Αφήνουν την καλλιέργεια βαμβακιού και γυρνάνε στα όσπρια


Ρεβίθια και φασόλια «κλέβουν» εκτάσεις από το βαμβάκι

Αυξημένα, ιδιαίτερα στην περίπτωση των ρεβιθιών, δείχνουν να είναι τα στρέμματα των οσπρίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Η σπορά τους, ανάλογα και με την περιοχή, ξεκινά σε λίγες ημέρες και όλα δείχνουν ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα είναι περισσότερες σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Οι περιβαλλοντικές πολιτικές, οι χαμηλές τιμές του βαμβακιού, αλλά και οι τιμές στο ίδιο το προϊόν συντελούν στις τελικές αποφάσεις των παραγωγών για την καλλιέργειά τους.

Μπορεί η ποιότητα των ελληνικών οσπρίων να είναι καλύτερη σε σύγκριση με τα εισαγόμενα, ωστόσο, μέχρι και σήμερα, οι καλλιέργειές τους έρχονται επικουρικά, απλά για να συμπληρώσουν το εισόδημα των παραγωγών. Για τον λόγο αυτόν, δεν τους έχει δοθεί η δυνατότητα να αναδείξουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.

Το πολλαπλασιαστικό υλικό που χρησιμοποιείται από τους παραγωγούς, το οποίο έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία μας, δύναται να καλύψει από μόνο του τις εσωτερικές ανάγκες της παραγωγής. Πολύ δε περισσότερο να προσαρμοστεί και στα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, έτσι όπως αυτή διαμορφώνει τις συνθήκες το τελευταίο διάστημα.

Έως και 30% μεγαλύτερη η φετινή έκταση του ρεβιθιού στην Αττική

Ο Άρης Πέππας, παραγωγός από τις Ερυθρές Αττικής, είναι ένθερμος υποστηρικτής της ποικιλίας ρεβιθιού Γαύδος και προσπαθεί με κάθε τρόπο να την αναδείξει στις αγορές, λόγω των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, αλλά και της γεύσης της.

«Μπορεί μακροσκοπικά οι καταναλωτές να επιλέγουν τις μεγαλόσπερμες ποικιλίες, αλλά η Γαύδος αποτελεί μια ενδιαφέρουσα ποικιλία, η οποία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αγροτική μας οικονομία. Θέλει στήριξη όχι μόνο από εμάς, αλλά και από την ίδια την πολιτεία, ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε περισσότερες αγορές, και πολύ περισσότερο να προσαρμοστούμε με τα νέα δεδομένα, είτε αυτά αφορούν το περιβάλλον, είτε ακόμα και την ίδια την οικονομία».

Όπως μας ενημερώνει ο ίδιος, η περσινή χρονιά ήταν μία από τις καλύτερες, κινούμενη μεσοσταθμικά στα 250 κιλά το στρέμμα, με τιμή πώλησης πάνω από 1,3 ευρώ το κιλό. Υποστηρίζει, επίσης, ότι «στην ευρύτερη περιοχή, το ρεβίθι θα πάρει σημαντικές εκτάσεις από το βαμβάκι. Μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και κατά 30% την έκταση της περσινής χρονιάς».

Κλείνοντας, ο κ. Πέππας επισημαίνει ότι το ρεβίθι που παράγει ο ίδιος σε εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργείται μόνο σε ξερικά χωράφια, σε εναλλαγή με σιτηρά. Στόχος του για το επόμενο διάστημα είναι να ενταχθεί στη βιολογική γεωργία, ώστε να προσδώσει προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο προϊόν και να αναδείξει το ρεβίθι στις ξένες αγορές

Χάνει χωράφια το βαμβάκι στο Μαντούδι
Για στροφή στην περιοχή του από το βαμβάκι προς το ρεβίθι κάνει λόγο ο Αντώνης Λάμπρου, παραγωγός από το Μαντούδι Ευβοίας. Όπως αναφέρει, η περσινή χρονιά έκλεισε με ικανοποιητικά αποτελέσματα για τον ίδιο και άλλους συναδέλφους του, τόσο σε θέματα τιμών όσο και αποδόσεων, οι οποίες κυμαίνονται πάνω από τα 200 κιλά το στρέμμα.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, τη νέα περίοδο θα υπάρξει αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. «Λόγω των χαμηλών τιμών που εισπράξαμε από το βαμβάκι, επιλέγουμε για την τρέχουσα περίοδο να αντικαταστήσουμε μεγάλο ποσοστό με όσπρια, κυρίως ρεβίθια και φασόλια», εξηγεί.

Ο ίδιος, μαζί με μία άτυπη ομάδα παραγωγών, έχει ξεκινήσει την καλλιέργεια των οσπρίων εδώ και μερικά χρόνια, εφαρμόζοντας ορθές γεωργικές πρακτικές. «Άμεσος στόχος μας είναι η πιστοποίηση των προϊόντων μας ως ΠΓΕ, ώστε μέσα από αυτή την πρακτική να δώσουμε προστιθέμενη αξία», καταλήγει.

Περισσότερα τα στρέμματα των οσπρίων και στις Σέρρες

Για αυξημένες καλλιεργούμενες εκτάσεις που ξεπερνούν ακόμα και το προαναφερθέν 30% σε σύγκριση με πέρυσι κάνει λόγο ο Θωμάς Πρέντσιος, παραγωγός από το Σιδηρόκαστρο Σερρών. Ο ίδιος διατείνεται ότι τα όσπρια θα καλύψουν εκτάσεις που καλλιεργούνται με βαμβάκι, λόγω της χαμηλής του τιμής.

«Τα περιβαλλοντικά μέτρα, όπως επίσης και οι τιμές των οσπρίων, έτσι όπως διαμορφώνονται το τελευταίο διάστημα, ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις επιλογές των παραγωγών να στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση», δηλώνει.

Αναφερόμενος σε θέματα ποικιλιών, ο κ. Πρέντσιος ισχυρίζεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των χωραφιών καλύπτεται από χονδρόσπερμα ρεβίθια τύπου Μακαρένα, γιατί «το προτιμά η αγορά». Πιστεύει, όμως, ότι και «οι ελληνικές ποικιλίες, εφόσον βελτιωθούν ακόμα περισσότερο, μπορούν να έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα λόγω των γευστικών τους χαρακτηριστικών, υστερούν όμως σε μέγεθος και για αυτόν τον λόγο οι παραγωγοί προτιμούν τον τύπο Μακαρένα».

Ξηρασία και αγριογούρουνα μείωσαν τις αποδόσεις στα Γρεβενά

Για μειωμένες αποδόσεις τη χρονιά που πέρασε κάνει λόγο ο Χρήστος Τσιαρσιώτης, παραγωγός οσπρίων από τα Γρεβενά. Όπως υποστηρίζει, από την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, οι κλιματολογικές συνθήκες δεν βοήθησαν την καλλιέργεια. Οι όψιμες παγωνιές και η ξηρασία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Μεγάλο, επίσης, πρόβλημα αποτελούν για τον ίδιο και τα αγριογούρουνα, που με τις επιθέσεις τους καταστρέφουν σημαντικό αριθμό καλλιεργούμενων εκτάσεων με ρεβίθια. Αναφερόμενος σε θέματα τιμών, σημειώνει ότι «το ρεβίθι κινήθηκε στα 1,20 με 1,30 ευρώ το κιλό, όμως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου, εξαιτίας και της αυξημένης ζήτησης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα».

Κλείνοντας, ο κ. Τσιαρσιώτης αναφέρει ότι, όσον αφορά την τρέχουσα περίοδο, ένας σημαντικός αριθμός καλλιεργούμενων εκτάσεων θα καλυφθεί και με φασόλι. «Μαζί με τις φακές, που ήδη έχουν σπαρθεί, θα έχουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση οσπρίων για τον τόπο μας», τονίζει


Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال