Σταθερά μειούμενη βαίνει τα τελευταία χρόνια η τάση θρέψης και λίπανσης της ελληνικής γης από τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα του εδάφους και την ποιότητα των προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα οι αποδόσεις για τους αγρότες καταγράφονται μικρότερες ανά στρέμμα.
Τα παραπάνω επισήμανε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων, Παναγιώτης Κοντός, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που διοργανώθηκε ενόψει της έναρξης της φετινής επετειακής 30ης Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων «Agrotica» (1-4/2), την οποία θα εγκαινιάσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την 1η Φεβρουαρίου στις 19.00 στο Συνεριακό Κέντρο Νικόλαος Γερμανός, εντός της ΔΕΘ
Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, οι πωλήσεις των μελών του συνδέσμου εμφάνισαν μείωση στους 800.000 τόνους, ήτοι 20% το 2022, έναντι του 2021, οπότε και συνολικά αγοράστηκαν από τους Έλληνες αγρότες ένα εκατ. τόνοι. Απαντώντας σε ερώτηση στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημείωσε ότι και για το 2023 οι πωλήσεις των μελών του συνδέσμου αναμένονται μειωμένες έναντι του 2022.
Ο αγροδιατροφικός κλάδος βρίσκεται μπροστά σε προκλήσεις και η λίπανση και θρέψη δέχονται αρνητικές πιέσεις, τόνισε ο ίδιος. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μέλλει γενέσθαι σημείωσε ότι η σωστή θρέψη και λίπανση των εδαφών της χώρας μας «μπορεί να βοηθήσει τους Έλληνες αγρότες να αντιμετωπίσουν ή έστω να περιορίσουν τις δυσμενείς αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».
Υπενθυμίζεται ότι το 2018 σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο τότε πρόεδρος του ΣΠΕΛ, Νίκος Κουτσούγερας, είχε τονίσει ότι οι ποσότητες των 700.000-850.000 τόνων λιπάσματος που διοχέτευαν τότε στην ελληνική αγορά τα μέλη του συνδέσμου, καλύπτουν μόνο το 50% των ποσοτήτων που απαιτούνται για μια στοιχειώδη λίπανση της καλλιεργήσιμης γης στην Ελλάδα.
Για την αναστροφή της προαναφερόμενης τάσης, αλλά και με στόχο την άρτια ενημέρωση των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα για τα οφέλη της λίπανσης και θρέψης των φυτών, ειδικά σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, ο κ. Κοντός ανέφερε ότι στο πλαίσιο της φετινής Agrotica ο ΣΠΕΛ θα πραγματοποιήσει σχετική ημερίδα, στην οποία πέραν της συμμετοχής αρμόδιων στελεχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα δώσουν δυναμικό «παρών» εξειδικευμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί.
με πληροφορίες Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (zougla.gr)