Κλάδεμα ελιάς: έτσι σχηματίζονται οι ουλές ,Η αντίδραση του φυτού στο κόψιμο κλαδιών ή μικρών κλαδιών


 

Του 

Όταν με τα κλαδευτικά μας εργαλεία πάμε στο κόψτε ένα μέρος του φυτού της ελιάς, α ramo ή βραγχίο υχθύος, προκαλεί α πληγή. Το φυτό τότε αντιδρά αμέσως κλείνοντας τα ξυλώδη αγγεία, έτσι ώστε τα υγρά, όπως το νερό και ο χυμός, που μεταφέρονται μέσω του ξυλώματος και του φλοιού, να μην διαφεύγουν. Στη συνέχεια, στο τμήμα ακριβώς κάτω από το κόψιμο, το φυτό ενεργοποιεί τους μεριστωματικούς ιστούς, που δημιουργούν ένα προστατευτικό φράγμα μεταξύ του φυτού και του εξωτερικού περιβάλλοντος, ώστε να μην εισχωρούν ζωικά ή φυτικά παράσιτα ή ρύποι που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα.

μεριστωματικοί ιστοί αποτελούνται από αδιαφοροποίητα κύτταρα, τα οποία πολλαπλασιάζονται γρήγορα, καλύπτοντας το κομμένο τμήμα και, αν η τομή έχει περιορισμένες διαστάσεις, γεμίζουν με suberin, ουσία που σκληραίνει και δημιουργεί α θεραπευτικός κάλος. Τα αδιαφοροποίητα κύτταρα είναι δομές που δεν έχουν ακόμη καθορισμένη εξειδίκευση και είναι σε θέση να τροποποιούν και να προσαρμόζονται σύμφωνα με τα χημικά και περιβαλλοντικά σήματα που λαμβάνουν.

Αν οι περικοπές έχουν διαμέτρους ότι υπερβαίνει τα 8/10 εκατοστά, ο σχηματισμός του θεραπευτικού τύλου γίνεται πιο περίπλοκος, καθώς δεν θα έχουμε πλέον σχηματισμό φελλού πληγής, αλλά θα έχουμε ο σχηματισμός τυλιγμένου ξύλου. Σε αυτή την περίπτωση τα αδιαφοροποίητα κύτταρα θα πολλαπλασιαστούν σημαντικά στις άκρες της κοπής, δημιουργώντας μια αύξηση στον όγκο των ιστών, με πολύ ανυψωμένα άκρα ή περιθώρια, και τα κύτταρα δεν θα γεμίσουν με φελλό αλλά με λιγνίνη.

Για να σχηματίσει γρήγορα θεραπευτικούς κάλους, το φυτό χρειάζεται φωτοσύνθεση χλωροφύλλης για να λάβει χώρα και ο χυμός να τροφοδοτήσει τα κύτταρα, τα οποία πρέπει να πολλαπλασιαστούν και να παράγουν υποβερίνη ή λιγνίνη. Το κλάδεμα που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της βλαστικής ανάπαυσης θα ξεκινήσει την επούλωση των πληγών αργά, θα πρέπει να καταφύγει, εάν είναι απαραίτητο, σε αποθεματικές ουσίες, αλλά θα είναι πιο γρήγορο όταν το φυτό ξαναρχίσει τη δραστηριότητά του.

Είναι δυνατό να βοηθήσετε το φυτό να διευκολύνει την ταχεία επούλωση των πληγών με τη χρήση ενισχυτικών. Σε τομές με μεγάλες διαμέτρους είναι επίσης δυνατή η χρήση συγκεκριμένων μαστίχων.

Πηγή olivonews.it

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال