Αντιμέτωπο με Προκλήσεις: Το Ελληνικό Επιτραπέζιο Σταφύλι και οι Εξαγωγές του 2024


 

Η φετινή χρονιά έκλεισε με αρνητικό πρόσημο για τις εξαγωγές του ελληνικού επιτραπέζιου σταφυλιού, αντικατοπτρίζοντας τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Με μια σημαντική μείωση στις εξαγωγές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι παραγωγοί και εξαγωγείς βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανάγκη για αναδιάρθρωση και προσαρμογή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas, οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών έφτασαν τους 43.316 τόνους, μειωμένες κατά 12,6% έναντι του 2022. Η μείωση αυτή αποδίδεται στην καταστροφική χρονιά για τις παραδοσιακά καλλιεργούμενες ποικιλίες και την ανάγκη για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών.


Παράλληλα, οι εξαγωγές εσπεριδοειδών και ακτινιδίων κινήθηκαν με διαφορετικούς ρυθμούς, με τα πορτοκάλια να καταγράφουν αύξηση και τα μανταρίνια μείωση. Η εισαγωγή ακτινιδίων και μήλων από άλλες χώρες, όπως το Ιράν, προκαλεί επίσης ανησυχίες για την διάθεση των εγχώριων προϊόντων.

Η κατάσταση αυτή απαιτεί στρατηγική αναδιάρθρωση και προσαρμογή των ποικιλιών στις απαιτήσεις των καταναλωτών. Η ανάγκη για καινοτομία και προσαρμογή στις αλλαγές της αγοράς είναι πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς οι ελληνικοί παραγωγοί αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό και τις προκλήσεις της παγκόσμιας αγοράς.

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال