Η Ιταλία παρήγαγε πάνω από το 1/4 του ελαιολάδου της Ευρώπης για το καλλιεργητικό έτος 2023/24


 

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ιταλία παρήγαγε πάνω από το 1/4 του ελαιολάδου της Ευρώπης για το καλλιεργητικό έτος 2023/24, λόγω των φτωχών συγκομιδών στην Ισπανία και την Ελλάδα. Η παραγωγή εκτιμάται ότι ανέρχεται στους 324.000 τόνους, με το 75% της παραγωγής της χώρας να πληροί τα υψηλά κριτήρια ποιότητας του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Η γόνιμη συγκομιδή αναπληρώνει και τα αποθέματα ελαιολάδου στη χώρα. Σύμφωνα με το Ιταλικό Υπουργείο Γεωργίας, η αποθήκευση ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου ξεπερνά πλέον τους 200.000 τόνους, πολύ περισσότερους από τους 96.000 τόνους που αναφέρθηκαν τον Οκτώβριο.

Συνολικά, τα ιταλικά αποθέματα όλων των ποιοτήτων ελαιολάδου έφτασαν τους 269.574 τόνους στα τέλη Ιανουαρίου, σημειώνοντας αύξηση 14% από τον Δεκέμβριο του 2023. Τα αποθέματα βιολογικού ελαιολάδου ανέρχονται σε 40.552 τόνους. Ωστόσο, τα αποθέματα ελαιολάδου παραμένουν 14,5% χαμηλότερα σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ενώ η παραγωγή ελαιολάδου έφτασε τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας το 2023/24, οι αποδόσεις διέφεραν πάρα πολύ μεταξύ των περιοχών. Οι υπερβολικές βροχοπτώσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι επαναλαμβανόμενοι καύσωνες, μείωσαν την παραγωγή σε μεγάλο μέρος της κεντρικής και βόρειας Ιταλίας, με τις νότιες περιοχές να τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα.

Στη βόρεια περιοχή της Λομβαρδίας, οι καλλιεργητές αντιμετώπισαν μερικές από τις πιο σκληρές κλιματικές συνθήκες. «Δεν είχαμε τίποτα να μαζέψουμε. Χάσαμε ολόκληρη την παραγωγή», αναφέρει ο Paul Willan, ιδιοκτήτης του Roveglio. «Επιπλέον, οι χαλαζοπτώσεις έφεραν μολύνσεις από το Pseudomonas savastanoi, το οποίο εξαπλώνεται σε ολόκληρη την περιοχή», πρόσθεσε.

Στη βορειοανατολική περιοχή του Βένετο, οι αποδόσεις ελαιολάδου αναφέρεται ότι είναι ελαφρώς καλύτερες από ό,τι αλλού στη βόρεια Ιταλία. «Είχαμε μια κανονική συγκομιδή φέτος και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την ποιότητα», είπε ο Johannes Pan, διευθυντής μάρκετινγκ της Paneolio. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η διαρκής ξηρασία που βιώνεται στην περιοχή σημαίνει ότι η παραγωγή ελαιολάδου «γίνεται όλο και πιο δύσκολη κάθε χρόνο. Η προσπάθεια που απαιτείται για την επίτευξη καλών αποτελεσμάτων γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη».

Στην αντίθετη πλευρά της βόρειας Ιταλίας, οι καλλιεργητές στη Λιγυρία, γνωστοί για τις ελιές Taggiasca, επλήγησαν επίσης για τις επιπτώσεις του συνεχιζόμενου ξηρού κλίματος. «Λόγω της ξηρασίας, η συγκομιδή της ελιάς ήταν καταστροφική όσον αφορά τον όγκο», ανέφερε ο Nicola Ferrarese, συνιδιοκτήτης της Tèra de Prie. «Χάρη σε κάποιες καθυστερημένες βροχοπτώσεις, ωστόσο, η ποιότητα είναι εξαιρετική.»

Άλλες σημαντικές περιοχές παραγωγής ελαιολάδου της κεντρικής Ιταλίας, όπως η Ούμπρια, η Τοσκάνη και το Λάτσιο, ανέφεραν μικτά αποτελέσματα.

«Η συγκομιδή δεν ήταν καλή για την ποιότητα και τους όγκους, οι οποίοι μειώθηκαν περίπου 40% σε σύγκριση με πέρυσι», ανέφερε ο Massimo Romiti, ιδιοκτήτης του παραγωγού της Ούμπρια La Madonnuccia. «Στις αρχές Οκτωβρίου, ξεκινήσαμε τη συγκομιδή ακολουθώντας τις διαδικασίες μας για να εξασφαλίσουμε την καλύτερη ποιότητα», πρόσθεσε. «Παρόλα αυτά, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που προέκυψε ήταν φτωχό σε αρώματα, οπότε αποφάσισα να σταματήσω τη συγκομιδή». Ο Romiti είπε ότι οι όγκοι της ελιάς επηρεάστηκαν αρνητικά από τη βροχή τον Μάιο, η οποία καθυστέρησε την ανθοφορία. «Μετά, άρχισε η ξηρασία και τελικά, με τη βροχή του Αυγούστου, εμφανίστηκε ο δάκος της ελιάς», είπε, προσθέτοντας ότι επενδύει τώρα σε μεγάλο βαθμό στη βιολογική παραγωγή και βελτιωμένες εργασίες κλαδέματος.

Καθώς οι μεγαλύτερες ποσότητες ιταλικού ελαιολάδου, με μεγάλη διαφορά, παράγονται στα νότια της χώρας, τα αποτελέσματα από αυτές τις περιοχές επηρεάζουν σημαντικά τα συνολικά εθνικά μεγέθη. Ωστόσο, ακόμη και στις νότιες περιοχές, οι παραγωγοί έπρεπε να αντιμετωπίσουν ορισμένα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο Giovanni Petrazzuoli, ένας παραγωγός που βρίσκεται στους λόφους του Caiazzo της Καμπανίας, αναφέρει ότι η υπερβολική βροχόπτωση κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας επηρέασε την επικονίαση.

«Ο όγκος παραγωγής αυτή τη σεζόν μειώθηκε κατά 30% λόγω της συνεχούς βροχόπτωσης εκείνη την περίοδο», είπε. «Παρατηρούμε όλο και περισσότερο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής». «Θα έχουμε και άλλες εποχές όπως η προηγούμενη, ή ακόμα χειρότερα, επομένως πρέπει να είμαστε ανθεκτικοί και να διαχειριζόμαστε τους ελαιοκάρπους μας με καινοτόμους τρόπους», πρόσθεσε ο Petrazzuoli.

Στη Σικελία, μερικές περιοχές του νησιού αναφέρουν συγκομιδή χαμηλότερη από την αναμενόμενη.

«Οι πρώτες ενδείξεις μας λένε ότι η συνολική παραγωγή ελαιολάδου της Σικελίας θα είναι 5 έως 20% χαμηλότερη», είπε ο Salvatore Bono, συνιδιοκτήτης της Bonolio. «Οι όγκοι μας θα είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι, καθώς περιμέναμε μια τέτοια καθοδική στροφή και προχωρήσαμε σε ορισμένες στρατηγικές εξαγορές για να βελτιώσουμε τις πηγές ελαιολάδου μας».

Οι ντόπιοι αγρότες προειδοποίησαν για χαμηλότερες ποσότητες στο Agrigento της Σικελίας, ενώ ανέφεραν αποδόσεις υψηλής ποιότητας.

«Η συγκομιδή της ελιάς ήταν πιο επίπονη και προκλητική από ό,τι συνήθως», είπε η Silvia Di Vincenzo, συνιδιοκτήτρια της Mandranova. «Σε μια πολύ ζεστή χρονιά, ήταν κρίσιμη η άρδευση. Η ωρίμανση του καρπού ήταν πιο αργή και άνιση μεταξύ των ποικιλιών. Ωστόσο, τα καταφέραμε».

«Η ποιότητα των προϊόντων είναι καλή, γεγονός που οφείλεται στο γεγονός ότι παρακολουθούσαμε τα ελαιόδεντρα μας καθημερινά, επιτρέποντάς μας να επιτύχουμε υψηλό επίπεδο ποιότητας», πρόσθεσε. «Οι όγκοι είναι κάτω από το μέσο όρο.»

Η Απουλία είναι συνήθως υπεύθυνη για το 50 έως 60% της εθνικής παραγωγής στην ηπειρωτική χώρα, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής ελαιολάδου της Ιταλίας. Οι παραγωγοί της Απουλίας ανέφεραν κυρίως καλή σοδειά.

«Ήταν μια τρελή συγκομιδή», λέει η Lucia Di Molfetta, συνιδιοκτήτρια του Di Molfetta Pantaleo στο Bisceglie, μια από τις πιο παραγωγικές περιοχές στην Απουλία. «Τελειώσαμε πρόσφατα την παραγωγή την περασμένη εβδομάδα, αλλά η τιμή αγοράς των ελιών φέτος ήταν σημαντική». Προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές του ελαιολάδου μείωσαν το περιθώριο μεταξύ παραγωγών υψηλής και χαμηλής ποιότητας, παροτρύνοντας ορισμένους να εξοικονομήσουν κόστος παραγωγής, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα τις υψηλές τιμές για το παρθένο ελαιόλαδο και το λαμπάντε.

με πληροφορίες elaiaskarpos.gr

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال