Στροφή από το βαμβάκι και το καλαμπόκι στην καλλιέργεια οπωροκηπευτικών ζητούν οι Ολλανδοί για την Θεσσαλία. Η καλλιέργεια λαχανικών και φρούτων προσφέρεται για την περιοχή, υποστηρίζουν.
Συγκεκριμένα στην μελέτη (MasterPlan), που εκπόνησε η ολλανδική εταιρεία HVA, προτείνεται μια συντονισμένη αλλαγή καλλιεργειών, από χαμηλής αξίας και υψηλών απαιτήσεων σε νερό (βαμβάκι και καλαμπόκι) σε καλλιέργειες κηπευτικών και φρούτων, που απαιτούν λιγότερο νερό και έκταση, ενώ παράλληλα έχουν υψηλότερη αξία παράγοντας μεγαλύτερο εισόδημα για τους παραγωγούς.
Και προσθέτουν ότι ήδη πολλοί αγρότες στη Θεσσαλία έχουν στραφεί στην παραγωγή κηπευτικών, ενώ δίνουν παράδειγμα την καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας, που αποδεικνύεται αποτελεσματική στη διαχείριση μεγάλων όγκων συγκομιδής σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι παραγωγοί κηπευτικών στην Θεσσαλία θα πρέπει να επικεντρώνονται στην πώληση των προϊόντων τους αξιοποιώντας τον αυτοκινητόδρομο Ε75, ο οποίος παρέχει μια εξαιρετική διαδρομή μεταφοράς για την αποτελεσματική παράδοση φρέσκων προϊόντων στις αγορές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Περιοχές που ενδείκνυται η καλλιέργεια κηπευτικών δυτικά του Ε75 και στις νότιες περιοχές της Λάρισας, λόγω του μικρότερου κινδύνου πλημμύρας.
Οι καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε εργατικά χέρια. Απαιτείται πρόσληψη εργαζομένων εκτός της περιοχής. Μια λύση θα είναι - σύμφωνα με τους Ολλανδούς - η πρόσληψη εποχικών μεταναστών από την Ανατολική Ευρώπη, ιδίως την Ουκρανία. Για αυτό θα πρέπει στην περιοχή άμεσα να κατασκευαστούν σπίτια, σχολεία και κέντρα υγείας για τους εργάτες γης.
Ειδικότερα η παραγωγή θερμοκηπιακής ντομάτας είναι μια καλή λύση. Περίπου 1.500 στρέμματα καλλιέργειας θερμοκηπίων υπάρχουν σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Μαγνησία. Αυτό δείχνει μια υστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα που καλλιεργούνται περίπου 60.000 στρέμματα. Όπως τονίζουν οι Ολλανδοί, η περιοχή της Θεσσαλίας θα μπορούσε δυνητικά να δεκαπλασιάσει την παραγωγή τομάτας χωρίς να αυξήσει το αποτύπωμά της σε νερό.
Η αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας εκτός εποχής κηπευτικών είναι σημαντική για την κάλυψη των αναγκών της εγχώριας αγοράς αλλά και των εξαγωγών. Ειδικά στην παραγωγή εκτός εποχής, η σύγχρονη τεχνολογία είναι ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση του ενεργειακού κόστους.
Επίσης η δενδροκομία (φρούτα και ξηροί καρποί) αποτελούν μια καλή προοπτική καλλιέργειας στην Θεσσαλία.
Τα φρούτα και οι ξηροί καρποί αποτελούν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, δίνουν εισόδημα στον παραγωγό αλλά και τα δέντρα χρησιμεύουν ως φυσική ασπίδα κατά της διάβρωσης του εδάφους, ενισχύουν τη συνολική ποιότητα τοπίου και συμβάλλουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
Επίσης τα δέντρα παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις πλημμύρες. Θα πρέπει όμως να ενισχυθούν οι παραγωγοί που θα κάνουν νέες φυτεύσεις μέχρι να γίνουν παραγωγικά τα δέντρα τους.
Πηγή www.agrotypos.gr