Γράφει
ΛΟΥΚΙΑ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΟΥ - olivemagazine.gr
Στη σκιά του Ολύμπου, με άρωμα αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, τα αδέρφια Βάιος και Αντώνης Λιάνος, μυούν τις ελληνικές αγορές στη νοστιμιά και την παράδοση των ντόπιων καρυδιών που οι ίδιοι καλλιεργούν, συλλέγουν και μεταποιούν στο επισκέψιμο κτήμα τους στη Μαγούλα Ελασσόνας.
«Οι γονείς μας, αγρότες από το 1990» μου εξηγεί ο Βάιος «ξεκίνησαν να ασχολούνται με τη γη, καλλιεργώντας αρχικά καλαμπόκι και έπειτα κυδώνια και ροδιές. Ώσπου ένας φίλος γεωπόνος και καρυδοπαραγωγός, παρατηρώντας τα δέντρα που ευδοκιμούσαν στην περιοχή, μας προέτρεψε να ασχοληθούμε με τα καρύδια».
Η καλλιέργεια της καρυδιάς, όπως μαθαίνω από τον Βάιο, δεν ήταν μία άγνωστη, στο χωριό, καλλιέργεια. «Απλώς, κανείς τότε, δεν σκεφτόταν ότι θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τους καρπούς αυτού του δέντρου και εμπορικά» παρατηρεί. Σήμερα, βέβαια, τα πράγματα στο χωριό είναι εντελώς διαφορετικά. Η κίνηση των δύο αδελφών να ασχοληθούν σοβαρά με την παραγωγή καρυδιών (ήταν η πρώτη οικογένεια στο χωριό), βρήκε αρκετούς μιμητές, τόσο στην περιοχή τους όσο και στα γειτονικά χωριά.
Ήταν αυτή ακριβώς η κίνηση που αφενός έφερε επέκταση στην καλλιεργητική τους δράση και από τα δεκαπέντε πατρογονικά στρέμματα γης που παρέλαβαν το 2007, να φτάσουν σήμερα να έχουν υπό την ιδιοκτησία και την εποπτεία τους, 60, και αφ’ ετέρου τους έδωσε το κίνητρο ώστε να πάνε το όραμα των γονιών τους, ένα βήμα παραπέρα, ειδικά στο κομμάτι της μεταποίησης.
από τα δεκαπέντε πατρογονικά στρέμματα γης που παρέλαβαν το 2007, να φτάσουν σήμερα να έχουν υπό την ιδιοκτησία και την εποπτεία τους, 60 (φωτογραφία/olivemagazine.gr) |
Από τις 200 καρυδιές έφτασαν γρήγορα στις 600
«Ξεκινήσαμε με 200 καρυδιές και γρήγορα τις κάναμε 600, με έναν σταθερό όγκο παραγωγής τα τελευταία χρόνια που κυμαίνεται στους 15-25 τόνους καρυδιών ανά έτος» διευκρινίζει ο Βάιος. Τα μεγέθη, ωστόσο, της ετήσιας παραγωγής διαμορφώνονται εν πολλοίς και από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, ειδικά την άνοιξη και καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. «Δεν θέλουμε βροχές τον Μάιο και τον Ιούνιο, την περίοδο της ανθοφορίας» μου λέει. «Αν βρέξει τότε, τα δέντρα γεμίζουν με καρπούς αλλά οι καρποί δεν δένουν και πέφτουν. Επίσης δεν θέλουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά τους θερινούς μήνες. Το κακό είναι ότι φέτος είχαμε έντονο και παρατεταμένο καύσωνα με αποτέλεσμα τα καρύδια να μην προλάβουν να «δέσουν» και στο εσωτερικό τους να μείνουν αγέμιστα» συμπληρώνει.
Αυτή την περίοδο έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της παραγωγικής διαδικασίας, τα καρύδια έχουν συλλεγεί με ειδικές βέργες και βάση των παλιών πατροπαράδοτων μεθόδων συγκομιδής και πλέον από τις αρχές του νέου έτους θα ξεκινήσουν τα κλαδέματα (φωτογραφία/olivemagazine.gr) |