Η εταιρεία που δημιούργησαν το 2018 ένας Έλληνας και ένας Ιταλός συνεχίζει να ξεδιπλώνει το πλάνο ανάπτυξής της.
Συνεχίζει τις προσπάθειές της για επέκταση και καθιέρωση και στον Ελλαδικό χώρο εκ νέου, της καλλιέργειας φουντουκιάς η εταιρεία Carpus Cultura, που έχει μεταφέρει την έδρα της πρόσφατα στην ακριτική Ξάνθη. Η φουντουκιά παλαιότερα καλλιεργούνταν σε αρκετά μεγάλη κλίμακα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θράκης, για να δώσει εν συνεχεία τη θέση της, στον καπνό, με τον οποίο μεγαλούργησαν τις προηγούμενες δεκαετίες χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά σε όλη τη χώρα, αλλά και οι συναφείς επιχειρήσεις.
Όραμα του Χρήστου Φουσέκη, εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας, είναι η αναβίωση συνολικότερα της καλλιέργειας, με νέες όμως, εμπορικές ποικιλίες, οι οποίες έχουν ζήτηση από την αγορά, τόσο ως επιτραπέζιες, όσο και για τη βιομηχανία (σοκολάτας). Από το 2018 ο Χρήστος Φουσέκης, με τον συνεταίρο του από την Ιταλία, από όπου πρόερχονται και τα φυτά, που δίνονται στους συνεργαζόμενους παραγωγούς, έχουν κάνει αρκετή δουλειά και το πλάνο τους υλοποιείται κατά ... γράμμα.
«Φέτος ήταν πρώτη χρονιά παραγωγής για αρκετές από τις εκτάσεις που έχουμε βάλει με φουντουκιές. Ως εταιρεία έχουμε κάποιες εκτάσεις δικές μας, αναπτύσσοντας ένα πρόγραμμα φύτευσης συνολικά 2.000 στρεμμάτων. Μάλιστα έχουμε κάνει και μια θυγατρική εταιρεία με την επωνυμία Φάρμα Φουντούκι και ενταχθήκαμε στον Αναπτυξιακό. Από τα 2.000 στρέμματα του πλάνου ανάπτυξής μας, ήδη είναι γεγονός και καλλιεργούμε τα 600 σε περιοχές της Μακεδονίας, Θράκης. Τα υπόλοιπα στρέμματα, θα τα βάλουμε κι αυτά στη βόρεια Ελλάδα», τονίζει ο κ. Φουσέκης.
Οι συνεργασίες με αγρότες, οι ποικιλίες και οι τιμές παραγωγού
Παράλληλα με τα 2.000 στρέμματα της εταιρείας, γίνονται συμβάσεις και συμφωνίες με άλλους παραγωγούς, κυρίως σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας (Μακεδονία, Θράκη). Έως σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Φουσέκη, οι συμφωνίες αυτές αφορούν γύρω στα 1.650 στρέμματα φουντουκιάς. Οι προωθούμενες ποικιλίες είναι τρεις και συγκεκριμένα, η Tonda di Giffoni, Tonda Romana και Fertil de Coutard. Με τις τρεις αυτές ποικιλίες έχουν γίνει φυτεύσεις τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα συνολικά 2.300 στρεμμάτων, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από νοτιότερες περιοχές.
«Πέρα από τις δικές μας εκτάσεις κάνουμε συμφωνίες με άλλους παραγωγούς, στους οποίους δίνουμε τα φυτά, αλλά και τεχνική υποστήριξη για την καλλιέργεια. Επίσης, 13ετή συμβόλαια απορρόφησης της παραγωγής, η οποία προωθείται μετά τη συλλογή της στην Ιταλία. Τα συγκεκριμένα φουντούκια κάνουν και για κατανάλωση ως καρπός, αλλά τα ζητάει πολύ και η βιομηχανία στην Ιταλία. Η Ιταλία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των φουντουκιών που χρειάζεται από την Τουρκία, η οποία έχει 3.000.000 στρέμματα με φουντουκιές, αλλά η παραγωγή της πέφτει διαρκώς, γιατί μιλάμε για πολύ παλιές φυτείες. Εκτός από την απορρόφηση, οι συμφωνίες που κάνουμε με τους παραγωγούς στην Ελλάδα, προβλέπουν τιμή ασφαλείας στα 2,20 ευρώ το κιλό. Φέτος, οι παραγωγοί πληρώθηκαν 4 ευρώ ανά κιλό αφού ήταν σε υψηλά επίπεδα η τιμή στην Ιταλία, που καθορίζει το παιχνίδι», αναφέρει.
Κόστη καλλιέργειας, αποδόσεις και συγκαλλιέργεια με τριφύλλια
Σύμφωνα με τον Φουσέκη, το κόστος παραγωγής κυμάνθηκε φέτος στη φουντουκιά γύρω στα 150 ευρώ το στρέμμα. Μέσα σε αυτό το κόστος υπολογίζονται η βασική λίπανση, που χρειάζεται το δέντρο, το κόστος κλαδεμάτων, αλλά και το νερό, δεδομένου πως το φυτό πρέπει να αρδεύεται από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο. «Παρά την ξηρασία που επικράτησε στην χώρα μας και όχι μόνον, δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα στα δέντρα μας και συμπεριφέρθηκαν πολύ καλά, δίνοντας και αποδόσεις, παραπάνω από αυτές που περιμέναμε. Η φουντουκιά ως δέντρο έχει καλές αποδόσεις και πάει καλά σε περιοχές με υψηλά ποσοστά υγρασίας», σημειώνει ο κ. Φουσέκης, ενώ εξηγεί πως ένα από τα πλεονεκτήματα του φουντουκιού είναι πως μετά τη συλλογή του, μπορεί να αποθηκευτεί για διάστημα ακόμα και 1 έτους, σε στεγαζόμενο χώρο. Ένα ακόμα πλεονέκτημα, είναι αυτό της συγκαλλιέργειας. «Στις δικές μας εκτάσεις, κάνουμε συγκαλλιέργεια με τριφύλλια, αφού έχουμε και τον αντίστοιχο εξοπλισμό, αλλά και τα μηχανήματα. Έτσι έχουμε και ένα πρόσθετο εισόδημα, μιας και οι αποδόσεις είναι καλές, ενώ εμπλουτίζεται και το έδαφος μέσω αυτής της πρακτικής», προσθέτει.
Σχέδια για μονάδα επεξεργασίας - μεταποίησης
Επόμενο βήμα, καταλήγει ο κ. Φουσέκης, αλλά πιο μακροπρόθεσμο, είναι η δημιουργία ιδιόκτητης μονάδας επεξεργασίας, αλλά και μεταποίησης φουντουκιού, ώστε να απορροφάται η εγχώρια παραγωγή και να καλύπτονται οι ανάγκες.