«Οι εκτιμήσεις για την φετινή ελαιοκομική συγκομιδή κυμαίνονται γύρω στους 4.400 τόνους, ποσότητα καλύτερη από την περσινή, με εξαίρεση ορισμένους παραγωγούς που αντιμετωπίζουν χειρότερες αποδόσεις», δήλωσε στους Olive Oil Times η Alexandra Paris, διευθύντρια επικοινωνίας και οικονομίας στην ένωση παραγωγών France Olive.
«Οι συνθήκες διαφέρουν σημαντικά από τη μια περιοχή στην άλλη, ακόμη και από το ένα περιβόλι στον άλλο», πρόσθεσε. «Έχουμε μερικούς ελαιώνες με ιδιαίτερα υψηλή δυναμική και άλλους με σχεδόν καθόλου ελιές».
Εάν αυτές οι αρχικές εκτιμήσεις επαληθευτούν, η συνολική παραγωγή της Γαλλίας θα ξεπεράσει τους 3.500 τόνους ελαιολάδου που παρήχθησαν την περίοδο καλλιέργειας 2022/23, αλλά θα παραμείνει κάτω από τον πενταετή μέσο όρο των 4.620 τόνων.
Σύμφωνα με τον François Aurouze, ειδικό στη γη και τη γεωργία στο Vignoble Conseil, οι περισσότεροι παραγωγοί στη Νότια Γαλλία ξεκίνησαν τη συγκομιδή στα μέσα Οκτωβρίου, με τους περισσότερους παραγωγούς πρώιμης συγκομιδής να αναμένεται να ολοκληρώσουν την εργασία τους έως τα τέλη Νοεμβρίου.
«Η συγκομιδή έγινε σε άριστες συνθήκες φέτος», ανέφερε. «Η μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με πέρυσι μπορεί να συνοψιστεί σε δύο σημεία για τη Νότια Γαλλία». «Υπήρχε άφθονη συγκομιδή … ανάλογα με την περιοχή και εξαιρετική κατάσταση ποιότητας με μειωμένες προσβολές από το δάκο της ελιάς και πολύ λίγο μαύρισμα», πρόσθεσε ο Aurouze. «Ως εκ τούτου, οι ελιές δεν ήταν πολύ επιρρεπείς σε πρόωρη πτώση, ιδιαίτερα υπό την επίδραση των βίαιων ανέμων».
Μαζί με τη βελτιωμένη ποσότητα, ο Aurouze αναμένει ένα έτος υψηλής ποιότητας με βάση πολλά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που έχει δοκιμάσει. «Οι πρώτες δοκιμές του ελαιολάδου του 2023 μας επιτρέπουν να δούμε την εξαιρετική ποιότητα, με πυκνά και επίμονα αρώματα με μέτρια ή ασθενή πικράδα», είπε.
Παρά την αύξηση της παραγωγής που αναμένεται φέτος, η παραγωγή ελαιολάδου στη Γαλλία δεν έχει ανακτήσει τα υψηλά επίπεδα της προηγούμενης δεκαετίας, συμπεριλαμβανομένου του ρεκόρ των 6.200 τόνων που παρήχθησαν το 2017 /18.
Η πόλη του Παρισιού αποδίδει αυτή την υστέρηση στη συνεχιζόμενη ξηρασία που αντιμετωπίζει η νότια Ευρώπη, η οποία επιδεινώθηκε λόγω της έλλειψης χιονόπτωσης στις Άλπεις τον προηγούμενο χειμώνα.
«Η έλλειψη νερού κατά τη διάρκεια του έτους και η ξηρασία το καλοκαίρι είχαν αντίκτυπο στην παραγωγή», δήλωσε. «Γνωρίζουμε ότι η βροχή είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη μείωση της απόδοσης, αλλά οι περιοχές έχουν ανόμοιες καταστάσεις όσον αφορά τις βροχοπτώσεις. Είναι, επομένως, ακόμα πολύ νωρίς για να προβλέψουμε τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου».
Πηγή - elaiaskarpos.gr (Olive Oil Times)