Δυναμικά και με καλά αποτελέσματα μπαίνουν οι νέοι στην καλλιέργεια σπαραγγιού


 

Γιάννης Σάρρος - ypaithros.gr

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο η συλλογή των σπαραγγιών, κυρίως από τις πρωιμότερες περιοχές της χώρας. Προς το παρόν, ο καιρός ευνοεί τη διαδικασία της συλλογής και οι αποδόσεις δείχνουν να κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η παραγωγή των σπαραγγιών αποτελεί το προοίμιο της συλλογής των αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας. Πρόκειται για μια πολυετή καλλιέργεια με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία αντιστοιχούν τόσο σε συγκριτικά πλεονεκτήματα, όσο και σε μειονεκτήματα. Ανάλογα με την οργάνωση στον τομέα της παραγωγής, της τυποποίησης και της εμπορίας, οι παραγωγοί έχουν και τα ανάλογα αποτελέσματα.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι τα σπαράγγια είναι ένα καθαρά εξαγώγιμο προϊόν, κυρίως προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπου η ζήτησή του έχει ανοδική πορεία. Επειδή, όμως, αφορά καθαρά μία καλλιέργεια έντασης εργασίας, η έλλειψη εργατών γης απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό των σπαραγγοπαραγωγών, οι οποίοι δεν μπορούν να προγραμματίσουν την παραγωγή τους για το επόμενο διάστημα.

Προβληματίζει τους Εβρίτες η έλλειψη εργατικών χεριών

Στη Νέα Βύσσα Έβρου, η συλλογή του σπαραγγιού ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες. Ο Γιάννης Μαργαριτίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Νέας Βύσσας κάνει λόγο για μια καλή παραγωγή για όσους πρόσεξαν την καλλιέργεια, αλλά και για μειωμένες αποδόσεις για εκείνους που δεν της πρόσφεραν την αντίστοιχη περιποίηση.

«Μια καλή παραγωγή για την περιοχή μας ξεπερνά τα 800 κιλά το στρέμμα, έχουμε όμως περιπτώσεις που οι αποδόσεις κυμαίνονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, κάτι το οποίο επιδρά αρνητικά στους παραγωγούς των σπαραγγιών», σημειώνει.

Για τον ίδιο, το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στη συλλογή του προϊόντος, λόγω της απουσίας εργατικών χεριών. «Προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας από τις γειτονικές χώρες, όπως είναι η Βουλγαρία, χωρίς όμως σημαντικά αποτελέσματα. Οι συνθήκες εργασίας στο χωράφι είναι δύσκολες και για τον λόγο αυτόν οι εργάτες γης δεν επιλέγουν τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, με αποτέλεσμα πολλές φορές να βρισκόμαστε εκτός προγραμματισμού».

Τέλος, αναφερόμενος στα οικονομικά δεδομένα της καλλιέργειας, ο κ. Μαργαριτίδης κάνει λόγο για τιμές προϊόντος που κυμαίνονται μεσοσταθμικά στο 1,2 ευρώ το κιλό.

Δυναμική η παρουσία των συλλογικών σχημάτων στην Αριδαία

Πάνω από 5.000 στρέμματα καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή της Αλμωπίας, όπου έχουμε την παρουσία τεσσάρων συνεργατικών σχημάτων. Συζητήσαμε με τον Χρήστο Τρύπκο, διευθυντή της Ομάδας Παραγωγών «Συνεργασία Παραγωγών Αλμωπίας», για την προοπτική του προϊόντος στις αγορές, αλλά και τις δραστηριότητες της οργάνωσης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο συνεταιρισμός του διαχειρίζεται περίπου 700 στρέμματα από 61 μέλη, κάνοντας λόγο για μια καλή χρονιά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στην παραγωγή. «Οι αποδόσεις μας κυμαίνονται από 600 έως 900 κιλά το στρέμμα. Το ενδιαφέρον τον παραγωγών και ιδιαίτερα των νέων είναι σημαντικό, με τάσεις αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων», υποστήριξε, συμπληρώνοντας ότι, την περσινή περίοδο, η εκκαθάριση έφτασε στα 3 ευρώ το κιλό σε τιμή παραγωγού. «Το προϊόν που παράγουμε βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στις αγορές τεσσάρων χωρών της Δυτικής Ευρώπης: Της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ελβετίας».

Ο ίδιος στάθηκε, επίσης, στην προσπάθεια της Συνεργασίας να καλύψει «όλη την αλυσίδα αξίας, από το χωράφι, μέχρι την τυποποίηση και τη συσκευασία, όπως επίσης και την εμπορία του προϊόντος, απευθείας στις αγορές, χωρίς τους μεσάζοντες. Για τον λόγο αυτόν και οι παραγωγοί απολαμβάνουν καλύτερες τιμές από της Ομάδα μας».

Επιπλέον, ο κ. Τρύπκος επεσήμανε και εκείνος με τη σειρά του ότι πρόκειται για μια καλλιέργεια έντασης εργασίας, εξού και απαιτούνται εργατικά χέρια. «Ο κάθε εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να συλλέξει δύο έως τρία στρέμματα την ημέρα. Στην Ομάδα μας, έχουμε και παραγωγούς με 35 έως 50 στρέμματα, που στην περίπτωσή τους ο αριθμός των εργατών γης θα πρέπει να είναι μεγάλος για να μπορεί να καλύψει τις εργασίες», τόνισε.

Κλείνοντας, ο ίδιος έκανε ειδική μνεία στη «Συνεργασία Παραγωγών Αλμωπίας», λέγοντας ότι πρόκειται για ένα νέο σχετικά σχήμα, με περίπου έξι χρόνια παρουσίας στην περιοχή και τζίρο που ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια τον χρόνο.

Σταθερή και χωρίς προβλήματα η καλλιέργεια στην Πέλλα

Ένθερμος υποστηρικτής της καλλιέργειας δηλώνει ο Νίκος Θωμαΐδης, παραγωγός και έμπορος σπαραγγιού από τους Γαλατάδες Πέλλας. Ο ίδιος εκτιμά ότι η μονοκαλλιέργεια της ροδακινιάς στην περιοχή του ενέχει σημαντικούς κινδύνους και το σπαράγγι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη στήριξη του εισοδήματος.

«Είναι μια καλλιέργεια που δεν επηρεάζεται σημαντικά από τις καιρικές συνθήκες, όπως συμβαίνει με τα ροδάκινα, διότι δεν κινδυνεύει από τον παγετό και το χαλάζι. Τα σπαράγγια μπορούν να συλλεχθούν σε μία περίοδο που οι καλλιεργητικές δραστηριότητες βρίσκονται σε ύφεση και τα εργατικά χέρια μπορούν να βρεθούν ευκολότερα, εφόσον γίνει ένας σωστός προγραμματισμός. Με λίγα στρέμματα, μια οικογένεια μπορεί να έχει ένα καλό εισόδημα, ενώ η παραγωγή δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε εισροές», περιγράφει ο κ. Θωμαΐδης.

Όπως υποστηρίζει, τέλος, σημαντικός αριθμός νέων της περιοχής του έχει στραφεί προς αυτή την καλλιέργεια λόγω της αυξημένης ζήτησης από τις αγορές του εξωτερικού.

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال