορμών με βορδιγάλειο πολτό, πολλοί το θεωρούν ως η απολύμανση που πρέπει να γίνει τον χειμώνα. Είναι αυτό μια σωστή άποψη;


Ο βορδιγάλειος πολτός είναι ένα βιολογικό μυκητοκτόνο διάλυμα που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε ορισμένες καλλιέργειες για να προλάβουμε την εξάπλωση και να ελέγξουμε μερικές μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες. 

Είναι ένας συνδυασμός γαλαζόπετρας και ασβέστη διαλυμένα στο νερό. Μπορείτε να αγοράσετε ένα έτοιμο σκεύασμα ή να φτιάξετε το δικό σας, πολύ εύκολα στις δόσεις που χρειάζεστε με φθηνά υλικά που μπορείτε εύκολα να προμηθευτείτε.

Η επάλειψη των κορμών με βορδιγάλειο πολτό γίνεται για να προλάβουμε τις υψηλά σχετικές υγρασίες και τον βροχερό καιρό. Οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πληγών, σχισίματος και αποκόλλησης του φλοιού των δέντρων με αποτέλεσμα την είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών, η οποία ευνοείται παράλληλα από βροχερό και υγρό καιρό, όπως για παράδειγμα το βακτήριο της Καρκίνωσης στην ελιά και οι Σήψεις Λαιμού των δέντρων.

Πολλοί το θεωρούν ως η απολύμανση που πρέπει να γίνει το χειμώνα. Είναι αυτό μια σωστή άποψη; 

Αμπέλι

Στο αμπέλι η χρήση του βορδιγάλειου στοχεύει στην καταπολέμηση του περονόσπορου (Plasmopara viticola) αλλά και για την προστασία των πρέμνων από την ίσκα και άλλες ασθένειες του ξύλου.


Για τους ανοιξιάτικους ψεκασμούς κατά του περονόσπορου συνιστάται η χρήση βορδιγάλειου πολτού 1,2-1,2-100. Η χρήση του θα πρέπει να ξεκινάει αφού οι νέοι βλαστοί αποκτήσουν μήκος τουλάχιστον 10cm διότι ο χαλκός επιβραδύνει την βλαστική ανάπτυξη. Εφόσον η λήψη μέτρων κατά του περονόσπορου είναι απαραίτητη από πολύ νωρίς τότε συνιστάται αρχικά να χρησιμοποιηθεί κάποιο άλλο κατάλληλο μή χαλκούχο σκεύασμα με έγκριση για το αμπέλι. Η προσθήκη σαπουνιού (100-200 γρ/100 λίτρα διαλύματος) ή άλλης διαβρεκτικής ουσίας στο μίγμα αυξάνει την αποτελεσματικότητα του ψεκασμού.


Πατάτα
Στην πατάτα χρησιμοποιούμε τον βορδιγάλειο πολτό σε αναλογία 1,2-1,2-100 για την προστασία των φυτών από τον περονόσπορο (Phytophthora infestans). Οι ψεκασμοί αρχίζουν αφού τα φυτά αποκτήσουν ύψος 15 με 20cm εξαιτίας της επιβραδυντικής δράσης του χαλκού επί της βλάστησης και επαναλαμβάνονται ανά 10-15 περίπου ημέρες. Το πολύ 4 επεμβάσεις ανά καλλιεργητική περίοδο προκειμένου να μην υπερβούμε το όριο των 600γρ μεταλλικού χαλκού ανά στρέμμα ανά έτος. Για την παραπάνω σύνθεση βορδιγάλειου πολτού αυτό το όριο εξαντλείται εφόσον χρησιμοποιηθούν καθ’ όλη τη καλλιεργητική περίοδο 200 λίτρα ανά στρέμμα.


Ροδακινιά και Αμυγδαλιά
Στην ροδακινιά και την αμυγδαλιά για την καταπολέμηση του εξώασκου συνιστάται η διεξαγωγή ενός και μόνο ψεκασμού κατά την ληθαργική περίοδο και πριν την έναρξη της διόγκωσης των οφθαλμών με βορδιγάλειο πολτό 0,5-0,5-100.


Μηλιά και Αχλαδιά
Για την καταπολέμηση του βακτηριακού καψίματος σε μηλιές και αχλαδιές συνιστάται η εφαρμογή ενός ψεκασμού με βορδιγάλειο πολτό 0,5-1-100 αμέσως μετά την πτώση των φύλλων και επανάληψη στο στάδιο της πράσινης κορυφής.Ο Χ.Γ. Παναγόπουλος συστήνει έναν ψεκασμό με βορδιγάλειο πολτό 3,5-3,5-100 στο στάδιο της πράσινης κορυφής αλλά πλέον η επέμβαση αυτή ξεπερνάει το ετήσιο όριο που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την μέγιστη επιτρεπτή ποσότητα μεταλλικού χαλκού ανά στρέμμα και η οποία είναι 600γρ. Με την σύνθεση 3,5-3,5-100 το διάλυμα 100 λίτρων το οποίο είναι για περίπου 1 στρέμμα περιέχει 875γρ μεταλλικού χαλκού το οποίο υπερβαίνει το παραπάνω όριο. Έτσι ο ψεκασμός αυτός μπορεί να γίνει με βορδιγάλειο πολτό 2-2-100 και με την προϋπόθεση πως δεν θα γίνει άλλη επέμβαση με χαλκούχο σκεύασμα ή να γίνει με τον βορδιγάλειο 3,5-3,5-100 και με 60-65 λίτρα/στρέμμα στοχεύοντας κυρίως τα μολυσμένα δένδρα.


Ελιά
Στην ελιά έχει βρεθεί πως η χρήση του βορδιγάλειου πολτού και γενικά των χαλκούχων σκευασμάτων είναι πολύ αποτελεσματική για την καταπολέμηση του κυκλοκόνιου. Συνιστάται η διαξαγωγή ενός ψεκασμού με βορδιγάλειο πολτό 1,2-1,2-100 στις αρχές του φθινοπώρου πριν την έναρξη των βροχών και ένας δεύτερος στις αρχές της άνοιξης.


Ο χαλκός στην γεωργία βιολογική και συμβατική χρησιμοποιείται σε τρεις μορφές


Α) Σαν βορδιγάλειος πολτός που είναι θειικός χαλκός σε συνδυασμό με ασβέστη. Είναι ιδιαίτερα φυτοτοξικός και χρησιμοποιείται μόνο το χειμώνα σε φυτά και δέντρα άνω των 2 ετών.

Β) Το υδροξείδιο του χαλκού που είναι λιγότερο τοξικό και χρησιμοποιείται και την άνοιξη σε πολλές καλλιέργειες.

Γ) Ο οξυχλωριούχος χαλκός που είναι ο λιγότερο τοξικός από τους υπόλοιπους δύο και πλέον χρησιμοποιείται για πλήθος ασθενειών ακόμα και το καλοκαίρι, σε μερικά είδη. Γενικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι ο χαλκός δρα κυρίως στο κυτταρικό τοίχωμα των μυκήτων που προσβάλουν τα φυτά και όταν εισέρχεται στο εσωτερικό του κυττάρου προκαλεί ανωμαλίες στην αναπνοή τους.


Ο βορδιγάλειος πολτός είναι πιο κατάλληλος για την αντιμετώπιση μυκήτων των γενών Peronospora, Phytopthora, Plasmopara, Septoria, Monilia, Exoascus, Coryneum, Colletotrichum, Cycloconium, Cladosporium, Cercospora και για τις σκωριάσεις που οφείλονται στα γένη Uromyces, Gymnosporangium και Puccinia. Επίσης είναι πολύ αποτελεσματικός στις σήψεις των ριζών που οφείλονται στους μύκητες Pythium, Verticillium και Sclerotinia. Η σύσταση του βορδιγάλειου πολτού είναι γαλαζόπετρα με ασβέστη σε μορφή υδατοδιαλυτών κόκκων ή σκόνης που διαλύονται στο νερό για τον ψεκασμό των φυτών. Μια άλλη εφαρμογή το πολτού αυτού είναι στο βάψιμο (επάλειψη) του κορμού των δένδρων και των τομών από τα κλαδέματα, το οποίο γίνεται με πολτό μεγάλης συγκέντρωσης και με μια βούρτσα. Η επάλειψη προστατεύει τους κορμούς από μολύνσεις ασθενειών του εδάφους. Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο βορδιγάλειος πολτός χρησιμοποιείται και στη βιολογική γεωργία με μικρές όμως αναλογίες ψεκασμού.


Πηγή - wikipedia.green support - e-ea.gr - agropublic.gr

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال