Τη διαβεβαίωση στους αγρότες της Κρήτης ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο θα εφαρμοσθεί και στο νησί τους, με βάση την αρχή της αναλογικότητας του κάθε νησιού, έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου.
Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, το μέτρο θα κατευθυνθεί προς εκείνους που όντως το έχουν ανάγκη, χωρίς να διασαλευθεί η δημοσιονομική πειθαρχία σε καμία περίπτωση. Όπως τόνισε ο ίδιος, «αναζητούμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη νησιωτική επιχειρηματικότητα, που θα βασίζονται στην Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Είναι μια συζήτηση που γίνεται, είναι μια διαπραγμάτευση που ξεκίνησε. Θα σας ενημερώνω τακτικά γύρω από αυτό το θέμα. Ο διάλογος που ξεκινήσαμε στην Αθήνα θα συνεχιστεί με όλα τα νησιά, με στόχο να έχουμε πάντα το βέλτιστο αποτέλεσμα».
Όπως σημειώνεται από το ΥΠΑΑΤ, σε κυβερνητικό επίπεδο έχει αποφασισθεί τροποποίηση της ΚΥΑ του 2023 για να μετέχει και η Κρήτη στο Μεταφορικό Ισοδύναμο. «Η Κρήτη θα έχει κατανομή 25% του συνολικού προϋπολογισμού του ισοδύναμου.
Αυτό σημαίνει ότι για το 2023, από τα 8 εκατ., θα ανέβει στα 10 εκατ. ευρώ». Σε ό,τι αφορά το ποσοστό του αντισταθμίσματος, σημειώνει το υπουργείο, από το 20% θα ανέλθει στο 40%, ώστε οι επιχειρήσεις της Κρήτης να αντιμετωπίζονται όπως οι επιχειρήσεις μεγάλων νησιών (π.χ. Ρόδος, Λέσβος, Κως κ.λπ.).
Οι έλεγχοι, πλέον, θα γίνονται από 2.000 ευρώ και πάνω και θα πραγματοποιείται διασταύρωση μέσω myAADE, ώστε οι φορτωτικές να αντιστοιχούν σε υπαρκτά τιμολόγια αγοράς των μεταφερόμενων πρώτων υλών ή προϊόντων.