Αποζημιώσεις σε αμυγδαλοπαραγωγούς στις 20/2


 

Συνεχίζεται ο Γολγοθάς με τις αποζημιώσεις στους αμυγδαλοπαραγωγούς (Τεμπών, Κιλελέρ, Αγιάς, Ελασσόνας κ.α.).

Σε αντίθεση με τις άλλες καλλιέργειες που επλήγησαν από την θεομηνία του «Daniel» η χώρα μας αποφάσισε να μην αποζημιώσεις τους παραγωγούς με κονδύλια της ΕΕ - όπως έκανε με τις άλλες καλλιέργειες της Θεσσαλίας - αλλά με τον ΕΛΓΑ.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα στις πληρωμές αποζημιώσεων που έγιναν στις 21 Δεκεμβρίου, ενώ για παράδειγμα η καλλιέργεια φιστικιού και βιομηχανικής ντομάτας πήραν από κοινού προκαταβολή 500 ευρώ/στρέμμα οι παραγωγοί αμυγδάλου έλαβαν 150 ευρώ/στρέμμα αλλά .. όχι όλοι.

Η κ. Ειρήνη Σπανούλη, αμυγδαλοπαραγωγός από την Λάρισα τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «στην τότε πληρωμή μόνο οι παραγωγοί που είχαν δηλώσει ζημιά από τον Παγετό της Άνοιξης 2023 αλλά και από τα καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias» είδαν στους λογαριασμούς τους τις προκαταβολές των 150 ευρώ το στρέμμα».   

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο η αγρότισσα, Μαρία Μπότη, που καλλιεργεί 100 στρέμματα με αμυγδαλιές, «υπάρχει μια μεγάλη αδικία με τους αμυγδαλοπαραγωγούς. Τον Μάρτιο του 2023 υπήρξαν ζημιές από παγετό στην καλλιέργεια. Επίσης τον Σεπτέμβριο είχαμε ζημιές από την θεομηνία.

Στις πληρωμές αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής πληρώθηκαν την προκαταβολή 150 ευρώ/στρέμμα μόνο όσοι αμυγδαλοπαραγωγοί είχαν δηλώσει ζημιά από τον παγετό και παράλληλα βρίσκονταν στις περιοχές που επλήγησαν από την θεομηνία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα χωράφια που ήταν πλημμυρισμένα στην Κάρλα λόγω του «Daniel» να μην αποζημιωθούν γιατί δεν είχαν δηλώσει ζημιά από τον παγετό.

Τώρα περιμένουν με την πληρωμή του ΕΛΓΑ, που αναμένεται να γίνει στις 20 Φεβρουαρίου, να πάρουν αποζημίωση αλλά μόνο για τα πορίσματα που είναι έτοιμα. Οι άλλοι θα πρέπει να περιμένουν.

Να θυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί η αδικία της άνισης μεταχείρισης των παραγωγών αμυγδάλων του νομού Λάρισας, όσον αφορά τις αποζημιώσεις de minimis. Σύμφωνα με το ΦΕΚ υπ’ αριθμόν 2762/26.04.2023, δόθηκαν ενισχύσεις ήσσονος σημασίας για τους παραγωγούς αμυγδάλων της Μαγνησίας, χωρίς, ωστόσο, να έχει ανάλογη πρόβλεψη για τους παραγωγούς της Λάρισας και των άλλων περιοχών». 

Παϊσιάδης Σταύρος www.agrotypos.gr
Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال