Το υδροξείδιο του χαλκού (Cu(OH)2) είναι ένα γαλάζιο στερεό που χρησιμοποιείται στη γεωργία, κυρίως στην καλλιέργεια της ελιάς. Ας δούμε πώς χρησιμοποιείται και τι προσφέρει στα ελαιόδεντρα:
- Χρήση στην Ελιά: Το υδροξείδιο του χαλκού χρησιμοποιείται στην ελαιοκαλλιέργεια κυρίως για προληπτικούς ψεκασμούς. Αυτοί οι ψεκασμοί βοηθούν στην πρόληψη της εισόδου παθογόνων μικροοργανισμών στο δέντρο, ιδιαίτερα μετά το κλάδεμα ή σε περιπτώσεις τραυματισμών από κακοκαιρία ή χρήση ραβδιστικών εργαλείων.
- Παθογόνα που Αντιμετωπίζονται: Τα σημαντικότερα παθογόνα που αντιμετωπίζονται με τη χρήση υδροξειδίου του χαλκού στα ελαιόδεντρα είναι το κυκλοκόνιο, το γλοιοσπόριο, η κερκόσπορα και η καρκίνωση.
- Χρονική Εφαρμογή: Οι ψεκασμοί με χαλκό συνήθως γίνονται σε συγκεκριμένα στάδια ανάπτυξης του ελαιόδεντρου, με 3 με 5 ψεκασμούς συνολικά. Ο πρώτος ψεκασμός γίνεται συνήθως στα μετά τη συγκομιδή.
- Εφαρμογή μετά το Κλάδεμα: Συνιστάται ένας ακόμη ψεκασμός με υδροξείδιο του χαλκού μετά το κλάδεμα του δέντρου.
- Ασφάλεια και Βιολογική Καλλιέργεια: Ο ψεκασμός με χαλκό θεωρείται ασφαλής πρακτική και μπορεί να εφαρμοστεί και σε βιολογικές ελαιοκαλλιέργειες.
Κυριότερα χαλκούχα σκευάσματα
Τα βασικότερα είδη χαλκού είναι τρία:
1. Υδροξείδιο του χαλκού: Εφαρμόζεται κυρίως μετά το κλάδεμα και κατά την περίοδο της άνθησης.
2. Βορδιγάλειος πολτός: Συνήθως αποτελεί την πιο αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση των παθογόνων. Η αναλογία που θα χρησιμοποιηθεί και το στάδιο που θα γίνει η εφαρμογή θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική ώστε να μην είναι τελικά τοξικό για τα φυτικά μέρη.
3. Οξυχλωριούχος χαλκός: Συνήθως αναμειγνύεται με διαφυλλικό σκεύασμα καλίου το οποίο αυξάνει την ελαιοπεριεκτικότητα.