Η ιστορία του Θεμιστοκλή Τομπουλίδη από τις Σέρρες που σπούδασε πληροφορική και χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες για να προστατεύσει τις καλλιέργειές του και να προωθήσει τα προϊόντα του
Με κεντρικό μότο: «Καρύδι από τον τόπο σου» ένας αγρότης-τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών από τις Σέρρες καλλιεργεί με αγάπη τις καρυδιές του, αξιοποιεί στο έπακρο τις νέες τεχνολογίες και το μάρκετινγκ και μας συστήνει ένα προϊόν που λιώνει στο στόμα και δεν περνάει απαρατήρητο. Βούτυρο από καρύδι, ως άλειμμα, dressing σε σαλάτες και όχι μόνο.
Ο Θεμιστοκλής Τομπουλίδης σπούδασε πληροφορική αλλά επέστρεψε στο Μανδράκι, ένα μικρό χωριό στο βόρειο τμήμα των Σερρών και δίπλα στη λίμνη της Κερκίνης, για να ασχοληθεί με την καλλιέργεια καρυδιάς και να εξελίξει το προϊόν που φτάνει στον καταναλωτή. «Η απουσία λόγω σπουδών ήταν αυτό που δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να ωριμάσει στο μυαλό μου αυτό ακριβώς που ήθελα να ακολουθήσω» σημειώνει, έχοντας κατά νου να συνδυάσει την πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες με τις καρυδιές και την γεωργία γενικότερα. Στο μυαλό του υπάρχει και ένα δεύτερο πτυχίο ή ένα μεταπτυχιακό, πάνω στην γεωπονία και ειδικότερα «στην ευφυή γεωργία ή την γεωργία ακριβείας» όπως λέει.
Ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η εγκατάσταση ενός μικρού μετεωρολογικού σταθμού στα χωράφια του για την έγκαιρη ενημέρωση και την άμεση αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων. Ο σταθμός αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, αφού δίνει online πληροφορίες για την ατμοσφαιρική υγρασία, την βροχή και τον αέρα, ενώ έχει αισθητήρες εδάφους, που μπορούν να μετρούν την υγρασία εδάφους και φυλλώματος με αποτελέσματα απαραίτητα για την σωστή καλλιέργεια. Παράλληλα, με βάση τα αποτελέσματα κάποιων χρόνων, μπορούν να προκύψουν συμπεράσματα για το τι άλλου είδους καλλιέργειες θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν στο μικροκλίμα της περιοχής.
Ο Θεμιστοκλής μεγάλωσε μέσα στις καρυδιές τις οποίες ο παππούς και πατέρας του είχαν φυτεύσει παλαιότερα, βοηθώντας τους στις εργασίες. Το Μανδράκι είναι ένα από τα λίγα χωριά της περιοχής, στο οποίο μεγάλο μέρος των κατοίκων ασχολείται με την καλλιέργεια καρυδιάς, πετυχαίνοντας τα τελευταία χρόνια να δημιουργήσουν ένα σημαντικό brand, κάνοντας ξακουστά τα «καρύδια Μανδρακίου» πανελλαδικά. Παλαιότερα ήταν διαδεδομένη και η καλλιέργεια φουντουκιών που σταμάτησε απότομα λόγω ασθένειας των δέντρων. Ωστόσο, δειλά, η καλλιέργεια αρχίζει να επανακάμπτει. Βέβαια, το μεγαλύτερο πρόβλημα στο χωριό, όπως και στην περιοχή γενικότερα, είναι η απουσία νέου κόσμου που θα μπορούσε να ασχοληθεί με την γεωργία.
Τα καρύδια αποτελούν πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης (photo/Παν. Σαββίδης) |
Η ενασχόληση με την γη προϋποθέτει αγάπη, μεράκι και πάθος. Ειδικά για την καρυδιά, όπως αναφέρει ο νεαρός παραγωγός, απαιτείται να υπάρχει και ένα σωστό οικονομοτεχνικό πλάνο, καθώς πρόκειται για μία απαιτητική καλλιέργεια σε εξοπλισμό, με αργή απόσβεση του κεφαλαίου που διατίθεται για την εγκατάστασή της.
«Παρόλα αυτά, με μεράκι και σωστή προετοιμασία, αξίζει η ενασχόληση και θα πρότεινα σε νέα παιδιά να ασχοληθούν, αφήνοντας, όμως, στην άκρη την αντίληψη ότι πρόκειται για μία εύκολη καλλιέργεια και τρομερά κερδοφόρα» τονίζει, εξηγώντας ότι τα 30 στρέμματα με καρυδιές που του άφησε ο πατέρας του, σχεδόν τριπλασιάστηκαν από τότε που ανέλαβε και ασχολείται εντατικά με την καλλιέργεια της πιο γνωστής εμπορεύσιμης ποικιλίας της Chandler.
Καρύδια και καρυδοβούτυρο
Ο Θεμιστοκλής είναι από τους νέους παραγωγούς που δεν χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες μόνο για την προστασία και τη βελτίωση της παραγωγής του αλλά και την ανάδειξη και προώθηση των προϊόντων του. Το ύφος και η αισθητική διακρίνονται τόσο από το λογότυπο, η σιλουέτα του κεφαλιού ενός φλαμίνγκο -από τα εκατοντάδες που έρχονται στην Κερκίνη- μέσα σε ένα καρύδι, το κεντρικό moto («Καρύδι από τον τόπο σου»), την ιστοσελίδα, τις σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα και βέβαια τις συσκευασίες. Όλα αυτά δηλαδή, που κάνουν ένα προϊόν -εκτός από την ποιότητά του- να ξεχωρίσει, στην εποχή του μάρκετινγκ.
Τα προϊόντα του (καρύδια με κέλυφος, καρύδια ψύχα, βούτυρο καρυδιού) μπορούν να φτάσουν στο τραπέζι σας μέσω της ιστοσελίδας ή τηλεφωνικά ενώ διατίθενται και σε καταστήματα της παραλίμνιας περιοχής της Κερκίνης, καθώς και σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.
Η ψύχα του καρυδιού συλλέγεται με το χέρι (photo/Παν. Σαββίδης) |
Αυτό, ωστόσο, που ξεχωρίζει -και ο ίδιος είναι ιδιαίτερα περήφανος γι’αυτό- είναι το βούτυρο καρυδιού. Ένα εξαιρετικό άλειμμα χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά, το οποίο αποτελεί μία πολύ καλή πηγή Ω3, φτιαγμένο από 100% καρπό ελληνικού καρυδιού. Πρόκειται για ένα καινούργιο προϊόν, ειδικά στην ελληνική αγορά, το οποίο εκτός από άλειμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως dressing σε σαλάτες, ενώ μπορεί να δώσει και ξεχωριστές γευστικές πινελιές σε πολλές συνταγές. Μη ξεχνάτε ότι τα καρύδια αποτελούν πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης συμβάλλοντας στην υγιεινή διατροφή.
Η διαδικασία καλλιέργειας και παραγωγής
Ο χρόνος από την φύτευση έως την πρώτη συγκομιδή είναι κάτι που αποτρέπει πολλούς να ασχοληθούν με την καλλιέργεια καρυδιάς. Το δέντρο αρχίζει να καρποφορεί δειλά από τον πέμπτο χρόνο, ενώ στην πλήρη παραγωγή μετά τον 5ο και 10ο. Ολόκληρη η διαδικασία απαιτεί βεβαίως σωστή γνώση των ασθενειών που μπορεί να πλήξουν τα δέντρα και συνεχή συνεργασία με τους κατάλληλους γεωτεχνικούς.
Σπαστήρας (photo/Παν. Σαββίδης) |
Καρύδια στον σπαστήρα (photo/Παν. Σαββίδης) |
Διαλογή ψύχας (photo/Παν. Σαββίδης) |
Επιβάλλεται επίσης κατάλληλος εξοπλισμός άρδευσης, αφού η καρυδιά είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε νερό. Επίσης και κατά την συγκομιδή απαιτούνται κατάλληλα μηχανήματα τόσο για την περισυλλογή, την αποφλοίωση, την διαλογή, καθώς κατάλληλα ξηραντήρια για την σωστή ξήρανση των καρυδιών.
Η συγκομιδή της κάθε σοδειάς, ξεκινάει τέλη Σεπτεμβρίου και όταν ολοκληρωθεί ακολουθεί η διαδικασία του πλυσίματος και αποφλοίωσης όπου αφαιρείται το πράσινο περικάρπιο. Κατά το στάδιο αυτό, λαμβάνει μέρος και η πρώτη φάση της ποιοτικής διαλογής. Προκειμένου τα καρύδια να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο υγρασίας, κρατώντας παράλληλα τα ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά τους. Ακολουθεί η διαδικασία της ξήρανσης σε κατάλληλα ξηραντήρια και στα παραδοσιακά τελάρα ξήρανσης. Επόμενο στάδιο είναι το σπάσιμο, στον σπαστήρα κυρίως, και η τελική διαλογή της ψίχας.
«Αγαπάμε τη φύση και φροντίζουμε τη γη με όσο γίνεται φιλικότερο τρόπο. Δεν ψεκάζουμε με χημικά ζιζανιοκτόνα, ούτε με ζημιογόνα για το οικοσύστημα φυτοφάρμακα. Παρακολουθούμε την υγεία των δέντρων, τους πληθυσμούς των επικίνδυνων για την καλλιέργεια εντόμων και επεμβαίνουμε μόνο όταν επιβάλλεται» λέει ο Θεμιστοκλής, επισημαίνοντας ότι κεντρική φιλοσοφία του αποτελεί να προσφέρει στον καταναλωτή ένα γνήσιο, νόστιμο, θρεπτικό και υγιεινό προϊόν, που προηγουμένως έχει περάσει από όλα τα στάδια ελέγχου.
Στην άκρη της Κερκίνης
Το Μανδράκι είναι ένα παραλίμνιο χωριό της λίμνης Κερκίνης, στον ίσκιο της ομώνυμης επιβλητικής οροσειράς, γνωστή και ως Μπέλλες, που αποτελεί φυσικό σύνορο με τη γειτονική Βουλγαρία. Επί Τουρκοκρατίας, η ονομασία του ήταν Μαντρατζίκ, λόγω του οχυρωματικού περιβόλου που τμήματά του διασώζονται και σήμερα στην ανατολική είσοδο του χωριού. Αποτελεί σημείο εκκίνησης διαδρομών προς τις πλαγιές και τις κορυφές του βουνού αλλά και προς την λίμνη της Κερκίνης και τον σπάνιο υγρότοπο με το λιμανάκι νότια του χωριού.
«Το Μανδράκι με τα μάτια μου, είναι ένα τεχνητό σύνορο μεταξύ του Μπέλλες και της λίμνης Κερκίνης. Είναι ένα πανέμορφο χωριό, που συνδυάζει τα δύο παραπάνω με μοναδικό τρόπο. Το χωριό μου είναι οι άνθρωποι, η φύση του και φυσικά οι πανέμορφες αναμνήσεις, για τις οποίες χαίρομαι που δεν έχουν μείνει στο πίσω μέρος του μυαλού μου, καθώς σε ένα εναλλακτικό σενάριο, θα μπορούσα να βρίσκομαι και να εργάζομαι κάπου μακριά από αυτό» μας λέει ο ντόπιος παραγωγός, συστήνοντάς μας το όμορφο χωριό του, που οι μόνιμοι κάτοικοι σήμερα δεν ξεπερνούν τους 200.
Η οροσειρά του Μπέλλες από το λιμανάκι Μανδρακίου (photo/Παν. Σαββίδης) |
Τον ελεύθερο χρόνο του ο Θεμιστοκλής, τον αφιερώνει στην σύζυγό του και στους τρεις γιους τους. Αγαπάει τη μουσική, τον κινηματογράφο, το διάβασμα, αλλά και τις βόλτες στη φύση. Όπως αναφέρει δεν μετάνιωσε που επέστρεψε μόνιμα στο χωριό του μιας και η ενασχόληση με το καρύδι και τη γη είναι κάτι που αγαπά και κάνει με μεράκι.
«Παρόλα αυτά, δυστυχώς η επαρχία έχει «αδειάσει» και η πρόσβαση σε πολλά χρήσιμα πράγματα της καθημερινότητας είναι δύσκολη. Ωστόσο, η ζυγαριά γέρνει πάντα προς τα θετικά και έτσι θα πρέπει να σκεφτόμαστε όσες φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με δυσκολίες» καταλήγει.
Πληροφορίες
Τηλ. 694 6006215 & 698 7031359
από τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΒΒΙΔΗ - travel.gr