Χιλιάδες παγίδες σε ολόκληρη τη χώρα δεν έχουν ακόμα δοθεί στους ελαιοπαραγωγούς, αλλά τα γεωπονικά καταστήματα πριν λήξει η προηγούμενη χρονιά εισέπραξαν τα χρήματα, εξέδωσαν τα τιμολόγια προς τους παραγωγούς, προκειμένου να προλάβουν τις διαδικασίες για να ενταχθούν στα Οικολογικά Σχήματα.
Μεταξύ αυτών ήταν και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, με τους παραγωγούς να εκφράζουν την ανησυχία τους, αφού σε λίγο καιρό θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους τις παγίδες για να τις τοποθετήσουν στους ελαιώνες τους!
«Ήδη έχουμε αρχίσει να φέρνουμε παγίδες στους παραγωγούς μας. Δε γινόταν διαφορετικά λόγω των προθεσμιών», παραδέχεται στο neakriti.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς. Τονίζει πάντως πως «η Ένωση Ηρακλείου δεν ήταν σε θέση τότε να προμηθεύσει τους παραγωγούς της, γιατί αυτές οι παγίδες είναι ένα καινούργιο προϊόν που δεν είχε ακόμα παραχθεί από το εργοστάσιο. Σήμερα που τις παίρνουμε από την εταιρεία που τις παράγει, τις δίνουμε σταδιακά στους παραγωγούς μας», όπως είπε στο neakriti.gr ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ.
«Εμείς πάντως το κάναμε για να προλάβουμε τις προθεσμίες. Για να δούμε κάποιοι ιδιώτες πώς λειτούργησαν», πρόσθεσε. Και βάζει το ερώτημα αν και κατά πόσο όλοι οι ιδιώτες γεωπόνοι θα παραδώσουν τις παγίδες στους παραγωγούς τους ή θα αρκεστούν στην έκδοση των τιμολογίων!
Καταλήγοντας, ο συνεταιριστής μάς είπε ότι «μέχρι τα μέσα του Μάη θα έχουν οι εκατοντάδες ελαιοπαραγωγοί που μας εμπιστεύτηκαν λάβει τις παγίδες τους»…
«Κίνδυνος καταχρηστικών συμβάσεων εις βάρος αγροτών δικαιούχων»…
Στο μεταξύ, κατόπιν της πρόσφατης συνάντησης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, και σε συνέχεια των προτάσεων της ΕΘΕΑΣ για την απλοποίηση της νέας ΚΑΠ, η Οργάνωση απέστειλε έγγραφο προς το υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ με προτάσεις για την αποφυγή στρεβλώσεων κατά την επικείμενη πληρωμή των οικολογικών σχημάτων, ζημιών και άνισης μεταχείρισης στους παραγωγούς από αθέμιτες πρακτικές.
Ζήτησε, μεταξύ άλλων, να ληφθούν υπόψη οι δαπάνες που έχουν προβεί οι αγρότες, καθώς και να ενημερωθούν για τις τιμές ενίσχυσης για καθένα από τα οικολογικά σχήματα, νωρίτερα από την ημερομηνία πληρωμής, τουλάχιστον μία εβδομάδα, ώστε να προστατευτούν από καταχρηστικές συμβάσεις ή εκχωρήσεις.
Η επιστολή αναφέρει:
«Αξιότιμε κ. υπουργέ,
Σε συνέχεια της σύσκεψης, που διεξήχθη στις 9/4/2024 στο ΥΠΑΑΤ με το Δ.Σ. της ΕΘΕΑΣ και κατόπιν των θεμάτων που συζητήθηκαν, σας αποστέλλουμε τις προτάσεις μας που πρέπει να ληφθούν υπόψη στις επικείμενες πληρωμές των οικολογικών σχημάτων του έτους 2023, μετά τη διαπίστωση της υπέρβασης κατά 550 εκατ. ευρώ περίπου του διατιθέμενου προϋπολογισμού των 425 εκατ. ευρώ. Στόχος αυτής της παρέμβασής μας είναι να αποφευχθεί:
- Η άνιση μεταχείριση μεταξύ των παραγωγών, η οποία δημιουργεί σε μια περίοδο ιδιαίτερων δυσκολιών, ένα είδος αθέμιτου ανταγωνισμού με την κατανομή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων.
- Η δημιουργία ζημιών σε παραγωγούς που επένδυσαν ή προέβησαν σε σημαντικά έξοδα, εμπιστευόμενοι τη διαδικασία επιλογής των οικολογικών σχημάτων, με βάση τις αρχικές προβλεπόμενες ενδεικτικές τιμές ενίσχυσης, που περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο Σ.Σ. ΚΑΠ (Κομφούζιο, βιοδιεγέρτες, ειδικά λιπάσματα αργής διάσπασης, δακοπαγίδες κ.λπ.).
III. Η αδικαιολόγητη αφαίρεση πάνω από 40 εκατ. ευρώ από τους δικαιούχους από καταχρηστικές χρεώσεις, δήθεν συμβουλών κατά την απλή συμπλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023, για τις οποίες οι παραγωγοί ήδη είχαν καταβάλει το κόστος κατά την υποβολή των δηλώσεων.
Για να αποφευχθούν τα παραπάνω, προτείνουμε τα ακόλουθα που πρέπει κατά τη γνώμη μας να ληφθούν υπόψη από τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, τη Διαχειριστική Αρχή και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κατά τη διαδικασία προσαρμογής των απαιτήσεων των αιτημάτων στον υπάρχοντα προϋπολογισμό και συγκεκριμένα:
1) Ισόρροπη κατανομή των οικολογικών ενισχύσεων στις τρεις αγορανομικές περιφέρειες, δενδρώδεις-πολυετείς, αρόσιμες-ετήσιες και βοσκότοποι, ώστε να αποφευχθεί η συγκέντρωση των ενισχύσεων σε μια αγορανομική περιφέρεια. Ως εκ τούτου, οι συμβουλές για πλειοδοσία πολλαπλών αιτημάτων οικολογικών σχημάτων ασύμβατων μεταξύ τους λόγω εσφαλμένων συμβουλών πρέπει να θεραπευτούν.
2) Τα οικολογικά σχήματα εισήχθησαν για να βοηθήσουν τους παραγωγούς, ώστε κατά την εφαρμοζόμενη παραγωγική διαδικασία γεωργικών προϊόντων να βελτιώσουν την εφαρμοζόμενη πρακτική και να έχουν καλύτερο οικολογικό αποτύπωμα. Ως εκ τούτου, η απουσία ελάχιστης συσχέτισης των οικολογικών σχημάτων με την παραγωγή εκτός των περιοχών οικολογικής εστίασης πρέπει να διερευνηθεί.
3) Οι παραγωγοί που προέβησαν σε δαπάνες δεν μπορούν να λάβουν ενισχύσεις μικρότερες των δαπανών, όταν αυτές είναι εντός των αρχικών ενδεικτικών τιμών ενίσχυσης. Κατά τους υπολογισμούς του ύψους ενίσχυσης, τα παραστατικά δαπανών θα πρέπει να αναζητηθούν π.χ. μέσω της ΑΑΔΕ, ώστε αυτοματοποιημένα να γίνουν ενδεικτικοί έλεγχοι.
4) Οι πιστοποιήσεις ειδικά του μέτρου 9 θα πρέπει να αξιολογηθούν ιδιαίτερα αφού έχει αναγνωρισθεί το πρόβλημα, τόσο της τήρησης των ελάχιστων απαιτήσεων και της έκδοσης των πιστοποιητικών, όσο και της εφαρμοζόμενης παραγωγικής διαδικασίας.
5) Ο προϋπολογισμός και οι τιμές ενίσχυσης για καθένα από τα οικολογικά σχήματα είναι σημαντικά και θα πρέπει να γίνουν γνωστά στους παραγωγούς νωρίτερα από την ημερομηνία πληρωμής τουλάχιστον 1 εβδομάδα. Έτσι, οι παραγωγοί θα μπορέσουν να τροποποιήσουν ή να ακυρώσουν τις καταχρηστικές συμβάσεις ή εκχωρήσεις οι οποίες είναι επαχθείς και προκαλούν απώλεια ενισχύσεων και συνεπώς αδικαιολόγητο κόστος».
Πηγή: neakriti.gr