Η Κρίση του Μελιού: Παράγοντες και Επιπτώσεις της Μειωμένης Παραγωγής


 
Ποιοι είναι οι παράγοντες που οδήγησαν στη μείωσης της παραγωγής στο μέλι. Τι δείχνει επιστημονική έρευνα.

Που πήγε όλο το μέλι»; Αυτό είναι το ερώτημα που ταλαιπώρησε τους μελισσοκόμους σε όλες τις Πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, οι επιστήμονες λένε ότι έχουν κάποιες απαντήσεις ως προς το γιατί έχει μειωθεί η απόδοση του μελιού, επισημαίνοντας την περιβαλλοντική υποβάθμιση που επηρεάζει όλα τα είδη των μελισσών και γενικότερα των εντόμων.

Η ποσότητα του μελιού που παράγεται από τις αποικίες μελισσών στις ΗΠΑ έχει μειωθεί ανά αποικία, την τελευταία δεκαετία, κατά περίπου μία λίβρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, ακόμη και όταν ο αριθμός των αποικιών αυξήθηκε ελαφρώς.

Μείωση της παραγωγής μελιού σε όλες τις ΗΠΑ

«Πηγαίνεις σε συναντήσεις με μελισσοκόμους και ακούς συνέχεια ότι δεν παράγουν μέλι όπως παλιά», δήλωσε η Γκαμπριέλα Κουίνλαν, ερευνήτρια στο τμήμα εντομολογίας και στο κέντρο έρευνας επικονιαστών του Penn State. «Είναι κάτι που βλέπουμε σε όλες τις πολιτείες».

Μια νέα μελέτη, στην οποία αναφέρεται ο Guardian, με επικεφαλής την Quinlan, ανέλυσε τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποσότητα των λουλουδιών που φυτρώνουν σε διάφορες περιοχές, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα για την ποσότητα του μελιού που παράγουν οι μέλισσες μετά την αναζήτηση τροφής.

Οι μέλισσες χρειάζονται νέκταρ, γύρη και νερό, που συλλέγονται από το περιβάλλον, για να παράξουν μέλι.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι διάφοροι παράγοντες παρεμποδίζουν την ικανότητα των μελισσών να παράγουν μέλι, όπως η εκρηκτική αύξηση της χρήσης ζιζανιοκτόνων, η μετατροπή γης πλούσιας σε λουλούδια σε μονοκαλλιεργητικές εκτάσεις και η μείωση της παραγωγικότητας του εδάφους.

Η άνοδος της θερμοκρασίας



Ένας σημαντικός παράγοντας, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, στην παραγωγή μελιού είναι η αλλαγή του κλίματος, με την άνοδο της θερμοκρασίας, την αλλαγή των βροχοπτώσεων και τα ακραία καιρικά φαινόμενα να προκαλούν καταστροφές σε πολλούς μελισσοκόμους και τους γόνους τους.

«Εξαρτάται τόσο πολύ από τις καιρικές συνθήκες», δήλωσε η Christina Grozinger, συν-συγγραφέας της μελέτης και εντομολόγος του Penn State. «Δεν είναι μόνο ότι το περιβάλλον γίνεται πιο ζεστό και πιο υγρό, αλλά υπάρχουν και αυτά τα ακραία φαινόμενα που σημαίνουν ότι δεν ξέρεις τι καιρό θα έχεις».

Οι προειοδοποιήσεις των επιστημόνων

«Δεν μπορείς πραγματικά να το διαχειριστείς αυτό. Μπορούμε να διαχειριστούμε τη γη από την άποψη της μείωσης των φυτοφαρμάκων, αλλά μακροπρόθεσμα θα πρέπει να σκεφτούμε ποια φυτά μπορούμε να φυτέψουμε με αυτές τις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες».

Οι αποικίες των μελισσών έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες κατά τη διάρκεια των χειμώνων τα τελευταία χρόνια, με την απώλεια των ενδιαιτημάτων, την κλιματική κρίση, τα φυτοφάρμακα και τις ασθένειες.

Υπάρχει μια ευρύτερη κρίση μεταξύ των μελισσών και των εντόμων γενικότερα λόγω αυτών των παραγόντων για τις οποίες οι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι θα επηρεάσουν τις αποδόσεις τροφίμων και θα προκαλέσουν την παρακμή των οικοσυστημάτων αν δεν αντιμετωπιστούν επειγόντως.


Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال