Οι 6 Καίριες Υποχρεώσεις των Γεωργών για Νόμιμη Χρήση Γεωργικών Φαρμάκων


 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και φέτος το πρόγραμμα ελέγχου υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, με αριθμό δειγμάτων σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Το πρόγραμμα καταρτίζεται κάθε χρόνο από το ΥΠΑΑΤ με βάση διάφορα κριτήρια, όπως την καλλιεργούμενη έκταση ανά καλλιέργεια, τον πιθανό όγκο εισαγωγών αγροτικών προϊόντων φυτικής προέλευσης, τα αποτελέσματα των ελέγχων των προηγουμένων ετών, τα διατροφικά χαρακτηριστικά της ελληνικής δίαιτας κλπ.

Στο πρόγραμμα ελέγχονται προϊόντα φυτικής προέλευσης εγχώριας παραγωγής ή εισαγόμενα, όπως παρακάτω: εσπεριδοειδή, ακρόδρυα, μηλοειδή, πυρηνόκαρπα, μούρα και μικροί καρποί, καρποί με βρώσιμο φλοιό, καρποί με μη βρώσιμο φλοιό, ριζωματώδη και κονδυλώδη λαχανικά, βολβώδη λαχανικά, καρποφόρα λαχανικά, σταυρανθή λαχανικά, φυλλώδη λαχανικά, ψυχανθή, όσπρια, ελαιούχοι σπόροι και καρποί, δημητριακά, λαχανικά με στέλεχος, μπαχαρικά και μανιτάρια.

Οι πιθανότητες λήψης δειγμάτων δεν είναι αμελητέες. Επισημαίνεται ότι ο αριθμός δειγμάτων που εξετάζονται ανά 100.000 κατοίκους στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλότερος από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ε.Ε.

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Δράμας με ανακοίνωσή της υπενθυμίζει στους καλλιεργητές ορισμένες βασικές υποχρεώσεις τους σε σχέση με τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων:

Α) Οι χρήστες γεωργικών φαρμάκων είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν πάντοτε τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα (κατάλληλη δόση, κατάλληλη διάλυση, μέσα ατομικής προστασίας, εγκεκριμένες καλλιέργειες, ημέρες πριν τη συγκομιδή). Απαγορεύεται η καύση ή ανεξέλεγκτη απόρριψη στο περιβάλλον των κενών συσκευασιών (άρθ. 42, παρ. 1) (α σχετικό).

Β) Απαγορεύεται η χρήση σκευασμάτων για τα οποία δεν έχει χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας (άρθ. 9, άρθ. 10) (α σχετικό). Σε κάθε περίπτωση οι καλλιεργητές να είναι σε επικοινωνία με τους γεωπόνους τους, ιδίως όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν γ. φάρμακα που είχαν στην αποθήκη τους, για να ενημερώνονται για τυχόν ανακλήσεις γεωργικών φαρμάκων ώστε να αποφεύγεται το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων από την χρήση τους λόγω άγνοιας.

Γ) Ο επαγγελματίας χρήστης προμηθεύεται και χρησιμοποιεί γεωργικά φάρμακα μόνον εφόσον εκδοθεί συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων (άρθ. 45) (α σχετικό).

Δ) Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίδεται στην τήρηση των ελαχίστων ημερών από την εφαρμογή έως τη συγκομιδή. Σε περιπτώσεις πολλαπλών μιγμάτων γεωργικών φαρμάκων μεταξύ τους ή με λιπάσματα, να είναι υποψιασμένοι ότι μπορεί να επηρεαστεί η υπολειμματικότητα.

Ε) Οι επαγγελματίες χρήστες οφείλουν να τηρούν ημερολόγιο καταγραφών εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων, το οποίο διατηρούν επί τρία έτη (άρθ. 67) (β σχετικό).

Στ) Οι επαγγελματίες χρήστες οφείλουν να ενημερώνουν τους μελισσοκόμους, κτηνοτρόφους κλπ. οι οποίοι ενδέχεται να εκτεθούν σε μετακινούμενο ψεκαστικό νέφος από τον ψεκασμό τού γεωργικού φαρμάκου, με έγγραφη πινακίδα που τοποθετείται επιτόπου.

Υπόδειγμα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα τού ΥΠ.Α.Α.Τ

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/elenxoi/Entypo_Enimerosis_Psekasmou.pdf

Σε περιπτώσεις υπέρβασης τού ανώτατου επιτρεπτού ορίου υπολειμμάτων στοιχειοθετείται μη ορθή χρήση γεωργικού φαρμάκου για την οποία προβλέπονται πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4036/2012 (α σχετικό).

Οι υπεύθυνοι επιστήμονες των καταστημάτων εμπορίας γεωργικών φαρμάκων κατά τη συνταγογράφηση γεωργικών φαρμάκων προς τους καλλιεργητές, να επισημαίνουν σε κάθε περίπτωση και κατ’ επανάληψιν την ορθή χρήση τους και την ορθή αποκομιδή των κενών συσκευασιών.

με πληροφορίες  fresher.gr

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال