Γεωργία ακριβείας :Ο 26χρονος που καλλιεργεί σιτηρά και βιομηχανική ντομάτα με drone και αυτόνομο τρακτέρ στo Δομοκό


Για να αλλάξουν τα πράγματα σε έναν τομέα, χρειάζεται κάποιος να βγει μπροστά, να πάρει το ρίσκο και να καινοτομήσει δίχως να γνωρίζει τα αποτελέσματα και τα οφέλη. Μια τέτοια περίπτωση πρωτοπόρου στον αγροτικό τομέα είναι ο 26χρονος αγρότης Αποστόλης Αποστολόπουλος από την Ομβριακή Δομοκού.

Ο Αποστόλης χρησιμοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες, όπως drone και αυτόνομο τρακτέρ με τα παρελκόμενά του, για να καλλιεργήσει σιτηρά και βιομηχανική ντομάτα. Επίσης, δημιούργησε και διαχειρίζεται μία ομάδα παραγωγών, τα μέλη της οποίας θέλουν να καλλιεργήσουν την ιδέα της συνεργασίας. Μέσω αυτής, ανταλλάσσουν εργαλεία και μηχανήματα, μειώνοντας το κόστος αγοράς, ενώ επίσης προωθούν και τα προϊόντα τους.

«Είμαι τρίτης γενιάς αγρότης, μετά τον πατέρα μου και τον παππού μου, και ασχολούμαι από μικρό παιδί με τον αγροτικό τομέα. Αφού σπούδασα στην Ορεστιάδα στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ανέλαβα αποκλειστικά την αγροτική εκμετάλλευση.

Στόχος μου ήταν μέσω των σπουδών μου να εξελιχθώ, να αποκτήσω γνώσεις και να εφαρμόσω ένα πιο σύγχρονο και επιχειρηματικό πλάνο, αλλά και πιο καθετοποιημένο. Για να μπορέσω να το πετύχω αυτό, συνεχίζω ακόμη και σήμερα τις σπουδές μου, καθώς είμαι φοιτητής στο ΙΙΕΚ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στην ειδικότητα διαχειριστής γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Αποστόλης.

Διαφοροποίηση καλλιεργειών και αύξηση στρεμμάτων

Ακολουθώντας το επιχειρηματικό του πλάνο, αρχικά διαφοροποίησε τις καλλιέργειες που είχε από τον πατέρα του, κατάφερε να αυξήσει κατά πολύ τα στρέμματά του και επένδυσε σε νέες τεχνολογίες.

«Ο πατέρας μου καλλιεργούσε 350 στρέμματα σιτηρά, τα οποία έδινε σε εμπόρους, και ηλίανθο για βιοντίζελ. Εγώ συνέχισα με τα σιτηρά, τα οποία όμως τα καλλιεργώ για σποροπαραγωγή. Προωθούμε, δηλαδή, τον σπόρο μέσω της ομάδας παραγωγών για σπορά.

Επίσης, έβαλα βιομηχανική ντομάτα, η οποία αν και έχει αρκετά έξοδα έχει και αρκετά έσοδα, ενώ για την προώθησή της συνεργάζομαι με την εταιρεία Δ. Νομικός. Επενδύοντας σε πιο κερδοφόρες καλλιέργειες, κατάφερα να αυξήσω κατά πολύ τα στρέμματά μου, φτάνοντας σήμερα στα 1.100», τονίζει ο ίδιος.

Ο Αποστόλης δημιούργησε μία ομάδα παραγωγών, και μέσω αυτής, ανταλλάσσουν εργαλεία και μηχανήματα, μειώνοντας το κόστος αγοράς, ενώ προωθούν και τα προϊόντα τους

Επένδυση σε νέες τεχνολογίες

Οι σπουδές, σε συνδυασμό με το ανήσυχο πνεύμα και την όρεξη της ηλικίας, τον οδήγησαν στην απόφαση να επενδύσει στις νέες τεχνολογίες και στη γεωργία ακριβείας. Όπως επισημαίνει, «αναζητούσα στο διαδίκτυο τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούν οι αγρότες σε άλλες χώρες, όπως στην Ολλανδία, και έβλεπα ότι χρησιμοποιούσαν προηγμένα μηχανήματα, έχοντας ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα καλλιέργειας.


Παρόλο, λοιπόν, που δεν είχα δει τη χρήση τέτοιων συστημάτων στην Ελλάδα, ούτε γνώριζα τα αποτελέσματά τους, αποφάσισα να επενδύσω σε αυτά. Σήμερα, ψεκάζω τα χωράφια μου αποκλειστικά με drone. Μέσω της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και χάρη στη βοήθεια ενός καθηγητή, βρήκα τις σωστές δοσολογίες νερού και φαρμάκου, κάνοντας δοκιμές στα χωράφια μου. Επίσης, χρησιμοποιώ αυτόνομο τρακτέρ, το οποίο κινείται με GPS στο χωράφι χωρίς να το οδηγώ. Έχοντας χαρτογραφήσει το χωράφι μου, έτσι ώστε τα στοιχεία να είναι στο σύστημα, ρυθμίζω το παρελκόμενο ανάλογα με τη δουλειά που χρειάζεται να γίνει. Με το συγκεκριμένο τρακτέρ έχω καταφέρει, για παράδειγμα, να μην έχω επικαλύψεις στο λίπασμα, καθώς το τρακτέρ δεν θα περάσει από το ίδιο σημείο, αλλά δεν θα αφήσει και κανένα σημείο ακάλυπτο».

Όσον αφορά το κόστος της επένδυσης, ο Αποστόλης εξηγεί ότι «είναι αρκετά μεγάλο. Ένα μέρος της επένδυσης είναι από ιδία κεφάλαια, ενώ κάποια από τα μηχανήματα που χρησιμοποιώ τα έχω προμηθευτεί μέσα από το Σχέδιο Βελτίωσης ως νέος γεωργός.

Παρά, όμως, το μεγάλο κόστος της επένδυσης, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αυξάνεται η παραγωγή και μειώνεται το κόστος της, ενώ, παράλληλα, η δουλειά του αγρότη γίνεται πιο εύκολη, με πιο γρήγορο τρόπο και πιο στοχευμένα», τονίζει. Σχετικά με τις τεχνολογίες, ο ίδιος αναφέρει ότι «όλες οι νέες τεχνολογίες με ενδιαφέρουν. Ό,τι έχει να κάνει με πειραματικό με ενδιαφέρει, γιατί δεν είχαν δει από κάποιον τα αποτελέσματα. Τα δοκίμασα μόνος μου, οπότε είμαι ανοιχτός σε όλες τις νέες τεχνολογίες».

Δημιουργία ομάδας παραγωγών

Εκτός από τα παραπάνω, πριν από λίγο καιρό, ο Αποστόλης αποφάσισε να δημιουργήσει μία ομάδα παραγωγών, μέσω της οποίας προμηθεύουν σε άλλους παραγωγούς σπόρους σποράς από τα σιτηρά που καλλιεργούν.

«Πιστοποιούμε μέσω της ομάδας τον σπόρο και τον πουλάμε σε αγρότες, αλλά και για ιδία χρήση. Επίσης, κάθε μέλος στην ομάδα διαθέτει διαφορετικά μηχανήματα και με αυτόν τον τρόπο είμαστε σε θέση να τα ανταλλάσσουμε, μειώνοντας το κόστος επένδυσης. Εκτός των άλλων, στόχος μας είναι να καλλιεργήσουμε το αίσθημα της συνεργασίας, καθώς τα οφέλη για τους αγρότες είναι πολλά».

Πηγή ypaithros.gr
Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال