Από μικρή ηλικία θυμάται τον εαυτό της μέσα στα χωράφια και μετέπειτα ελαιώνα της οικογένειάς της. Αποφοίτησε από το τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος και μαζί με την πρακτική μετάδοση γνώσεων που διδάχθηκε από τα αδέρφια της σε ότι αφορά την ελαιοκαλλιέργεια, πρόσθεσε και τη γεωπονική γνώση της ώστε να βλέπει καθημερινώς τον εαυτό της μέσα στο χώρο ενός ελαιώνα πυκνής φύτευσης. Στόχος της, η περαιτέρω εξέλιξη όλου αυτού του εγχειρήματος.
Η 27χρονη γεωπόνος από τη Λάρισα, Παναγιώτου Κωνσταντίνα, μιλάει σήμερα στο Αγροτών Ανάγνωσμα.
Ας τα πάρουμε από την αρχή. Πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με την ελαιοκαλλιέργεια;
Η αρχική ιδέα ξεκίνησε εδώ και περίπου 15 χρόνια. Όπως καταλαβαίνετε, προέρχομαι από μια αγροτική οικογένεια. Ο παππούς μου είχε κάποια χωράφια, αλλά όχι ελιές, τα οποία αξιοποίησε ο πατέρας μου ως κύρια ασχολία και επάγγελμα με αποτέλεσμα να δημιουργήσει στην πορεία και με το πέρασμα των ετών, έναν ελαιώνα πυκνής φύτευσης.
Είστε 3 αδέρφια σε όλο αυτό. Ασχολείστε δηλαδή όλοι με το συγκεκριμένο αντικείμενο;
Από μικρή ηλικία μας θυμάμαι όλους μαζί, στο χωριό και στα χωράφια. Ήταν μέρος της ζωής μας όπως και έχει συνεχίσει να είναι και πλέον, και, της καθημερινότητάς μας. Ήταν, είναι και θα είναι μια δουλειά που σε ''θέλει'' εκεί για τις ανάγκες της.
Ελαιοκαλλιέργεια πυκνής φύτευσης με την ισπανική ποικιλία Arbequina, σε αποστάσεις 1,5m *4,5m και 145 δέντρα/στρέμμα |
Είστε γεωπόνος. Σωστά;
Πέρασα στη γεωπονία όπως είχα σχεδιάσει -η μοναδική επιλογή μου-, καθώς δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να ασχολείται με κάτι διαφορετικό εκτός από αυτόν τον τομέα. Όταν αποφοίτησα από τη Σχολή στο Βόλο, το τμήμα Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, ένιωθα, πιο έτοιμη να μπορώ να διαχειριστώ κάποια θέματα, σε συνεργασία πάντα με τα αδέρφια μου. Διέθετα πλέον ακόμα ένα σύμμαχο, τη γνώση. Έτσι, ο συνδυασμός της γνώσης και η εμπειρία πάνω σε πρακτικά θέματα -από τα αδέρφια μου- δίνουν πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα.
Οι αποστάσεις καθώς και το ύψος της κόμης του ελαιόδεντρου παίζουν σημαντικό ρόλο γιατί η συγκομιδή γίνεται μηχανικά |
Δώστε μας μερικές πληροφορίες για τον ελαιώνα πυκνής φύτευσης που διαχειρίζεστε
Όπως ανέφερα και παραπάνω, ο ελαιώνας είναι μια καλλιέργεια πυκνής φύτευσης με την ισπανική ποικιλία Arbequina, σε αποστάσεις 1,5m * 4,5m και 145 δέντρα/στρέμμα. Γραμμική ποτιστική καλλιέργεια για παραγωγή ελαιολάδου.
Οι αποστάσεις καθώς και το ύψος της κόμης κάθε ελαιόδεντρου, παίζουν σημαντικό ρόλο, γιατί η συγκομιδή γίνεται μηχανικά και πρέπει η μηχανή να περάσει χωρίς να υπάρξει τραυματισμός κάποιου ελαιόδεντρου.
Επομένως, μεγάλη σημασία πρέπει να δίνεται στο κλάδεμα διαμόρφωσης το Φεβρουάριο/Μάρτιο αλλά και στον καθαρισμό που γίνεται λίγο καιρό πριν τη συγκομιδή.
Για να χρησιμοποιηθούν οι μηχανικοί συλλέκτες, θα πρέπει οι καρποί να είναι στο κατάλληλο στάδιο ωρίμανσης |
Με τη μηχανική συγκομιδή, όπως είναι λογικό επιτυγχάνεται μια πολύ πιο σύντομη σε διάρκεια συγκομιδή σε σχέση με τα εργατικά χέρια. Για να χρησιμοποιηθούν όμως οι μηχανικοί συλλέκτες, θα πρέπει οι καρποί να είναι στο κατάλληλο στάδιο ωρίμανσης.
Μια πρωιμότερη συγκομιδή, πριν την αλλαγή του χρώματος του ελαιόκαρπου ίσως να ήταν προτιμότερη γιατί μειώνει τον κίνδυνο ζημιάς των καρπών και την απώλεια παραγωγής από καρπόπτωση και δίνει υψηλότερης αξίας /ποιότητας ελαιόλαδο.
Τα μελλοντικά σου/σας σχέδια ποιά είναι;
Η αξιοποίηση όσο το δυνατόν καλύτερα της καλλιέργειας. Οι δύο τομείς που με ενδιαφέρουν είναι η πιστοποίηση ως βιολογικό προϊόν και και η τυποποίηση του ελαιολάδου.
Οι δύο τομείς στους οποίους και εστιάζει η Κωνσταντίνα Παναγιώτου, είναι η πιστοποίηση ως βιολογικό προϊόν και η τυποποίηση του ελαιολάδου |
Είναι και αποτελεί ένα μεγάλο βήμα, καθώς είναι μια δύσκολη διαδικασία.
Οπότε με λίγα λόγια, στόχος, απώτερος στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι η εξέλιξη της οικογενειακής μας επιχείρησης, ώστε να μετατραπούμε σιγά σιγά, βήμα βήμα σε μια υπολογίσιμη δύναμη σε αυτό τον χώρο, της ελαιοκαλλιέργειας και του ελαιολάδου.
giorgoskatsadonis.blogspot.com