Ανομβρία: Σε «τεντωμένο» σχοινί οι καλλιέργειες σε Μεσαρά, Ιεράπετρα και Σητεία


Στο “κόκκινο” βρίσκονται οι αγροτικές περιοχές της Κρήτης λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας των τελευταίων κυρίως δύο ετών. Οι γεωργικές καλλιέργειες σε Μεσαρά, Άγιο Νικόλαο, Σητεία και Ιεράπετρα “στενάζουν”, καθώς σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία οι άνυδροι χειμώνες έχουν κάνει κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία τους στα ποσοστά διαθέσιμου αρδευόμενου νερού, τα οποία δεν ξεπερνούν το 20% σε επίμαχες αγροτικές εκτάσεις του νησιού όπως η νότια Κρήτη, η οποία λόγω των εκατοντάδων ελαιώνων αλλά και των μεγάλων εκτάσεων με θερμοκήπια έχουν αυξημένες ανάγκες. 

Άρδευση: Έως και 70% μειωμένα τα αποθέματα νερού στην Κρήτη

Σύμφωνα με τον κ. Νεκτάριο Κουργιαλά, Υπεύθυνο Εργαστηρίου Υδατικών Πόρων–Αρδεύσεων & Περιβ/κής Γεωπληροφορικής του «ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ» , ο οποίος μίλησε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της Τηλεόρασης CRETA χαρακτηριστικά στη Σητεία και συγκριτικά με πέρυσι η μείωση των βροχοπτώσεων και επομένως των υδατικών αποθεμάτων αγγίζει το 70%, με τους Φορείς να κρούουν καμπανάκι για την διαχείριση των αποθεμάτων νερού εν όψει θερινής περιόδου και τα έκτακτα μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν.

Λειψυδρία: Επέκταση της αρδευτικής περιόδου

Ενδεικτικό της ανομβρίας που επικρατεί στα εδάφη της Κρητικής Γης είναι η επέκταση της αρδευτικής περιόδου με τους παραγωγούς να έχουν ήδη ξεκινήσει να ποτίζουν και να συνεχίζουν μέχρι και το τέλος του Νοέμβρη , πράγμα οξύμωρο και εξαιρετικά μη ελπιδοφόρο για την ποιότητα των καλλιεργειών του νησιού που ήδη στερούνται του απαραίτητου νερού που έχουν ανάγκη.

Σήμερα τα πρώτα αρδευτικά δελτία από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Η άρδευση όπως είναι γνωστό αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή νερού στην Κρήτη, κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά κρίσιμο την δεδομένη στιγμή οι όποιες κινήσεις αποφασιστούν να είναι απόλυτα στρατηγικές και στοχευμένες. Τα πρώτα αρδευτικά δελτία για φέτος θα εκδοθούν σήμερα από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης προς ενημέρωση των αγροτών για τις σωστές ποσότητες του νερού που θα πρέπει να τοποθετούνται σε εβδομαδιαία βάση ανάλογα με τον τύπο και την ηλικία της εκάστοτε καλλιέργειας ώστε να γίνεται οριοθετημένη άρδευση.

Η σημασία των προηγμένων αρδευτικών μεθόδων στην εξοικονόμηση του νερού

Όπως εύστοχα επισημαίνει ο κ. Κουργιαλάς είναι κομβικής σημασίας οι αγρότες αλλά και όσοι ασχολούνται ενεργά με τις αγροτικές εργασίες να ενημερωθούν κατάλληλα και να εκπαιδευτούν με τέτοιο τρόπο ώστε να χρησιμοποιούν τα σωστά αρδευτικά μοντέλα, εξοικονομώντας ενέργεια και παράλληλα χωρίς να στερούνται του επιθυμητού αποτελέσματος στα δέντρα και τον καρπό τους. Για παράδειγμα όπως αναφέρει ο ίδιος: «Η υδρολίπανση είναι μία καλή μέθοδος μέσω της οποίας οι αγρότες μπορούν λιπαίνουν τα δέντρα τους, χρησιμοποιώντας το νερό της άρδευσης κάνοντας έτσι οικονομία και στα λιπάσματα οι τιμές των οποίων είναι ανατιμημένες».
Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال