Ελληνικά μυαλά βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία των νέων καλλιεργειών κίτρινων ακτινιδίων


 

Γράφει

ΓΙΑΝΝΑ ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗ - olivemagazine.gr

Ελληνικά μυαλά βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία των νέων καλλιεργειών κίτρινων ακτινιδίων. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μακρόχρονης μελέτης της εταιρίας Φυτοτεχνική από την Άρτα, που εξειδικεύεται στον πολλαπλασιασμό ιστοκαλλιέργειας υποκείμενων οπωροφόρων δέντρων και της Οργάνωσης Παραγωγών Ακτινιδίων Ζευς από την Καρίτσα Πιερίας. 

Οι δύο εταιρίες συνεργάστηκαν σε ερευνητικό επίπεδο με το ιταλικό Πανεπιστήμιο Ούντινε προκειμένου να δημιουργήσουν μια καλλιέργεια βιώσιμη και ανθεκτική στις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής, με την υψηλότερη θρεπτική αξία που θα μπορούσε να παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό ένα φρούτο. Στόχος τους είναι να καλύψουν τις ανάγκες της Generation Z, που αγαπά τις αντιθέσεις και αναζητά τις καινοτομίες που σέβονται το περιβάλλον και τον άνθρωπο, εξού και η παιχνιδιάρικη διάθεση με έντονα χρώματα στο branding.

ΚΙΚΟΚΑ σημαίνει ακτινίδιο διαφορετικό και γλυκό

Με την εμπορική ονομασία KIKOKA θα κυκλοφορούν στο εξής οι δύο νέες ποικιλίες κίτρινου ακτινιδίου, που δημιουργήθηκαν και αδειοδοτήθηκαν από το Πανεπιστήμιο του Ούντινε της Ιταλίας σε συνεργασία με την κοινοπραξία NKP - New Kiwi Plant και θα αναπτύσσονται αποκλειστικά από τον ιταλικό όμιλο Rivoira. Οι δύο ποικιλίες ακτινιδίων κίτρινου χρώματος, που καλλιεργούνται και στην Ελλάδα, εξάγονται 100% στη Βρετανία, στην Ιταλία, στη Νέα Ζηλανδία, στην Ινδονησία και αλλού.



Οι δύο ποικιλίες κίτρινου ακτινίδιου

Πρόκειται για την ποικιλία AC501 022® που συλλέγεται τον Οκτώβριο και την πρώιμης συγκομιδής AC497 076®. Έπειτα από δοκιμές επτά ετών αποδείχτηκε ότι και οι δύο ποικιλίες έχουν μεγάλη διατηρησιμότητα και είναι ανθεκτικές στα βακτήρια PSA και Moria, δύο βασικά προβλήματα που επηρεάζουν τους καλλιεργητές όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε όλον τον κόσμο.

Οπτικά ξεχωρίζουν για την ένταση του κίτρινου χρώματος, δεν έχουν καθόλου χνούδι και στη γεύση είναι γλυκά με χαμηλότερη έως μηδενική οξύτητα σε σύγκριση με τα πράσινα. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν υψηλότερη θρεπτική αξία από τα πράσινα και τα ποσοστά σε βιταμίνη C καλύπτουν την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα.

«Η ζήτηση των καταναλωτών για κίτρινο ακτινίδιο αυξάνεται παγκοσμίως, ενώ η παραγωγή δεν είναι σε θέση να συμβαδίσει λόγω των αγρονομικών δυσκολιών, όμως με τις επιλεγμένες και άμεσα διαθέσιμες νέες ποικιλίες, πιστεύουμε ότι έχουμε μια πραγματική λύση για τους καλλιεργητές», δήλωσε o Pierfranco Quaranta, πρόεδρος της NKP - New Kiwi Plant.

''Η ζήτηση των καταναλωτών για κίτρινο ακτινίδιο αυξάνεται παγκοσμίως, ενώ η παραγωγή δεν είναι σε θέση να συμβαδίσει λόγω των αγρονομικών δυσκολιών, όμως με τις επιλεγμένες και άμεσα διαθέσιμες νέες ποικιλίες, πιστεύουμε ότι έχουμε μια πραγματική λύση για τους καλλιεργητές'' (photo/olivemagazine.gr)

Συμμετοχή της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Κίτρινο Ακτινίδιο KIKOKA

Μέχρι σήμερα, 1.500 εκτάρια έχουν αδειοδοτηθεί στην Ευρώπη σε 12 εταιρείες και μια πρώτη εμπορική καλλιέργεια 450 τόνων συγκομίστηκε πρόσφατα και πωλείται με την επωνυμία KiKoKa. Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κοινοπραξίας, ενός ενιαίου γραφείου μάρκετινγκ που θα επιβλέπει τις πωλήσεις των ακτινιδίων με το σήμα KiKoKa, στο οποίο η συμμετοχή κάθε παραγωγού εταίρου θα είναι ανάλογη με τον αριθμό των αδειοδοτημένων εκταρίων που διαθέτει, για τη σεζόν 2024. 

Η Rivoira επιδιώκει να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο καλλιεργητών στις κύριες χώρες παραγωγής. Οι 12 εταιρείες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Κίτρινο Ακτινίδιο είναι: η Apo Scaligera της Ιταλίας, η Clementi, η Kiwi Uno, η Peviani Armonia Οργάνωση Παραγωγών και η Zeoli Fruit. Από την πλευρά της Ελλάδας είναι η Zeus Kiwi και η Arta Gold. Innatis και Savajols από τη Γαλλία και την ισπανική Surexport and Agrihold.

Ποιοι είναι οι 5 εταίροι της NKP - New Kiwi Plant

Η NKP, που ιδρύθηκε το 2008, είναι η ένωση πέντε εταίρων και αποτελείται από δύο εξειδικευμένα φυτώρια με εργαστήριο μικροπολλαπλασιασμού: την Ελληνική «ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΗ – Αφοί Ξυλογιάννη» και την Ιταλική VITROPLANT, καθώς και τρεις εμπορικές επιχειρήσεις με τεράστια εμπειρία στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας ακτινιδίων: τις δύο ιταλικές Tuttofrutta Quaranta και Zeoli Fruit και την Ελληνική ZEUS KIWI ΑΕ από την Καρίτσα Πιερίας όπου παράγει επίσης και το Ακτινίδιο Πιερίας με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ).

Οργάνωση Παραγωγών Zeus Kiwi

Η Zeus Kiwi είναι Οργάνωση Παραγωγών που πρωτοπορεί στην παραγωγή, συντήρηση και διανομή ακτινιδίων, σταφυλιών και βερίκοκων. Οι καλλιεργητές φτάνουν τους 250 και στόχος τους είναι να πρωτοστατήσουν στην επέκταση της καλλιέργειάς τους με τις νέες ποικιλίες ακτινιδίου και την περαιτέρω καλλιέργεια των πιο περιζήτητων ποικιλιών αμπέλων.

Η Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις Zeus Kiwi πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της γνωριμίας με τα Προϊόντα της Μακεδονικής γης./ Agrifood Products RCM, που υλοποιείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας

Πηγή olivemagazine.gr

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال